Zabłudów Księgi metrykalne

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

student137

Sympatyk

Zabłudów Księgi metrykalne

Post autor: student137 »

Czy ktoś wie gdzie moge dostać poza Mormonami metryki sprzed 1808 z Zabłudowa, białostockie
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Księgi metrykalne z Zabłudowia

Post autor: Haponiuk_Daniel »

A jakiego wyznania? :P Bo prawosławne są w AP Białystok.

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... b%B3ud%F3w
student137

Sympatyk

Księgi metrykalne z Zabłudowia

Post autor: student137 »

Katolickie
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Mikrofilmy u mormonów to sa księgi grekokatolickie
Wszystkie stare trydenckie księgi zabłudowskiej parafii rzymskokatolickiej, tj chrzty od 1681 roku, śluby od 1685 i zgony od 1741 roku jeszcze rok temu były tylko w parafii.Nie były digitalizowane. Nie wykluczam że w miedzyczasie mogły trafic do AA w Białymstoku.
Dostęp do ksiag nie jest łatwy ale dla chcacego podobno nic trudnego. Proszę zwrócic sie do mnie na mój prywatny adres może będe mógł pomóc.
Pozdrawiam
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Do odnotowania- Księgi metrykalne z parafii Zabłudów (o których było wyżej) są już w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku, dział historyczny.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Czy mogę się przyłączyć do pytania o księgi Zabłudowskie i zapytać czy ktoś wie gdzie są księgo z katolickie z Zabłudowia od 1808 roku i młodsze. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Nie bardzo rozumiem pytania. Zatem najjaśniej jak można. Wszystkie księgi wszystkich roczników od najstarszych do współczesnych są obecnie w AA w Białymstoku.
Niezależnie - niektóre lata (bo księgi po 1808 roku były spisywane w więcej niż jednym egzemplarzu stąd tzw. pierwopisy i wtóropisy) trafiły np. do Wilna (to tzw Archidiakonat czyli wtóropisy z lat 1808 – 1864) inne najmłodsze idą ustalonym obiegiem poprzez USC (są ponoć – bo nie korzystałem z tego zbioru -braki niektórych lat).
Ale jakie to ma znaczenie zważywszy że komplet ksiąg wszystkich lat obecnie jest już w AA.
Reasumując – wszystko z lat przed 1864 jest w dziale historycznym, a wtóropisy od 1864 po współczesność w dziale metrycznym (nie wiem jak będzie z pierwopisami po toku 1864 pozyskanymi ostatnio z parafii, te najpewniej będą w dziale historycznym)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie:)
Były pierwopisy i wtóropisy (teoretycznie dwa takie same jednobrzmiące egzemplarze, choć w różnym zestawieniu fizycznym) ORAZ wypisy ("trzeci egzemplarz") w pewnym okresie. Nie znaczy to, że wszędzie i że się zachowały.
Może AA zdecyduje się na udostępnianie kopii (cyfrowych) chociaż poprzez AP w Białymstoku..?

Przykładowo
Bielsk (Podlaski) w https://www.bialystok.ap.gov.pl/download/sc.pdf
Pierwopisy opisane Fara* 3/1-3/38
wtóropisy (opisane jako dekanalne) 3/39-3/142
Wypisy (opisane jako WMy w https://www.bialystok.ap.gov.pl/downloa ... metryk.pdf )

*uwaga są błędy: np 3/32, 3/34 to nie pierwopis Z 1841, Z1844 a wtóropis, czyli raczej 3/116b, 3/118b
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Raph_D

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Raph_D »

Łuniewska_Ewa pisze:Czy mogę się przyłączyć do pytania o księgi Zabłudowskie i zapytać czy ktoś wie gdzie są księgo z katolickie z Zabłudowia od 1808 roku i młodsze. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Po 1808 to i w Poczekalni sporo jest.
Pozdrawiam
Rafał
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zbig_Kowalski »

Raph_D pisze:
Łuniewska_Ewa pisze:Czy mogę się przyłączyć do pytania o księgi Zabłudowskie i zapytać czy ktoś wie gdzie są księgo z katolickie z Zabłudowia od 1808 roku i młodsze. Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
Po 1808 to i w Poczekalni sporo jest.
Dzień dobry,

Od 1808 do 1864 księgi Zabłudów są również pod Dekanatem Białystok na Family Search.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

np zabłudów urodzenia 1846
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2572900

Czasem jest różnica w jakości, może być marginalna, ale czasem jest lepsza na FS (jakby czyściejsza strona i jaśniejsze już od samego źródła skanu). Jeżeli jest problem z odczytaniem tego z poczekalni, może warto sprawdzić tam, choć wiele roczników Zabłudowia to tragedia z ich zachowaniem i pismem i z tych dwóch źródeł często nic się nie zrobi.

Niestety nigdzie poza archiwum chyba nie ma spisów parafian (a te są elektroniczne, jak wynika z ich zasobu), a to cenna informacja, ale dla tych, którzy nie mogą na razie podjechać do AA to zawsze coś.
------------
Pozdrawiam, Zbig
Grodas

Sympatyk

Post autor: Grodas »

Zbig_Kowalski pisze: Niestety nigdzie poza archiwum chyba nie ma spisów parafian (a te są elektroniczne, jak wynika z ich zasobu), a to cenna informacja, ale dla tych, którzy nie mogą na razie podjechać do AA to zawsze coś.
Ja posiadam trzy spisy ludności z Zabłudowa.

1843 rok, 1880 oraz spis tzw. Hrabstwa Zabłudowskiego za rok 1809.

Nie wiem czy to jest w Internecie czy nie bo dawno się nie interesowałem. W razie co proszę pisać, coś pomogę.
Pozdrawiam, Dobrzyński Jakub
Awatar użytkownika
Raph_D

Sympatyk
Nowicjusz

Grodas pisze: Ja posiadam trzy spisy ludności z Zabłudowa.

Nie wiem czy to jest w Internecie czy nie bo dawno się nie interesowałem. W razie co proszę pisać, coś pomogę.
Jeżeli spisy zawierają dane mieszkańców okolicznych wsi - byłbym bardzo zainteresowany.
Pozdrawiam
Rafał
Zbig_Kowalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zbig_Kowalski »

Tak zawierają, jest tam cała parafia. Dla mnie pan Jerzy Jamiołkowski sprawdził jedno nazwisko we wsi na krańcach tej parafii i było :) Teraz mam parę kolejnych, ale nie chciałbym obarczać nikogo szukaniem, szczególnie w rosyjskiej wersji z 1880 ;)
Może dałoby się je wrzucić jako spakowane archiwa na któryś z serwisów do pobierania plików, np https://wetransfer.com/ i wtedy zainteresowani by je sobie ściągnęli?

Pozdrawiam,
Zbig

Raph_D pisze:
Grodas pisze: Ja posiadam trzy spisy ludności z Zabłudowa.

Jeżeli spisy zawierają dane mieszkańców okolicznych wsi - byłbym bardzo zainteresowany.
Grodas

Sympatyk

Post autor: Grodas »

Tak są wsie z każdym z tych spisów.
Pozdrawiam, Dobrzyński Jakub
Awatar użytkownika
Raph_D

Sympatyk
Nowicjusz

Zbig_Kowalski pisze: Może dałoby się je wrzucić jako spakowane archiwa na któryś z serwisów do pobierania plików, np https://wetransfer.com/ i wtedy zainteresowani by je sobie ściągnęli?
To by było świetne rozwiązanie. Mam też kilka inwentarzy na Google drive m.in:

Inwentarz dworu i miasta Zabłudów oraz sumariusz majętności 1622 - fragmenty z pominięciem samego miasta, które ujęte jest w "Przywileje i prawa..." Maroszka

Inwentarz majętności zabłudowskiej sporządzony przez Samuela Wiszniewskiego 24.VI.1674 roku - kilka stron, z tego co widziałem dane w większości pokrywają się z inwentarzem z 1670-go (Mironowicz, Regestr dóbr Zabłudowskich z 1670)

Inwentarz m. Zabłudów i podlegających mu folwarków z marca 1763 - całość

Oraz kilka innych m.in. Małynka z 1695, Tylwica z 1818.

Zainteresowanych proszę o PW.
Pozdrawiam
Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”