Stopnie policyjne w zaborze rosyjskim?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Urbańczyk_Martyna

Witajcie,
Natrafiłam ostatnio na informację, że jeden z moich przodków był komisarzem jednego z dzielnicowych posterunków policji z czasów przed I wojną światową. Przy jego nazwisku widnieje skrót funkcji albo stopnia i nie mogę jakoś namierzyć informacji co to. Może ktoś z Was będzie wiedział albo wie gdzie szukać?
Skrót to "r. dw."
Z góry dziękuję za pomoc.
Natrafiłam ostatnio na informację, że jeden z moich przodków był komisarzem jednego z dzielnicowych posterunków policji z czasów przed I wojną światową. Przy jego nazwisku widnieje skrót funkcji albo stopnia i nie mogę jakoś namierzyć informacji co to. Może ktoś z Was będzie wiedział albo wie gdzie szukać?
Skrót to "r. dw."
Z góry dziękuję za pomoc.
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Martyno,
a czy mogłabyś załączyć skan z fragmentem owego skrótu? W jakim dokumencie widnieje ten skrót?
Sam skrót "dw" kojarzy mi się jedynie z " do walki" np. z przestępczością zorganizowaną
Pozdrawiam,
Aneta
a czy mogłabyś załączyć skan z fragmentem owego skrótu? W jakim dokumencie widnieje ten skrót?
Sam skrót "dw" kojarzy mi się jedynie z " do walki" np. z przestępczością zorganizowaną
Pozdrawiam,
Aneta
- Mirek.Kozak

skrot r.dw jest zapewne w jezyku rosyjskim...
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Urbańczyk_Martyna

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
-
Urbańczyk_Martyna

-
NikaModzelewska

Rangi, czyli czyny, dotyczyły nie tylko policjantów, ale i innych urzędników. W mojej rodzinie byli to urzędnicy poczty.
http://home.agh.edu.pl/~rklimek/rangi_urzednicze.html
pozdrawiam noworocznie
Nika
http://home.agh.edu.pl/~rklimek/rangi_urzednicze.html
pozdrawiam noworocznie
Nika