Nazwisko: Pieńkos

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11258&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Mam w drzewie Pieńkosów z Lipnik Starych w parafii Przewodowo z początku XIX wieku, szukam informacji z okresu wcześniejszego.Witek.
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Witaj Witku
W moim drzewie najstarszy z Pieńkosów Jakub ur.w 1771 zm.1819 w Udrzynku gm. Brańszczyk.
pozdrawiam Róża
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam.

Ja mam w drzewie. Wojciecha Pieńkosa i Katatrzyne z domu Smyk z wsi Lipniki gmina Pułtusk.

Ich dzieci się tam rodziły np. Grzegorz Pieńkos-Lipniki gmina Pułtusk-1856

Grzegorz następnie ożenił się w Sobikowie z Konstancją z domu Waloch w 1884 roku.

Pozdrawiam, Oskar Brożek. :)
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Wyrzykowski_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Wyrzykowski_Wojciech »

Witam.
Mój 2xpradziadek Tomasz Pieńkos pochodził ze wsi Bulkowo, parafia Winnica, powiat pułtuski.

Pozdrawiam, Wojtek.
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Re: Nazwisko: Pieńkos

Post autor: vitoo »

Wyrzykowski_Wojciech pisze:Witam.
Mój 2xpradziadek Tomasz Pieńkos pochodził ze wsi Bulkowo, parafia Winnica, powiat pułtuski.

Pozdrawiam, Wojtek.
Wyrzykowski_Wojciech pisze:Witam.

Pozdrawiam, Wojtek.
Witam! Tak jest, Stare Bulkowo i Stare Lipniki to rodzinne gniazda moich Pieńkosów. Tutaj te dwa nazwiska występują od początku XIX wieku. Tu i tam w I poł XIX wieku mieszkały przynajmniej 2 rodziny noszące to nazwisko. Marianna Witkowska z domu Pieńkos (również Piękosz, Pieńkosz), żona Franciszka, urodziła się około 1803 roku plus minus 5 lat. Mieszkała całe życie i zmarła w Lipnikach Starych w 1883 roku. Podejrzewam, że tu również się urodziła gdyż w aktach parafii Winnica z genetyki z lat 20-tych nie znalazłem jej aktu ślubu.

Marianna miała być może dwie siostry Ewę (wyszła za Adama Witkowskiego) i Katarzynę (wyszła za Stanisława Łaszczyka). Ślub z Franciszkiem odbył się najpewniej w 1822 roku w Przewodowie. Pozdrawiam, Witek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”