Gdzie można szukać szlachty sprzed 1844 roku?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

rob7777

Sympatyk

Gdzie można szukać szlachty sprzed 1844 roku?

Post autor: rob7777 »

Witam

Otrzymałem bardzo przydatne odpowiedzi na temat członków rodziny szlacheckiej którzy się wylegitymował w spisach w 1844 i 1855 roku. Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Mam teraz podobne pytanie ale chodzi o inną cześć drzewka gdzie osoby zmarły w latach 1828 i 1836, więc na pewno nie wylegitymowały się w 1844.

1. Józef Kobyliński/Kobylański (syn Jana i Anny) zmarł w 1828 i nie wiem czy miał synów albo braci. Miał córkę ale ona też zmarła w 1844.

2. Ludwik Głuchowski zmarł w 1836 i on wprawdzie miał syna ale ten w 1844 miał dopiero 14 lat, a później nie ma już mowy o szlachectwie wiec pewnie się nie wylegitymował również w 1855.

Czy w tej sytuacji można gdzieś szukać informacji o nich w innych źródłach? Czy raczej polegamy na tym że ktoś w rodzinie się wlegitymował w 1844/1855 i bez tego wiele się nie znajdzie?

Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”