Nieoczekiwany sukces

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Aguś

Sympatyk

Nieoczekiwany sukces

Post autor: Aguś »

Chciałam podzielić się z wami moim sukcesem. Był całkowicie przypadkowy. Wiem, że moi przodkowie mieszkali w parafi Końskowola, chciałam dowiedzieć się czegoś więcej o tej miejscowości, jej historii. Wpisałam w wyszukiwarkę nazwę i otworzyła mi się cała lista stron, otwieram wszystkie pokolei i czytam. Nagle otwieram kolejną (wikipedia), a tam "Po wojnie w okolicy działały oddziały podziemia niepodległościowego, nie uznające władzy ludowej. Jednen z nich zastrzelił w 1944 Wojciecha Popiołka, komendanta Milicji Obywatelskiej w Końskowoli, w jego domu w pobliskich Sielcach, a w kilka miesięcy później także kilku członków jego rodziny." Popiołek to nazwisko panieńskie mojej mamy ;) . Więc lece odrazu do niej i pytam, a ona na to, że to jakiś kuzyn mojego dziadka. Całkowicie przypadkowo odkryłam, kawałek historii mojej rodziny, o której nikt mi nigdy nie wpominał. Mam nadzieje, że to szczęście mnie nie opóści ;)
Aguś

Sympatyk

nieoczekiwany sukces

Post autor: Aguś »

A i jeszcze jedno jeśli ktoś z Was ma przodków z Końskowoli (wieś położona w województwie lubelskim, w powiecie puławskim, w gminie Końskowola.) informacji o nich możecie szukać na http://www.konskowola.eu/ to strona TOWARZYSTWO OCHRONY DZIEDZICTWA KULTUROWEGO „FARA KOŃSKOWOLSKA”
Jest tam dział GENEALOGIA, wystarczy odnaleść interesujące was nazwisko.
Nina2

Sympatyk

Post autor: Nina2 »

Też dopiero na stare lata zajmując się genealogią, odkryłam podobne rodzinne historie. Mamie komuniści po wojnie rozstrzelali wujka.
Przypuszczam, że dzieciom nie opowiadało się smutnych historii. Ze strachu czy żeby ich przeszłością nie obciążać?
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

Końskowola - > przodkowie -> http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 052&par=79 i życzę jeszcze większych sukcesów.
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”