Nazwisko: Pieńkos
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11258&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Mam w drzewie Pieńkosów z Lipnik Starych w parafii Przewodowo z początku XIX wieku, szukam informacji z okresu wcześniejszego.Witek.
-
roza.kruza

Witaj Witku
W moim drzewie najstarszy z Pieńkosów Jakub ur.w 1771 zm.1819 w Udrzynku gm. Brańszczyk.
pozdrawiam Róża
W moim drzewie najstarszy z Pieńkosów Jakub ur.w 1771 zm.1819 w Udrzynku gm. Brańszczyk.
pozdrawiam Róża
- Brozek_Oskar

Witam.
Ja mam w drzewie. Wojciecha Pieńkosa i Katatrzyne z domu Smyk z wsi Lipniki gmina Pułtusk.
Ich dzieci się tam rodziły np. Grzegorz Pieńkos-Lipniki gmina Pułtusk-1856
Grzegorz następnie ożenił się w Sobikowie z Konstancją z domu Waloch w 1884 roku.
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Ja mam w drzewie. Wojciecha Pieńkosa i Katatrzyne z domu Smyk z wsi Lipniki gmina Pułtusk.
Ich dzieci się tam rodziły np. Grzegorz Pieńkos-Lipniki gmina Pułtusk-1856
Grzegorz następnie ożenił się w Sobikowie z Konstancją z domu Waloch w 1884 roku.
Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
- Wyrzykowski_Wojciech

Witam.
Mój 2xpradziadek Tomasz Pieńkos pochodził ze wsi Bulkowo, parafia Winnica, powiat pułtuski.
Pozdrawiam, Wojtek.
Mój 2xpradziadek Tomasz Pieńkos pochodził ze wsi Bulkowo, parafia Winnica, powiat pułtuski.
Pozdrawiam, Wojtek.
Re: Nazwisko: Pieńkos
Wyrzykowski_Wojciech pisze:Witam.
Pozdrawiam, Wojtek.
Witam! Tak jest, Stare Bulkowo i Stare Lipniki to rodzinne gniazda moich Pieńkosów. Tutaj te dwa nazwiska występują od początku XIX wieku. Tu i tam w I poł XIX wieku mieszkały przynajmniej 2 rodziny noszące to nazwisko. Marianna Witkowska z domu Pieńkos (również Piękosz, Pieńkosz), żona Franciszka, urodziła się około 1803 roku plus minus 5 lat. Mieszkała całe życie i zmarła w Lipnikach Starych w 1883 roku. Podejrzewam, że tu również się urodziła gdyż w aktach parafii Winnica z genetyki z lat 20-tych nie znalazłem jej aktu ślubu.Wyrzykowski_Wojciech pisze:Witam.
Pozdrawiam, Wojtek.
Marianna miała być może dwie siostry Ewę (wyszła za Adama Witkowskiego) i Katarzynę (wyszła za Stanisława Łaszczyka). Ślub z Franciszkiem odbył się najpewniej w 1822 roku w Przewodowie. Pozdrawiam, Witek.