Związek Walki Zbrojnej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Związek Walki Zbrojnej
Witam. Z przekazów ustnych rodziny wiem że mój stryj mieszkający w Kaliszu działał w czasie wojny w organizacji podziemnej. Po dacie aresztowania ( w tym samym roku organizacja w Kaliszu została zdekonspirowana ) wnioskuję że była to organizacja Związku Walki Zbrojnej. Pewności jednak nie mam czy o tą organizację chodzi. Moja prośba , czy ktoś mógłby udzielić mi informacji w tym temacie...czy zachowały się jakieś spisy nazwisk należących do tych organizacji. Jeśli tak to gdzie ich szukać ?. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Iwona
-
Mariusz_F.

Podam Ci odpowiedź, która absolutnie załatwi sprawę.
Po pierwsze - zlokalizuj, proszę, na miejscu oddział Światowego Związku Żołnierzy AK; działa bodaj przy ul. Stawiszyńskiej. Działają w nim kombatanci, którzy z autopsji podadzą Ci informacje.
Po drugie - przy Ich współudziale - postaraj się dotrzeć do publikacji, które wydano na temat konspiracji na ziemi kaliskiej.
pozdrawiam,
Mariusz
Po pierwsze - zlokalizuj, proszę, na miejscu oddział Światowego Związku Żołnierzy AK; działa bodaj przy ul. Stawiszyńskiej. Działają w nim kombatanci, którzy z autopsji podadzą Ci informacje.
Po drugie - przy Ich współudziale - postaraj się dotrzeć do publikacji, które wydano na temat konspiracji na ziemi kaliskiej.
pozdrawiam,
Mariusz