Cmentarz Dąbrowa Górnicza - Górka Gołonoska

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mariusz_F.

Sympatyk

Cmentarz Dąbrowa Górnicza - Górka Gołonoska

Post autor: Mariusz_F. »

Pomiędzy 1897 a 1930, prawdopodobnie gdzieś na terenie obecnej Dąbrowy Górniczej, zmarła Anna Furman z domu Kika, żona Jana Furmana, matka Szczepana, Romana i Jana jr.
Nie mogę jej znaleźć w żadnej parafii, ani w urzędzie. Być może Dąbrowa nie jest dobrym puntem, ale tak wynika z rozlicznych danych i relacji ustnych.
Najbardziej liczę, że uda się trafić na miejsce pochówku. Może Ktoś ma dojście do cmentarzy w Dąbrowie i może zerknąć na spisy, zwłaszcza na najstarszych nekropoliach w tymże mieście.
Dodam, że osoba Anny stanowi swoistą "białą plamę"; mam wiedzę o całym rodzie, a na informacje o niej - latami - nie mogę się natknąć.

pozdrawiam,
Mariusz
Ostatnio zmieniony pt 20 lut 2015, 23:07 przez Mariusz_F., łącznie zmieniany 1 raz.
Payacek

Sympatyk

Anna Furman z Kików - pochowana gdzieś w obecnej Dąbrowie G.

Post autor: Payacek »

Witam,

na południe od Mokrska (pow. Wieluński) jest osada o nazwie Kik.
W parafii i okolicach jest i było wielu Kików. Są tam co najmniej od 1765, przewijają się trochę u mnie jako świadkowie.
Metryki Mokrska znajdziesz u Mormonów

Pozdrawiam
Mariusz_F.

Sympatyk

Dziękuję za te dane, jednak z uwagi na częste (nawet do dnia dzisiejszego) występowanie nazwiska "Kika" w pasie od Dąbrowy G. do Olkusza - pozostanę przy tych terenach.
Mariusz
Mariusz_F.

Sympatyk

Zawęziłem przedział zgonu do lat 1897-1913. Ustaliłem również, że Anna pochowana jest prawdopodobnie na cmentarzu na Górce Gołonoskiej. Problem obecnie leży w tym, że tamtejsi franciszkanie (z parafii Narodzenia NMP i Św. Antoniego) nie są zbyt chętni do współpracy. Ma Ktoś może z nimi jakiś lepszy kontakt, jakieś "chody" u nich?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”