USC - "nie mamy czasu szukać"!

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

baasik

Sympatyk

USC - "nie mamy czasu szukać"!

Post autor: baasik »

Spotkałam się ostatnio w USC w Obornikach z następującą sytuacją:

Nie znałam daty (roku) zgonu moich pradziadków, poprosiłam więc w USC o sprawdzenie kilku najbardziej prawdopodobnych roczników. Odmówiono mi, gyż cyt: "nasz USC nie dysponuję taką liczbą pracowników, aby mogli oni zająć się tak czasochłonnymi poszukiwaniami". :shock:

Czy rzeczywiście mogą mi po prosu odmówić i nie mam prawa prosić o sprawdzenie, czy posiadają w swoich zbiorach taki dokument?
pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

USC - kwerenda, opłaty skarbowe

Post autor: maria.j.nie »

Witaj Barbaro :)
Urzędy Stanu Cywilnego nie prowadzą kwerend.
na stronie MSWiA :
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/73/34 ... golne.html
napisano między innymi cytuję:
" WAŻNE !!!
1. Urzędy stanu cywilnego nie prowadzą poszukiwań aktów stanu cywilnego dla celów genealogicznych. "

Żądać nie można, jedynie prosić :) o odszukanie w jakimś terminie, zwłaszcza gdy nie znamy daty rejestracji zdarzenia .

Ponadto na stronie WSWiA napisano : " 2.Ubiegając się o wydanie odpisu aktu stanu cywilnego należy wskazać dane osoby, której akt dotyczy, datę i miejsce zdarzenia, dane dotyczące rodziców, a w przypadku rejestracji wyznaniowej (do końca 1945 roku) – wyznanie osoby oraz nazwę parafii, w której księgach wpisano urodzenie, małżeństwo lub zgon. "

Przypominam wątek o opłatach za akty... z USC
" ... Natomiast gdy załatwiamy naszą sprawę listownie lub pocztą elektroniczną, to z opłatami za akty... lepiej poczekać, na wezwanie do zapłaty - opłaty skarbowej (przelewem) niż być sponsorem Urzędu Stanu Cywilnego lub AP.

Jeżeli nie uiścimy wymaganej opłaty to nie dostaniemy dokumentu i zostaniemy wezwani do zapłaty.
Gdy nadpłacimy, nikt nas nie wzywa, nie informuje o nadpłacie, natomiast musimy napisać wniosek o zwrot nadpłaconej kwoty, podając swój nr konta oraz dowód zapłaty - przelewu. Ciekawe co się stanie z nadpłatami pod koniec roku uzbiera się sumka. Proszę sprawdzić za wydanie jakich dokumentów, w Archiwum Państwowym i USC są pobierane opłaty skarbowe i w jakiej kwocie należy je uiścić na stronie http://www.bip.ap.gov.pl/dokument.php?i ... 20&r=o Informacje między innymi: Opłaty pobierane przez Archiwum. Ponadto:
Ustawa z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. Nr 225, poz. 1635) – opłaty skarbowe. http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2006/1635.htm
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 21 grudnia 2006 r. w sprawie dokumentowania zapłaty opłaty skarbowej oraz trybu jej zwrotu (Dz. U. Nr 246, poz. 1804) http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2006/1804.htm "

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =3136#3136 (wątek z 01-06-2007)

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego Maria :D
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Faktycznie, USC nie przeprowadzają kwerend, choć często można spotkać w nich chętnych do pomocy ludzi, którzy przeszukają wiele roczników (a nawet większy zakres niż się wskaże). Natomiast jakiś czas temu spotkała mnie taka oto sytuacja: napisałem do USC w Szczecinie podanie o akt zgonu, podałem imię, nazwisko, rok i miejsce zgonu. Odpisano mi, że takiego aktu nie ma. Zdziwiony, uznałem, że musiałem rok pomylić i zadzwoniłem do cioci w Szczecinie, żeby dopytać się o tę datę. A ciocia poszła do USC, powtórzyła dane podane przeze mnie i dostała akt od ręki...

ML
baasik

Sympatyk

Post autor: baasik »

Dziękuję za informację, cóż - pozostaje ładnie poprosić :)

Marcinie - mnie też się zdarzyło, że się pani w urzędzie "kartki skleiły" :mrgreen:
pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam, :D
Jak wynika z postów zamieszczanych na Forum, napotykamy w USC na życzliwość bądź zostajemy zbywani jakimś wykrętem. Otrzymujemy lub nie, dokument, o który występujemy.
Młochowski_Jacek pisze: … W tym roku do Sejmu wpłynie projekt nowej ustawy "Prawo o aktach stanu cywilnego". Nawiązaliśmy kontakt ze Stowarzyszeniem Urzędników Stanu Cywilnego RP oraz MSWiA i liczymy na to, że nasze głosy zostaną uwzględnione … . Najważniejsze, by nie dać się zbyć i nie rezygnować.
w wątku : Kopie aktów - legalne czy też nie? (komentarz) proszę przeczytać post Jacka z 30 stycznia, http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 8921#18921

Dlatego , wspierajmy tak ważną dla nas inicjatywę Jacka w dążeniu do legalizacji naszego prawa w USC
Pozdrawiam serdecznie Maria :)
Ostatnio zmieniony wt 10 lut 2009, 17:06 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 1 raz.
lopato

Sympatyk

Post autor: lopato »

Czy w USC można prosić o kopie aktów, czy otrzymuje się tylko odpisy?

pozdrawiam Beata
Dornfeld

Sympatyk

Post autor: Dornfeld »

Wszystko zależy na kogo sie trafi, jakiś czas temu wysłałem list polecony do USC ( nie będę pisał gdzie, bo nie wiem czy ten ktoś by sobie tego życzył) z prośbą o kilka metryk z z lat 1918 - 1920, następnego dnia zadzwonił do mnie telefon, ktoś powiedział, że jak chce to zrobi mi zdjęcia cyfrowe, bo po co mi płacić, zrobił mi zdjęcia metryk i jednocześnie przeszukał kilkadziesiąt wcześniejszych lat aż do roku 1862 roku, przesłał informację o liniach bocznych itd. Podsumowując wystąpiłem o trzy odpisy zupełnie z metryk z lat 1906, 1919 i 1920 a otrzymałem bezpłatnie kilkanaście metryk z lat 1862 - 1920 wraz z komentarzami. pozdrawiam Marek Maziarz
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Post autor: Krystyna_Urbanowicz »

Przyznam szczerze ,że chciałabym trafić na taki urząd ,bo ja jak do tej pory to płacę.

Pozdrawiam Krysia
lopato

Sympatyk

pracownicy USC twierdzą, że nie można kopiować ani robić zdjęć, a co mówią na to przepisy?

pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

pracownicy USC twierdzą, że nie można kopiować ani robić zdjęć, a co mówią na to przepisy?
Inną sprawą jest anonimowo zniechęcać petenta a inną poświadczać nieprawdę swoim podpisem. W mojej interwencji do Rzecznika Praw Obywatelskich na jego prośbę o opinię MSWiA stanęło na stanowisku że o ile tylko zachodzą przesłanki z art. 83 ustawy oraz stan księgi i urządzeń technicznych na to pozwala - nie ma przeciwwskazań dla uzyskania kserokopii z księgi stanu cywilnego. Przypomnę, że art. 83 stanowi kto jest uprawniony do otrzymania odpisu aktu i dotyczy on również fotokopii i kserokopii. Więcej w tym wątku Ponieważ USC podległe jest MSWiA nie może ustanawiać własnych przepisów więc musi respektować istniejące. Dlatego po otrzymaniu pisemnej odmowy należy składać odwołanie.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
lopato

Sympatyk

Jacku serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź,

Pozdrawiam Beata
Botev

Sympatyk

Post autor: Botev »

Dornfeld pisze: otrzymałem bezpłatnie kilkanaście metryk z lat 1862 - 1920
Sądziłem, że dokumenty starsze niż 100 lat przekazywane są do archiwum. Czy to częsta sytuacja, aby tak stare księgi były jeszcze w USC?
Wiesław_Helman

Post autor: Wiesław_Helman »

Botev pisze:
Sądziłem, że dokumenty starsze niż 100 lat przekazywane są do archiwum. Czy to częsta sytuacja, aby tak stare księgi były jeszcze w USC?
Nie wszędzie tak jest dlatego w moim wypadku czekam cierpliwie aż USC przekaże archiwum akta, ma to nastąpić na dniach tak mnie poinformowano.
Mam przykre wspomnienia z jednego z urzędów rodzina wielka, a za każde pismo 33zł to za wiele wypłaty by brakło.Pani od razu zapytała czy chodzi o genealogię i nie dała się tknąć.
Pozdrawiam serdecznie Wiesław
Rymwid
Kontakt:

Post autor: Rymwid »

Botev pisze:
Nie wiem jak to bywa w innych USC, ale w moim znajdują się oryginały ksiąg od 1785 roku! Są to księgi małżeństw parafii rzymsko-katolickiej, a ponieważ parafia była duża, więc prowadziła osobne księgi dla każdej miejscowości. W jednym woluminie znajdują się więc zapisy małżeństw od 1785 roku, aż do lat 40-tych XX wieku. Nie sądzę, aby te księgi trafiły do AP przed 2040 rokiem... :( a szkoda, bo urzędnicy nie są zbyt przychylni - o kserokopiach / fotokopiach nie chcą nawet słyszeć.
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

A czy odmowę masz na piśmie ?
Pozdrawiam
Żaneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”