Leszczyński Andrzej, Szukam aktu małżeństwa (podlaskie)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Leszczyński_Kamil

Leszczyński Andrzej, Szukam aktu małżeństwa (podlaskie)

Post autor: Leszczyński_Kamil »

Witam,

od dłuższego już czasu zajmuję się historią mojej rodziny. Aktualnie poszukuję aktu małżeństwa Andrzeja Leszczyńskiego (ur. najprawdopodobniej ok. 1798 r., niestety nie wiem gdzie).

Wiem, że zmarł w 1848 r. w Krzeczkowie Gromadzyniu (parafia Rosochate Kościelne), w tym samym roku z powodu epidemii zmarli również jego dwaj synowie (jestem w posiadaniu wszystkich trzech aktów zgonów). Najstarsza informacja jaką mam o nim to akt urodzenia, jak podejrzewam jego najstarszego syna - Wincentego. Akt ten pochodzi z parafii Dąbrowa Wielka, (woj. podlaskie) i jest datowany na 1833 rok, akta urodzenia innych dzieci pochodzą już z Rosochatego dopiero z lat 40-tych XIX w., stąd moje przypuszczenia, co do najstarszego syna :)

W aktach jakie znalazłem, wymieniony jest jako rolnik lub włościanin rolnik, także wykluczam na tym etapie ewentualne szlacheckie pochodzenie.

Był on ożeniony z Marianną Brzozowską (ur. najprawdopodobniej ok. 1803 r. również nie wiem gdzie).

Chciałbym ustalić przede wszystkim nazwiska jego rodziców, jak i nazwę miejscowości, z której mógł pochodzić, co pozwoliłoby mi na dalsze poszukiwania. Z tego też powodu ten akt ślubu jest kluczowy dla moich badań. Najprawdopodobniej ślub miał miejsce między rokiem 1820 a 1832 włącznie. Przeszukałem już dostępne akta w znacznym promieniu od parafii dąbrowskiej (jest jeszcze kilka innych, co do których mam podejrzenia, ale w najbliższym czasie chcę się z tym uporać), byłem również w archiwach, lecz nie przyniosło to spodziewanego efektu. Podobnie jest z Geneteką. Mimo to podejrzewam, że ślub miał miejsce gdzieś na terenie południowej części dzisiejszego Podlasia.

Jeśli ktoś przypadkiem natrafił na ten akt lub się z nim mijał, proszę o kontakt :)

Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam
Kamil
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy daty które Pan podaje pochodza z konkretnych dokumentów przez Pana posiadanych czy sa wyspekulowane z innych dokumentów?
I z tym korespondujące - czy przegladał Pan rok po roku księgi par. Dąbrowa i Rosochate?
Czy posiada Pan dokument zgonu Andrzeja Leszczyńskiego, czy nie ma tam podanych informacji o rodzicach i miejscu urodzenia?
Czy dotarł Pan do aktu zgonu Marianny z Brzozowskich? Dla ustalenia miejsca ślubu zdaje sie byc kluczowy, może jest informacja o miejscu urodzenia? ( Brzozowscy mieszkali bodaj we wszystkich znanych mi podlaskich parafiach), Bez tego szukanie ślubu mozna przeprowadzic jedyną metoda totalnego przeglądu tj. przjrzec śluby kilkunastu parafii z lat 1820 - 1830. Kilka zdaje sie mozna wykluczyc bo sa zindeksowane (poza geneteka katalog szlachty)Szczęśliwie prawie wszędzie księgi mają coroczne indeksy. Sposób? jechac do AP w Łomzy (w jednym miejscu wszystkie) i krecic mikrofilmy kolejnych parafii.
Pozdrawiam
Leszczyński_Kamil

Post autor: Leszczyński_Kamil »

Daty które podałem pochodzą z konkretnych dokumentów: 1833 - akt urodzenia Wincentego Leszczyńskiego (Dąbrowa Wielka); 1848 - trzy akty zgonu: poszukiwanego przeze mnie Andrzeja Leszczyńskiego oraz jego dwóch synów. Jeśli zaś chodzi o daty urodzenia urodzenia Andrzeja i Marianny są oczywiście wyspekulowane na podstawie posiadanych przeze mnie aktów urodzenia ich dzieci i są one podane oczywiście w przybliżeniu. Odpowiadając na drugie pytanie, przeglądałem rok po roku akta Czyżewskie, Dąbrowskie i Rosochackie (tutaj dostępne księgi wraz ze skorowidzem znajdującym się w Łomży) i wyciągnąłem praktycznie z tego co się tylko dało. Co ciekawe nie znalazłem jeszcze aktu zgonu Marianny, chociaż pod tym kątem księgi również przeszukiwałem i robię to w dalszym ciągu, więc może w najbliższym czasie znajdę go. W Łomży byłem już wielokrotnie i szczerze mówiąc przejrzałem 95 % tego co tam mają.
W akcie zgonu Andrzeja jest wymieniona rzekoma miejscowość jego urodzenia, ale bez imion rodziców, wskazująca że urodził się w parafii Rosochate w Bolędach, ale skorowidz, jaki istnieje dla Rosochatego od roku 1808 dla lat wcześniejszych nie wymienia go wśród urodzonych, stąd też położyłem nacisk na akt ślubu. W XVIII w. pojawia się tu tylko jedno nazwisko Joanny Leszczyńskiej w skorowidzu dla grupy zmarłych, ale sam ten wpis nic nie wnosi.
Pozdrawiam
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zatem wiadomo że Andrzej urodził sie w parafii Rosochate w Bolędach (Zarębach). Z tego co wiem ksiegi sprzed 1808 roku sie nie zachowały.stąd szansa na rozgryzienie kolejnych przodków jest marna ale nie beznadziejna. Nie znam sie na Rosochatem ale mam jakąś tam wiedze o parafii Dąbrowa.Obie sa ze soba bardzo powiązne. Mam pewną hipotezę wynikajacą z taryfy 1791 z ciekawym zapisem o Leszczyńskich.Jeśli jest Pan zainteresowany prosze napisać na priva celem wymiany prywatnych adresów meilowych . Wyslę ten dokument, może i inne.
Lecz potwierdzenie tu anonsowanej hipotezy może przynieść jedynie znalezienie dolumentu ślubu.
Tu pomocny byłby dokument zgonu Maryanny. Pisze Pan że nie znalazł aktu zgonu Marianny w którym byc może jest zapisane miejsce jej urodzin. Przepraszam ze znowu zadam pytanie . Czy szukał Pan w Rosochatem aktu jej ponownego ślubu po 1848? To było standardowe postępowanie wdowy z małymi dziećmi. Inna perspektywa to pozostanie wdową przy którymś z dzieci , kiedy było w miarę samodzielne. Jesli ślub to zwykle był szybko.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”