Akta urodzenia Lwów połowa XIX wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- dorocik133

Akta urodzenia Lwów połowa XIX wieku
Witam!
Jestem początkująca w temacie szukania metryk we Lwowie i stąd moje pytanie. W zasobach AGAD są akta parafii lwowskich, ale praktycznie w żadnej z nich nie ma aktów urodzenia z lat 1848 - 1865, a te właśnie najbardziej mnie interesują. Czy to oznacza, że w ogóle nie ma dostępu do tych ksiąg? Czy może trzeba szukać gdzie indziej? W parafii św. Andrzeja znalazłam interesujący mnie akt ślubu, jakże dla mnie cenny, a teraz chciałabym poznać rodzeństwo mojego pradziadka, bo na pewno takowe było.
Interesowałyby mnie jeszcze księgi z początku XIX wieku, ale tych także brak na stronie AGAD.
Jestem początkująca w temacie szukania metryk we Lwowie i stąd moje pytanie. W zasobach AGAD są akta parafii lwowskich, ale praktycznie w żadnej z nich nie ma aktów urodzenia z lat 1848 - 1865, a te właśnie najbardziej mnie interesują. Czy to oznacza, że w ogóle nie ma dostępu do tych ksiąg? Czy może trzeba szukać gdzie indziej? W parafii św. Andrzeja znalazłam interesujący mnie akt ślubu, jakże dla mnie cenny, a teraz chciałabym poznać rodzeństwo mojego pradziadka, bo na pewno takowe było.
Interesowałyby mnie jeszcze księgi z początku XIX wieku, ale tych także brak na stronie AGAD.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Magdalena_Smolska

- dorocik133

Witam!
Właśnie o to chodzi, że nie wiem. Ślub rodziców znalazłam w parafii św. Andrzeja, ale to oczywiście nie oznacza, że tam rodziły się dzieci. Wiem jedynie, że mój bezpośredni praprzodek przyszedł na świat 1848-1849, bo zmarł w 1899 w wieku 40 lat. W akcie zgonu jest info, że urodzony we Lwowie, ale już parafia nie podana. A co to jest CDIAL, bo z takim skrótem się nie spotkałam? I czy jeszcze jest coś on line, czy wszystko w Archiwach?
Właśnie o to chodzi, że nie wiem. Ślub rodziców znalazłam w parafii św. Andrzeja, ale to oczywiście nie oznacza, że tam rodziły się dzieci. Wiem jedynie, że mój bezpośredni praprzodek przyszedł na świat 1848-1849, bo zmarł w 1899 w wieku 40 lat. W akcie zgonu jest info, że urodzony we Lwowie, ale już parafia nie podana. A co to jest CDIAL, bo z takim skrótem się nie spotkałam? I czy jeszcze jest coś on line, czy wszystko w Archiwach?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Magdalena_Smolska

- dorocik133

-
Magdalena_Smolska

- dorocik133

-
Magdalena_Smolska

Witaj,
Pierwsze dziecko na jakie trafiłam to Władysław.
Parafia św. Andrzeja.
Data urodzenia 23.05.1850
Data chrztu 26.05.1850
Nr. domu. 444 1/4 (dzielnica I z czterech)
Władysław, syn Tomasza krawca i Antoniny Iwańskiej, córki Jana i Marianny Wicens.
Chrzestni: Walenty Muszynski - szewc, miejscowy i Anastazja Radwańska - wdowa
Asystenci: Jan Choynacki - krawiec i Magdalena Kraśniewicz - żona krawca
Akuszerka: Marianna Kicowa
Chrzcił: Adolf Paluch
Widocznie Franciszek urodził się po 1850 r. Jak znajdę chwilę to jeszcze poszukam w notatkach.
Pozdrawiam
Magdalena
Pierwsze dziecko na jakie trafiłam to Władysław.
Parafia św. Andrzeja.
Data urodzenia 23.05.1850
Data chrztu 26.05.1850
Nr. domu. 444 1/4 (dzielnica I z czterech)
Władysław, syn Tomasza krawca i Antoniny Iwańskiej, córki Jana i Marianny Wicens.
Chrzestni: Walenty Muszynski - szewc, miejscowy i Anastazja Radwańska - wdowa
Asystenci: Jan Choynacki - krawiec i Magdalena Kraśniewicz - żona krawca
Akuszerka: Marianna Kicowa
Chrzcił: Adolf Paluch
Widocznie Franciszek urodził się po 1850 r. Jak znajdę chwilę to jeszcze poszukam w notatkach.
Pozdrawiam
Magdalena
Ostatnio zmieniony sob 07 lut 2015, 17:19 przez Magdalena_Smolska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mmaziarski

-
Magdalena_Smolska

Parafia św. Andrzeja.
Data urodzenia 02.12.1848
Data chrztu 10.12.1848
Nr. domu. 7 1/4 (dzielnica I z czterech)
Franciszek, syn Tomasza krawca i Antoniny Iwańskiej, córki Jana i Marianny.
Chrzestni: Walenty Muszyński - szewc, miejscowy i Teresa Kwiatkowska - wdowa
Asystenci: Leo Schontall - szewc i Maria Zemler - żona malarza
Akuszerka: Łucja Buchinger
Chrzcił: Justyn Szaflarski
Data urodzenia 02.12.1848
Data chrztu 10.12.1848
Nr. domu. 7 1/4 (dzielnica I z czterech)
Franciszek, syn Tomasza krawca i Antoniny Iwańskiej, córki Jana i Marianny.
Chrzestni: Walenty Muszyński - szewc, miejscowy i Teresa Kwiatkowska - wdowa
Asystenci: Leo Schontall - szewc i Maria Zemler - żona malarza
Akuszerka: Łucja Buchinger
Chrzcił: Justyn Szaflarski
-
Michał_Kazimierz

Dzień dobry,
mam ten sam dylemat, co Pani Dorota - poszukuję metryk ze Lwowa z XIX w. przed 1866 r. - różne parafie, szczególnie św. Marcina, św. Anny i Marii Magdaleny.
W związku z podanymi w temacie informacjami, mam prośbę, jeśli ktoś z Państwa wie, proszę powiedzieć, gdzie można znaleźć indeksy do metryk lwowskich jak z I połowy XIX w., i gdzie znajdują się same księgi, jak dotrzeć do zdarzeń związanych z moimi przodkami?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Michał Kazimierz
mam ten sam dylemat, co Pani Dorota - poszukuję metryk ze Lwowa z XIX w. przed 1866 r. - różne parafie, szczególnie św. Marcina, św. Anny i Marii Magdaleny.
W związku z podanymi w temacie informacjami, mam prośbę, jeśli ktoś z Państwa wie, proszę powiedzieć, gdzie można znaleźć indeksy do metryk lwowskich jak z I połowy XIX w., i gdzie znajdują się same księgi, jak dotrzeć do zdarzeń związanych z moimi przodkami?
Pozdrawiam
Michał Kazimierz
-
Magdalena_Smolska

Witam,Michał_Kazimierz pisze: gdzie można znaleźć indeksy do metryk lwowskich jak z I połowy XIX w., i gdzie znajdują się same księgi, jak dotrzeć do zdarzeń związanych z moimi przodkami?
Pozdrawiam
Michał Kazimierz
Odpowiedź na Pana pytanie znajduje się na początku tego wątku.
Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
-
Michał_Kazimierz

Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem, ale nadal to dla mnie brak odpowiedzi.
AGAD on-line znam, ale tam nie ma podanych informacji, gdzie znajdują się księgi z lat 1840-1865. Z tych lat nie ma dostępnych on-line ksiąg oraz indeksów. W AGAD poinformowano mnie, że może we Lwowie, może w Krakowie w arch. abp Baziaka.
Ja także nie wiem dokładnie, gdzie i kiedy urodzili się moi przodkowie, wiem tylko że we Lwowie w I poł. XIX w.
Myślałem, że otrzymam tutaj konkretną odpowiedź od Państwa, skoro 2 osoby w tym temacie podały dane z aktów urodzenia, to znaczy, że Państwo wiedzą, gdzie można znaleźć te indeksy i gdzie można przeczytać metryki z podanych wcześniej lat.
Rozumiem, że wiedza kosztuje.
Pozdrawiam
Michał Kazimierz
eidt:
AGAD on-line znam, ale tam nie ma podanych informacji, gdzie znajdują się księgi z lat 1840-1865. Z tych lat nie ma dostępnych on-line ksiąg oraz indeksów. W AGAD poinformowano mnie, że może we Lwowie, może w Krakowie w arch. abp Baziaka.
Ja także nie wiem dokładnie, gdzie i kiedy urodzili się moi przodkowie, wiem tylko że we Lwowie w I poł. XIX w.
Myślałem, że otrzymam tutaj konkretną odpowiedź od Państwa, skoro 2 osoby w tym temacie podały dane z aktów urodzenia, to znaczy, że Państwo wiedzą, gdzie można znaleźć te indeksy i gdzie można przeczytać metryki z podanych wcześniej lat.
Rozumiem, że wiedza kosztuje.
Pozdrawiam
Michał Kazimierz
eidt:
Ostatnio zmieniony pn 09 lut 2015, 15:03 przez Michał_Kazimierz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mmaziarski

-
Michał_Kazimierz