Małkowice/Matkowice obwód białostocki

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Olik

Sympatyk
Ekspert

Małkowice/Matkowice obwód białostocki

Post autor: Olik »

Dzień dobry, czy ktoś pomoże mi rozszyfrować nazwę miejscowości (i parafii)koło Białegostoku z aktu numer 51 - miejsce zamieszkania rodziców Jana Kalinowskiego: "przed zejściem we Wsi Małkowicach Obwodzie Białostockim" http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 2a/049.jpg

Z góry dziękuję za pomoc. Ola Kozłowska
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Główkowałem długo...i nic mi sie nie kojarzy Podejrzewam że nazwa jest przez skrybę wpisana błędnie. Przede wszystkim zastanawia sama końcówka nazwy miejscowosci - wice , niespotykana w Obwodzie białostocki, chyba że gdzies na południu w słabo mi znanym ówczesnym powiecie drohiczyńskim. Raczej wykluczam powiaty (ówczesne) białostocki, bielski i sokólski. Tu dominowały końcówki typu - owce, owszczyzna.
czy z jakichs innych dokumentów jest może jakies wskazanie z jakiego kierunku byłyby owe Mał (t)kowice
Myśle nadal, może cos się skojarzy.
Pozdrawiam
Naszło olśnienie. Tylko jedna literówka
Miłkowice! ziemia drohicka wtedy była to parafia Sady
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Olu,

Sądzę, że poszukiwana miejscowość to Miłkowice (trzeba przyjąć wówczas błąd zapisu w akcie).
Na północ od Drohiczyna znajduja się aktualnie trzy wsie:Miłkowice-Janki, Miłkowice-Maćki, Miłkowice-Paszki - wszystkie w gminie Drohiczyn, powiat siemiatycki.

Geograficznie wpasowują się do ówczesnego obwodu białostockiego http://pl.wikipedia.org/wiki/Obwód_biał ... 7-1842.png

Musisz sprawdzić zapisy w parafiach najbliższych tym wsiom, by mieć pewność.

Pozdrawiam

Janek
Olik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Olik »

Bardzo dziękuję za tę pomoc. Będę szukać w tych okolicach i mam nadzieję, że to dobry trop. Pozdrawiam serdecznie Ola Kozłowska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”