Archiwum i Muzeum Archidiecezjalne w Białymstoku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Archiwum i Muzeum Archidiecezjalne w Białymstoku
Europa po polsku od poczatku lutego w AA białystok. Ksiegi dostepne juz tylko do roku 1910, a były wszystkie. Myslę ze taką granicą powinien być rok 1950. Sadzę ze przeważyły względy organizacyjne a nie prawne.. Zaletą dla badaczy a zgubą dla ksiag jest bezpłatne korzystanie z dowolnej ilosci ksiąg dowlna ilośc razy z tej samej ksiegi wyjmując ją i wkladając na pólkę.
Archiwum czynne w czwartek i piatek od 9:30 do 12:00 ale lepiej dzwonić bo nie zawsze i mało miejsc.
Archiwum czynne w czwartek i piatek od 9:30 do 12:00 ale lepiej dzwonić bo nie zawsze i mało miejsc.
Arch Archidiecezjalne Białystok
Dział metryczny Archiwum jest dla genealogów nieczynny do 21 maja 2009.
Kiedyś było tak przyjaźnie(przynajmniej na miejscu), potem mozna było szukać do 1910 -oczym pisałem wyżej, a teraz szlaban.
Na wiszącym zawiadomieniu powodu nie podano. MMozna wnioskować ze sprawy metryk są załatwiane nie ma tylko dostępu do ksiąg.
Dział historyczny nadal działa, a tam sa dopiero perełki.
Kiedyś było tak przyjaźnie(przynajmniej na miejscu), potem mozna było szukać do 1910 -oczym pisałem wyżej, a teraz szlaban.
Na wiszącym zawiadomieniu powodu nie podano. MMozna wnioskować ze sprawy metryk są załatwiane nie ma tylko dostępu do ksiąg.
Dział historyczny nadal działa, a tam sa dopiero perełki.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Albin_Kożuchowski

Witam
Chyba w styczniu tego roku poprosiłem A.A. w Białymstoku o ksero metryki ślubu moich dziadków z 1926 roku. W każdym razie w stycziu otrzymałem wypis. Znałem dokładną datę ślubu i miejsce. Po jakimś czasie otrzymałem ksero, świadectwo ślubu z pieczęciami o zgodności z oryginałem i rachunek na kwotę 40 złotych. Pozdrawiam Marek
Chyba w styczniu tego roku poprosiłem A.A. w Białymstoku o ksero metryki ślubu moich dziadków z 1926 roku. W każdym razie w stycziu otrzymałem wypis. Znałem dokładną datę ślubu i miejsce. Po jakimś czasie otrzymałem ksero, świadectwo ślubu z pieczęciami o zgodności z oryginałem i rachunek na kwotę 40 złotych. Pozdrawiam Marek
-
Barbara_Kubcka

Archiwum Archidiecezjalne Białystok-proszę o pomoc
Witam.
Mam prośbę o zrobienie skanu/foto itp (koszty oczywiście pokryję) w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku,mianowicie:chodzi o akt urodzenia Juliana Popowskiego s.Stefana i Marii z Okulczaków,ur. 05 maja 1889 r w miejscowości Jaśki lub Goniądz - parafia rzymskokatolicka Goniądz.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi pomóc?
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Barbara Kubacka
Mam prośbę o zrobienie skanu/foto itp (koszty oczywiście pokryję) w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku,mianowicie:chodzi o akt urodzenia Juliana Popowskiego s.Stefana i Marii z Okulczaków,ur. 05 maja 1889 r w miejscowości Jaśki lub Goniądz - parafia rzymskokatolicka Goniądz.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi pomóc?
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Barbara Kubacka
-
Albin_Kożuchowski

Archiwum Archidiecezjalne Białystok
Witam.
Osoby planujące wizytę w AA w Białymstoku informuję, że do końca czerwca będzie ono czynne raz w tygodniu : w kwietniu 15, 21 i 29-go, w maju w piątki 6, 13, 20 i 27-go. Przed wizytą najlepiej upewnić się jeszcze telefonicznie, bo i te terminy mogą ulec zmianie.
Osoby planujące wizytę w AA w Białymstoku informuję, że do końca czerwca będzie ono czynne raz w tygodniu : w kwietniu 15, 21 i 29-go, w maju w piątki 6, 13, 20 i 27-go. Przed wizytą najlepiej upewnić się jeszcze telefonicznie, bo i te terminy mogą ulec zmianie.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
Mam prosbe,czy moze w AA Bialystok znajde akta z Grodna do 1939r(akt slubu z 1939 roku)?I gdzie moge znalezc akta z Zaniewicz?
Lucjo
o ile pamiętam to Grodno jest aż do1937 o nowsze prosze zaytać telefonicznie, ale dla poszukiwań genealogicznych mozna korzystać jedynie do1910. Pozostałe służą tylkodo wystawiania wypisów po 40 zł jesli zna sie szczególly aktu np nazwisko męza i rok slubu.
o ile pamiętam to Grodno jest aż do1937 o nowsze prosze zaytać telefonicznie, ale dla poszukiwań genealogicznych mozna korzystać jedynie do1910. Pozostałe służą tylkodo wystawiania wypisów po 40 zł jesli zna sie szczególly aktu np nazwisko męza i rok slubu.
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
Dziekuje,wiec bede sie musiala doweidzec telefonicznie,dzwonilam 6 razy i ani razu ksiedza Winkiewicza nie bylo,jeszcze jedno pytanie,gdzie moge znalezc jakies metryki z Zaniewicz?to tez w rejonie Grodna?
-
Pawel_Jurewicz

Mam wielką prośbę do kogoś kto byłby w archiwum o odnalezienie w księgach kościoła w Nowej Rudzie , dekanat Grodno, za rok 1927 metryki ślubu Józefa syna Antoniego Lewkowicza, katolika ze wsi Hłuszniewo i Teofili córki Adama Gordej, prawosławnej ze wsi Berszty. Ślub odbył się najprawdopodobniej w czerwcu.
Poszukuję imion i nazwisk matek nowożeńców.
Dziękuję za pomoc, pisałem bezpośrednio do Archiwum, ale list pozostał bez odpowiedzi.
Paweł Jurewicz
Poszukuję imion i nazwisk matek nowożeńców.
Dziękuję za pomoc, pisałem bezpośrednio do Archiwum, ale list pozostał bez odpowiedzi.
Paweł Jurewicz
Archiwum Archidiecezjalne w Białymstoku
Witam, proszę o informację czy ktoś ma doświadczenia w korzystaniu z zasobów Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku.
chodzi mi głównie o to czy można zlecić poszukiwanie aktów, czy tak jak w innych archiwach diecezjalnych poszukiwać można tylko osobiście.
Pozdrawiam Beata
chodzi mi głównie o to czy można zlecić poszukiwanie aktów, czy tak jak w innych archiwach diecezjalnych poszukiwać można tylko osobiście.
Pozdrawiam Beata
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Witam,
Ksiądz prowadzący archiwum metryczne nie prowadzi poszukiwań. Trzeba szukać samodzielnie, lub kogoś wynająć. A propos które tereny Panią interesują?
Pozdrawiam
Rafał
Ksiądz prowadzący archiwum metryczne nie prowadzi poszukiwań. Trzeba szukać samodzielnie, lub kogoś wynająć. A propos które tereny Panią interesują?
Pozdrawiam
Rafał
Rafale przesłałam Ci wiadomość na pw.
Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata
-
Albin_Kożuchowski