Witam wszystkich,
bardzo proszę o informację o USC w Niemczech. Poszukuję pewnych metryk z Westfalii, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Mogę podpowiedzieć jak to jest
we Francji.
Tu jest bardzo prosto i przez Internet

Wystarczy odszukać stronę Merostwa danej miejscowości [Mairie, USC - Mairie Etat Civil]. Duże miasta, np. Lyon na swojej stronie maja gotowe tabele do wypełnienia [to może posłużyć za wzór], oczywiście po francusku. W liście, najlepiej e-mail [w mniejszych miejscowościach jest to Service Communication], zaznaczyć jakiego aktu dotyczy sprawa [Acte de naissance; Acte de mariage; Acte de décès]. Jeżeli jest to małe miasteczko, często wystarczy imię i nazwisko, ale lepiej podać więcej danych [daty przede wszystkim]. Urzędy wysyłają [to już listownie na wskazany przez nas adres] kserokopie aktów [Copies d"actes de naissance, mariage, décès], które są potwiedzone i co najważniejsze gratis!
Oczywiście urzędy wysyłają tylko te akty do 100 lat wstecz.
Jak dotąd nie miałem najmilejszego problemy z otrzymaniem jakiegokolwiek aktu. Jeżeli szukamy aktu osoby, która żyje, urzędnik wysyła do tej osoby zapytanie, czy zgadza się na udostępnienie swoich danych.
Jeżeli ta osoba nie zgodzi się, wówczas otrzymujemy tylko taką informację.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Andrzej-Maciej