Linkowanie zasobów baz LVIA

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Witam
Wczoraj na forum pojawiła się informacja o pewnych zasobach udostępnionych online przez LVIA
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 026#261026
Mam prośbę do speców o techniczne rozpoznanie sprawy i podanie jakiegoś toturialu dotyczącego linkowania ww zasobów.
Nijak mi to nie wychodzi i nie tylko mi.
Nawet link podany na FB czasem wyrzuca tylko pusty formularz wyszukiwarki a czasem tak jak powinno być tj wraz z tabelą wyników wyszukiwania słowa "genealogijos".
Linkowanie konkretnych pdf-ów to już porażka totalna.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Pobrałem z tego parę plików pdf bez problemu po wpisaniu "genealogijos".

Innych możliwości szukania też nie mogę przejść - język litewski nieznany.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
AntonowiczII_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: AntonowiczII_Krzysztof »

Próbowałem pokazać drogę w temacie " Litwa Kowieńska". Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie otwierają się Wam strony i nie możecie pobrać plików.U mnie to działa tak: Wchodzę na : http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... F3001.jspx, następnie klikam na podświetlający się:1690. Ukmergės apskrities bajorų genealogijos. 1795 m. i wyświetla mi się wywołana strona z plikami ( 5 sztuk) o numerach
LVIA_F391_ap1_b1690(1).pdf do LVIA_F391_ap1_b1690(5).pdf , które następnie pobieram klikając na każdy z plików.
Proszę o info, w którym miejscu to nie działa.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

wszedłem w spis zespołów
http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... a72b32.3.1
jednak dalej po wejściu w zespół i w księgę nie do wszystkich skanów jest dostęp
http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... 32.3.1.1.1
jak wkleiłem kilka różnych linków to uruchomienie każdego z tych wklejonych linków dawało ten sam wynik końcowy, czyli otwierała sie ta sama strona

http://www.epaveldas.lt/recordDescripti ... 6_1413_1_1
Krzysztof
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Wchodzę w linki podane przez Was i :
otwiera się okno wyszukiwarki - PUSTE (przy linku, który podał Krzysztof Antonowicz i pierwszym Krzysztofa -Ofskiego)
lub po wejściu w linki , które dalej podał Krzysztof - Ofski też nie ma dostępu. Pokazuje sie różowe okienko - z tekstem:

Klaida
Vykdant operaciją įvyko sisteminė klaida.
Klaidos kodas: f0ac38c0-377e-4ac7-97a8-beeb6fb22938
Grįžti į pradžios puslapį

Za każdym razem zmienia się ten kod, a tekst zostaje taki sam.

Wujaszek google prztłumaczył go - nawet zrozumiale!

błąd
Podczas operacji wystąpił błąd systemu.
Kod błędu: f0ac38c0-377e-4ac7-97a8-beeb6fb22938
Powrót do strony głównej
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Zastosowany w portalu system sterujący zasobami jest skonstruowany w odmienny sposób niż większość do których jesteśmy przyzwyczajeni. Po dokonaniu wpisu w okno wyszukiwarki, zostaje przeszukany zasób bazy i zwrócony zostaje obraz z wynikiem przeszukiwanego tematu. Jest to obraz wirtualny, utworzony dla konkretnego zapytania, uwzględniający min. typ wyszukiwarki zapytującego, jego IP i adres, ID sesji i jeszcze inne.
Ma to kilka wymiernych korzyści dla administratorów. Eliminuje programy do hurtowego pobieracia całych witryn, zmniejsza obciążenie serwerów.
Wszystko działa prawidłowo gdy w otwartym oknie przeglądarki w odpowiednie okienko wpiszemy zapytanie po litewsku (co dziwne działa też po wpisaniu zapytania po rosyjsku), klikanie na wynik wyszukiwania l.p.m w tym samym oknie. Jeżeli zrobimy odstępstwo od tego schematu powoduje załadowanie okna startowego wyszukiwarki.
I to by było tyle.

Pozdrawiam,

Waldemar
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Działa.

Po otwarciu linku podanego przez Krzysztofa w pozycji Bet koks zodis tekste wpisujemy "genealogijos" i klikamy w "leskoti".
Pokazuje się wynik poszukiwania i klikamy w poz. 3 fond 708. W wyniku wyszukiwania wybieramy klikając z poz. Rinkmenos w dowolny pdf. Czeka się (u mnie) na otwarcie pliku około 2 min.

Można dojść dłuższą drogą klikając kolejno w 708 fond; potem w Perziureti aparasu ..; potem w poz. 2.; znowu w Perżiureti ... i mamy szlachtę 1804-1820.

Użdaryti - znaczy powrót.

Nic nie trzeba wklejać. Na początku trzeba tylko przypilnować, żeby błędnie nie wpisać słowa genealogijos.

Są tam też rodowody Tyszkiewiczów, Platerów, Górskich i kilku innych w osobnych fondach.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Post autor: ona_Z »

Czy są dostępne wywody szlacheckie z Powiatu Trockiego? Sama nie potrafię tego sprawdzić.

Pozdrawiam - Zosia.
-----------------------------------------------------------
Zosia de domo Tyborowska.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

To są wywody kancelarii deputowanych szlachty guberni wileńskiej. Powiat trocki chyba należał do guberni wileńskiej.

Zaczynamy od linku Krzysztofa i genealogijos.

A potem:

Jeśli kliknie się w fond 391 - pierwszy z listy i następnie w Pierziureti .., to pokazuje się 11-cie nowych wyszukanych pozycji.
Otwierają się po kliknięciu , (jeśli pokażą się zaznaczone na niebiesko to mają skany) i znowu w Perzurieti.. a potem w wybrane pdf-y (otwierają się długo). Nie wszystkie z 11-tu pozycji mają skany.

Z tych bez skanów wracamy klikiem w "użdaryti" i badamy kolejną pozycję.

Czasami dokument wygasa i pokazuje się błąd, ale wtedy trzeba operację powtórzyć od początku.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
ona_Z

Sympatyk

Post autor: ona_Z »

Dziękuję, Moniko! Otwierają mi się pdf-y dosyć długo, ale nie dziwota, to są duże pliki. w takim razie nie zostaje mi nic innego jak je wszystkie przejrzeć :/

Pozdrawiam - Zosia.
-----------------------------------------------------------
Zosia de domo Tyborowska.
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Na stronie Biblioteki Kresowej pod pozycją:
Kancelaria Wileńskiego Biura Deputacji Szlacheckich pow. Wiłkomirski F391 ap 1 b1 1690y, F391 ap 8 b2 2571, F708 ap 2 b3, są materiały które otwierają się bez oczekiwania.
Zapraszam,
Waldemar
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Waldemarze,
Dziękuję bardzo za merytoryczną odpowiedź.
Odnosiłem właśnie takie wrażenie jakby „środowisko” miało wpływ na treść zapytania do bazy danych LVIA.
Czyli brak jest możliwości stworzenia uniwersalnego linku do np. tabeli z informacjami o konkretnej jednostce archiwalnej.
Cóż każdy kij ma dwa końce.

Czy podobnie jest z linkowaniem konkretnych pdf-ów?

Jak się wydaje prezentowane w tym serwisie linki do pdf-ów składają się z 3 elementów:
1. nazwy
2. „zastępczego” adresu, realizowanego w poleceniach typu „Dodaj zakładkę do odnośnika” czy „Kopiuj adres odnośnika”, otwierającego stronę z formularzem wyszukiwarki
3. zapytania do bazy realizowanego po kliknięciu linku, dającego w efekcie otwarcie lub pobranie wybranego pdf-u

Czy tej ostatniej funkcjonalności nie można jakoś przekuć w dający się udostępnić link?
Czy jej składnia jest czytelna li tylko gdy uruchamiana jest ze „środowiska” tego portalu?
Czy nie ma możliwości poznania „normalnego” adresu z jakiego taki plik jest pobierany?

Pozdrawiam
Hubert

PS. Czy to co jest w Bibliotece Kresowej pochodzi z sieci czy zostało przywiezione z LVIA? Kiedy dokonano skanowania tych 3 ksiąg? Pytam o termin ponieważ jestem ciekaw czy to była niegdysiejsza, jednostkowa akcja czy jest nadzieja na pojawienie się w nieodległym czasie czegoś nowego.
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Witaj!
Te trzy pozycje w BK są tożsame z jedenastoma pdf-ami których linki są "wirtualne", dostępne od niedawna w portalu litewskim. Aby nie mnożyć pozycji połączyłem je w całość w rezultacie całość jest o połowę "lżejsza" i nie trzeba czekać na załadowanie się całości pliku w PDF_ie a można pobrać bądź całą pozycję w DjVu lub tylko poszczególne strony.

Co do Twoich pytań to w/g mojego oglądu tematu na każde pytanie odpowiedź jest "nie".

Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Dziękuję,
Wszystko jasne.
Pozdrawiam
Hubert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”