Pomoc w znalezieniu aktu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pomoc w znalezieniu aktu
Witam,
w swoich poszukiwaniach genealogicznych doszedłem do 7 pokolenia (licząc, że ja jestem pierwszym, mój ojciec drugim...) i na tym etapie się zatrzymałem. W akcie urodzenia mojego pra-pra-pradziadka Pawła Jabrzyńskiego z 1831 r. z Niedrzwicy Kościelnej odnalazłem następującą informację: (syn) "z Józefa Jabrzęckiego lat dwadzieścia ośm mającego żołnierza nieprzytomnego i Petronelli Wrońskiej iego małżonki". Natomiast w akcie ślubu Pawła Jabrzyńskiego z 1853 r. z Żółkiewki : (syn) "z Józefa już zmarłego i Petronelli z Wrońskich małżonków Jabrzeckich ogrodników". O ile z Petronellą nie było większych problemów, gdyż znalazłem jej akt zgonu z 1874 r. z Lublina, to Józefa odnaleźć już nie zdołałem. Co ciekawe, odnalazłem również akt ślubu z 1832 r. (również z Niedrzwicy Kościelnej) Petronelli Wrońskiej z Pawłem Bochenem. Jednak we wspomnianym akcie nie jest wdową, a na akcie zgonu widnieje jako Petronella Jabrzyńska, wdowa. Poza tym podczas wizyty w archiwum przejrzałem alegata i również nic o Józefie nie znalazłem. Nic innego nie przychodzi mi już do głowy, jeśli chodzi o odnalezienie Józefa. Przejrzałem akta ślubów z Niedrzwicy Kościelnej oraz z miejscowości Wysokie(tam urodziła się Petronella) ze wszystkich dostępnych w internecie roczników do 1831 r. i nic.. Proszę o pomoc, może ktoś z Państwa jest bardziej zorientowany w poruszonych przeze mnie kwestiach i pomoże mi odnaleźć upragnionego przodka. Pozdrawiam,
Michał
w swoich poszukiwaniach genealogicznych doszedłem do 7 pokolenia (licząc, że ja jestem pierwszym, mój ojciec drugim...) i na tym etapie się zatrzymałem. W akcie urodzenia mojego pra-pra-pradziadka Pawła Jabrzyńskiego z 1831 r. z Niedrzwicy Kościelnej odnalazłem następującą informację: (syn) "z Józefa Jabrzęckiego lat dwadzieścia ośm mającego żołnierza nieprzytomnego i Petronelli Wrońskiej iego małżonki". Natomiast w akcie ślubu Pawła Jabrzyńskiego z 1853 r. z Żółkiewki : (syn) "z Józefa już zmarłego i Petronelli z Wrońskich małżonków Jabrzeckich ogrodników". O ile z Petronellą nie było większych problemów, gdyż znalazłem jej akt zgonu z 1874 r. z Lublina, to Józefa odnaleźć już nie zdołałem. Co ciekawe, odnalazłem również akt ślubu z 1832 r. (również z Niedrzwicy Kościelnej) Petronelli Wrońskiej z Pawłem Bochenem. Jednak we wspomnianym akcie nie jest wdową, a na akcie zgonu widnieje jako Petronella Jabrzyńska, wdowa. Poza tym podczas wizyty w archiwum przejrzałem alegata i również nic o Józefie nie znalazłem. Nic innego nie przychodzi mi już do głowy, jeśli chodzi o odnalezienie Józefa. Przejrzałem akta ślubów z Niedrzwicy Kościelnej oraz z miejscowości Wysokie(tam urodziła się Petronella) ze wszystkich dostępnych w internecie roczników do 1831 r. i nic.. Proszę o pomoc, może ktoś z Państwa jest bardziej zorientowany w poruszonych przeze mnie kwestiach i pomoże mi odnaleźć upragnionego przodka. Pozdrawiam,
Michał
- Doktor_Ryszard

Pomoc w znalezieniu aktu
Pozdrawiam
Jedyne skojarzenie ranny żołnierz i 1831 rok to Powstanie Listopadowe.
Ryszard
Ryszard
- Mirek.Kozak

Pomoc w znalezieniu aktu
Michale,
nie sluchaj tych bzdur...
23 stycznia 1831 roku (wtedy zgloszono fakt urodzenia Pawla) to raczej byloby powstanie styczniowe w 1831 roku...
zolnierz nieprzytomny przy chrzcie swego dziecka - to zolnierz nieobecny!
zapisz i zapamietaj...
Sa wczesniejsze metryki z tej parafii - mozna zamowic film i przegladac - fotografowac - w centrum rodzinnym mormonow.
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
lub poszukac osoby, ktore ten film juz maja sfotografowany - zeskanowany.
nie sluchaj tych bzdur...
23 stycznia 1831 roku (wtedy zgloszono fakt urodzenia Pawla) to raczej byloby powstanie styczniowe w 1831 roku...
zapisz i zapamietaj...
Sa wczesniejsze metryki z tej parafii - mozna zamowic film i przegladac - fotografowac - w centrum rodzinnym mormonow.
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
lub poszukac osoby, ktore ten film juz maja sfotografowany - zeskanowany.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
- Doktor_Ryszard

Pomoc w znalezieniu aktu
Wielce Szanowny Panie Mirosławie
Informacji udzielam na podstawie tego co jest napisane .
Pan Michał podał tylko rok urodzenia (1831 ) Pawła .
To Pan napisał że chodzi o 23 styczeń.
To wszystko w celu wyjaśnień i nie będziemy więcej o tym dyskutować bo nie do tego forum służy.
Serdecznie pozdrawiam Ryszard
Informacji udzielam na podstawie tego co jest napisane .
Pan Michał podał tylko rok urodzenia (1831 ) Pawła .
To Pan napisał że chodzi o 23 styczeń.
To wszystko w celu wyjaśnień i nie będziemy więcej o tym dyskutować bo nie do tego forum służy.
Serdecznie pozdrawiam Ryszard
Pomoc w znalezieniu aktu
Panowie... Chciałbym podkreślić, że przy chrzcie swojego dziecka Józef już był NIEOBECNY, co nie wyklucza jego udziału w powstaniu listopadowym.
Panie Mirku, jak wspomniałem wcześniej, przejrzałem metryki z Niedrzwicy w poprzednich latach w granicach swoich możliwości oraz prawdopodobnego roku ślubu i nic nie znalazłem.
Pozdrawiam, Michał
Panie Mirku, jak wspomniałem wcześniej, przejrzałem metryki z Niedrzwicy w poprzednich latach w granicach swoich możliwości oraz prawdopodobnego roku ślubu i nic nie znalazłem.
Pozdrawiam, Michał
- Mirek.Kozak

Re: Pomoc w znalezieniu aktu
Mam nadzieje Wielce Szanowny Panie Ryszardzie, ze teraz bede lepiej zrozumiany...Doktor_Ryszard pisze:Pozdrawiam
Ryszard
a nie ranny zolnierz...
i nie jest to zalezne od miesiaca i roku
a od dyskusji ja nigdy sie nie zamykam...
- Doktor_Ryszard

Panie Mirku
Czuję że zostaniemy przyjaciółmi.
Sprawa dotyczy Powstań, a fakty dotyczące Listopadowego i Styczniowego znam .
Pozdrawiam
Ryszard
Czuję że zostaniemy przyjaciółmi.
Sprawa dotyczy Powstań, a fakty dotyczące Listopadowego i Styczniowego znam .
Pozdrawiam
Ryszard
- Mirek.Kozak

Panie Ryszardzie,
kto sie czubi ten sie lubi...
jestem ZA
a moze przeszlybysmy na TY
kto sie czubi ten sie lubi...
jestem ZA
a moze przeszlybysmy na TY