Gąsiorowska Franciszka (ok. 1790-1847)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Osada_Krzysztof

Sympatyk

Gąsiorowska Franciszka (ok. 1790-1847)

Post autor: Osada_Krzysztof »

T: "Franciszka Gąsiorowska (ok. 1790-1847)"*

Poszukuję informacji, wskazówek itp. na temat mojej przodkini, Franciszki z Gąsiorowskich Hiszpańskiej, potem Dąbrowskiej (ok. 1790-1847), żyjącej w Janowie (par. Złoty Potok) w woj. śląskim. W akcie urodzenia syna wyżej wymienionej, Macieja (1812-po 1855), jej mąż, Maciej Łebek vel Hiszpański (z zawodu kowal; jego potomkowie używali tego drugiego nazwiska), podał, że jest szlachcianką.

Po śmierci męża w 1830 roku Franciszka wyszła powtórnie za mąż, w 1832 r., za Antoniego Dąbrowskiego, mieszczanina z Janowa, człowieka piśmiennego. W akcie tegoż małżeństwa zapisano, że Franciszka urodziła się w Krakowie oraz była córką Jacka i Agnieszki, jednakże w tekście nie pada słowo „urodzona pani” itp. Dąbrowska zmarła 24 maja 1847 w Janowie; wtedy to jej drugi mąż podał, że skończyła lat sześćdziesiąt tudzież była córką Jacentego (to się, mniej więcej, zgadza) i Rozalii z Jastrząbskich.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek wzmiankę na temat Macieja Łebka vel Hiszpańskiego bądź Franciszki Gąsiorowskiej. Nie mam aktu ich małżeństwa, nie wiem też, skąd podwójne nazwisko Macieja (urodził się jako syn Mateusza i Joanny Łebków w Żarkach), dotarłem też do jedynie dwóch aktów narodzin ich dzieci (wcześniej wspomnianego Macieja oraz jego brata, Antoniego). Z tego, co widzę, nie ma, niestety, dostępnych metryk z Krakowa z końca wieku XVIII wieku (mogę się mylić), przynajmniej za pośrednictwem Internetu.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”