czy są możliwe dwa akty ślubne?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Witam,
Zastanawiam się czy to możliwe.
Jeden akt z 1916 r. drugi z 1924 r. z różnych miejscowości z różnymi świadkami, a państwo młodzi ciż sami.
Czy traktować to jako kościelny i po latach cywilny?

pozdrawiam
Małgorzata :D
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a wyznanie też takie samo?
w treści późniejszego (z 1924) nie ma wyjaśnienia tego ciekawego przypadku? Tzn jest mowa o zawarciu małżeństwa czy o spisaniu aktu tylko?
no i gdzie ten w 1916 był? region i czy tylko w USC ?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, może być tak jak pisze Włodek, musiała być przyczyna by w kościele tej samej parze dawano po raz drugi ślub kościelny z podpisem księdza. Zdarzało się tak jak słyszałem, ze ksiądz był z wiadomych przyczyn na tyle nie dysponowany, ze na koniec ceremonii kazał obecnym w kościele modlić się za duszę zmarłych. Cywilne akta metrykalne były pisane dla Sądu Pokoju z nakazu Napoleona od 1808 roku, ale druga księga jako oryginał, była prowadzona tylko dla kościoła, które być może na plebanii są nadal. Natomiast śluby cywilne nie miały związku z kościelnym, bo były wcześniej, lub później zawierane niż ślub kościelny, a w Polsce zostały wprowadzone od 1946 roku. Jeśli coś jeszcze nie tak, to mnie poprawić proszę, bo nigdy mi nie przyszło brać dwa razy ślub z tą samą żonką ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Witam,
wyznanie to samo -katolickie
pozdrawiam
Małgorzata
Ostatnio zmieniony czw 16 kwie 2015, 20:13 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 2 razy.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Coś to nie tak Małgorzato, ten ślub z 1916 r, tam pisze że Marianna Misiorek lat 18, jest córką Michała i Pauliny. W tej drugiej metryce podajesz jej tyko część o pannie młodej, pisze ze Marianna Misiorek lat 27, jest chyba córka Józefa. W dodatku nie wiem czy w dniu 7 marca w roku 1924 nie był już post i wesel nie było, chyba że to ślub cywilny był, bez księdza ; Julian
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: czy są możliwe dwa akty ślubne?

Post autor: Janina_Tomczyk »

Bialas_Malgorzata pisze:Witam,
załączam oba linki ślubów Marianny Mysiorek i Józefa Drewicz wyznanie to samo - katolickie (na tym terenie inne wyznania np. mojżeszowe również były ujęte w aktach katolickich)
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362512202
ten z 1924 r.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362517401
ten z 1916 r.
pozdrawiam
Małgorzata
Witam Małgorzato

Według mnie ten akt z 1924 roku dotyczy raptularza urodzin dziecka tej pary czyli Józefy Dewicz, która urodziła się 7 marca o 4 po południu. Ksiądz zapisywał dane rodziców i fakt ich formalnego ślubu co miało znaczenie dla celów kościelnych. Ojciec dziecka miał wówczas 30 lat i matka miała 27 lat, a właściwy ślub tej pary miał miejsce też w Rudlicach w 1916 roku i Józef miał lat 21 , był synem Wincentego i Marianny z Nawrockich, a Marianna Mysiorek miała wówczas 18 lat i była córką Michała i Pauliny z Góreckich.
Proszę zwrócić uwagę na zapisy urodzin dzieci w nocy, a wszak ślubów tak często w nocy nie udzielano :wink:
Pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

W księdze z 1924r, są akty chrztu spisane w księdze do spisywania slubów

I cześć aktu z 1924r nr 48 jest tutaj, https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362512202

Można przypuszczac taką formę opisową-
Dnia 16 marca o 1 po południu stawiła się Józef Drewicz lat 30 z Niemierzyna w obecnosci świadków Antoni Grobelny lat 45 i Wojciech KOsmider lat 50 i okazał dziecko urodzone dnia 7 marca o 4 po południu z jego małżonki Marianny z Mysiorkow lat 27 któremu nadano imię Józefa a rodzicami chrzestnymi byli Stefana Mysiorek i Józefa Nitecka.

__
Krystyna
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedzi. Rzeczywiście wygląda to na zanotowanie aktu urodzenia w księdze ślubów, zwłaszcza, że jak się zastanowię w rodzinie była osoba o imieniu Józefa. Teraz dopiero to zauważyłam.
pozdrawiam
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”