od dłuższego już czasu zajmuję się historią mojej rodziny. Aktualnie poszukuję aktu małżeństwa Andrzeja Leszczyńskiego (ur. najprawdopodobniej ok. 1798 r., niestety nie wiem gdzie).
Wiem, że zmarł w 1848 r. w Krzeczkowie Gromadzyniu (parafia Rosochate Kościelne), w tym samym roku z powodu epidemii zmarli również jego dwaj synowie (jestem w posiadaniu wszystkich trzech aktów zgonów). Najstarsza informacja jaką mam o nim to akt urodzenia, jak podejrzewam jego najstarszego syna - Wincentego. Akt ten pochodzi z parafii Dąbrowa Wielka, (woj. podlaskie) i jest datowany na 1833 rok, akta urodzenia innych dzieci pochodzą już z Rosochatego dopiero z lat 40-tych XIX w., stąd moje przypuszczenia, co do najstarszego syna
W aktach jakie znalazłem, wymieniony jest jako rolnik lub włościanin rolnik, także wykluczam na tym etapie ewentualne szlacheckie pochodzenie.
Był on ożeniony z Marianną Brzozowską (ur. najprawdopodobniej ok. 1803 r. również nie wiem gdzie).
Chciałbym ustalić przede wszystkim nazwiska jego rodziców, jak i nazwę miejscowości, z której mógł pochodzić, co pozwoliłoby mi na dalsze poszukiwania. Z tego też powodu ten akt ślubu jest kluczowy dla moich badań. Najprawdopodobniej ślub miał miejsce między rokiem 1820 a 1832 włącznie. Przeszukałem już dostępne akta w znacznym promieniu od parafii dąbrowskiej (jest jeszcze kilka innych, co do których mam podejrzenia, ale w najbliższym czasie chcę się z tym uporać), byłem również w archiwach, lecz nie przyniosło to spodziewanego efektu. Podobnie jest z Geneteką. Mimo to podejrzewam, że ślub miał miejsce gdzieś na terenie południowej części dzisiejszego Podlasia.
Jeśli ktoś przypadkiem natrafił na ten akt lub się z nim mijał, proszę o kontakt
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam
Kamil