Niedzbórz - sumariusz - czy ktoś ma ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
gryszpi

Sympatyk

Niedzbórz - sumariusz - czy ktoś ma ?

Post autor: gryszpi »

Witam,

Czy ktoś jest w posiadaniu sumariusza Parafii Niedzbórz ? Bardzo bym prosił o przesłanie bądź sprawdzenie danych czy się w nim znajdują. Chodzi mi o:
SMOLIŃSKI JAN - UR ~1796 SYN ANDRZEJA I KONSTANCJI
SMOLIŃSKI ANDRZEJ - ZGON POMIĘDZY 1796 A 1808
BOŃKOWSKA ELŻBIETA - UR ~POMIĘDZY 1775 A 1790
ORAZ ŚLUB JABŁONOWSKI WALENTY Z BOŃKOWSKA ELŻBIETA - POMIĘDZY 1790 A 1805.

Za okazaną pomoc z góry serdecznie dziękuję.
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Witaj,

Sprawa przedstawia się tak, że Andrzejów Smoleńskich było dwóch, obaj z Grabienic. Jeden zmarł 17 lipca 1795 w wieku 50 lat, drugi 19 maja 1800 roku w wieku 75 lat. Rozumiem, że pytasz o tego, którego żoną była Konstancja Kownacka. W tym przypadku to Andrzej Smoleński zmarły w 1795 roku.
Jan Smoleński, syn Andrzeja i Konstancji z Kownackich został ochrzczony 7 II 1795 roku, Grabienice.

Wpis o ślubie Jabłońskiego Walentego i Bońkowskiej Elżbiety jest z datą 25 XI 1801.
Wpis o chrzcie Buńkowskiej Elżbiety, córki Jana i Marianny jest z datą 7 XI 1785.

Odnośnie genealogii Smoleńskich odsyłam do notatek Władysława Smoleńskiego "Grabienice Małe i Smoleńscy", gdzie autor opracowuje swój wywód przodków (był prawnukiem Andrzeja i Konstancji z Kownackich) przynajmniej do końca XVII wieku, opierając się m.in. na współcześnie unikatowych wypisach z akt sądowych mławskich i niedzborskich z czasów I RP:

http://www.tnp.org.pl/biblioteka/dlibra ... ds=1&lp=54

Piotr
Awatar użytkownika
gryszpi

Sympatyk

Super ! Wielkie dzięki
A tak przy okazji masz może sumariusz parafii Dziektarzewo ?
Szukam urodzenia Franciszka Karwowskiego ur ~1795 syna Jana Karwowskiego i Marianny

Piotrek
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

XVIII-wieczne księgi metrykalne z Dziektarzewa są okrutnie przetrzebione. Chrzty są do 1730 roku i następnie z lat 1797-1808. Odnośnie Karwowskich z końca wieku XVIII wynotowałem chrzest Józefa Karwowskiego, syn Jana i Marianny - 24 III 1797, czyli byli tacy Karwowscy, ale wcześniejsze lata przepadły.
P.
Awatar użytkownika
gryszpi

Sympatyk

Bardzo Ci dziękuję za poświęcony dla mnie czas :)
Jeśli mógłbym Cię jeszcze prosić o parę wskazówek w poniższym temacie byłoby super :)
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
pjs_fora
Nowicjusz

Post autor: pjs_fora »

Witam.

Moje pytanie kieruję do gryszpiego. Bardzo interesuje mnie genealogia Smoleńskich z Grabienic, czytałem w/w opracowanie Władysława Smoleńskiego, ale jest tam sporo nieścisłości. Czy na podstawie metryk i sumariuszy udało Ci się ustalić jak wygląda genealogia wspomnianego przez Ciebie Andrzeja Smolińskiego??? Interesuje mnie zwłaszcza akt data urodzenia Andrzeja, Jego rodzice i ewentualnie dziadkowie. Z góry dziękuję za pomoc.

Paweł
Awatar użytkownika
gryszpi

Sympatyk

Paweł,
O rodzinie Smoleńskich pisał Andrzej Chodubski w artykule O rodzinie Smoleńskich z Grabienic Małych. Wrzuć do googla i wyskakuje jako pierwszy. Tam jest wszystko pięknie opisane.
Pozdrawiam,
gryszpi
pjs_fora
Nowicjusz

Post autor: pjs_fora »

Gryszpi,

Przeczytałem to już jakiś czas temu, ale niestety nie wniosło to nic nowego do moich poszukiwań. Okazuje się bowiem, że autor tego opracowania, nie opierał się na źródłach które opisał w bibliografii,tylko na w/w notatkach W. Smoleńskiego. Tak więc obydwa źródła są w zasadzie tożsame. Z tą różnicą, że Smoleński przedstawił w zasadzie dwie wersje drzewa genealogicznego które różnią się tym, że ojcem Grzegorza (ojca Andrzeja) raz jest Marcin i Elżbieta z Kołakowskich, a raz Szymon (tu nie podaje kto jest jego żoną). Wersja z Szymonem jest przedstawiona przy wywodzeniu szlachectwa Smoleńskich i przedłuża jeszcze drzewo o 4 pokolenia po mieczu. Chodubski zaś, opisuje tylko tą pierwszą wersję z Marcinem i Elżbietą.

Dlatego miałem nadzieję, że może dysponujesz jakimiś danymi z sumariusza z tego wątku i to pozwoliłoby rozwiać te wątpliwości.

Pozdrawiam,

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”