Rody książęce a wiarygodność genealogia.grocholski.pl

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Matysiak

Sympatyk

Rody książęce a wiarygodność genealogia.grocholski.pl

Post autor: Matysiak »

Witam,
Mam pytanie dla znawców tematu (ja się dopiero w ten okres genealogiczny się wgryzam).
Moimi 12xpradziadkami są Iwan Połubiński h. Jastrzębiec (wymieniony w PSB) i Newidana Sanguszko h. Pogoń Litewska żyjący w XVI w.
Przodkowie Newidany są dobrze udokumentowani. Pochodzi ona w prostej linii od Giedymina, jej pradziadkiem był Sanguszko protoplasta rodu Sanguszków.
Problem zaczyna się z przodkami Iwana Połubińskiego.
Wg. Wolffa (Kniaziowie Litewsko-Ruscy…) ojcem Iwana był Andrzej, a co do przodków Andrzeja nie ma żadnych dokumentów. Wielka Genealogia Minakowskiego również kończy się na Andrzeju.
W 1675 roku brat mojego 9xpradziadka ksiądz Michał Woyniłowicz stworzył drzewo genealogiczne Połubińskich. Dostępne tu: http://polona.pl/item/346342/0/
Zgodnie z tym drzewem kolejnymi przodkami Iwana Połubińskiego byli: Andrzej, Fiodor, Fiodor, Andrzej, Olgierd, Giedymin.
Zgodnie z genealogia.grocholski.pl kolejnymi przodkami Iwana Połubińskiego byli: Andrzej, Fiodor, Fiodor, Wigunt Aleksander, Olgierd, Giedymin
Zgodnie z Wikipedią: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wigunt_Aleksander Wigunt i Andrzej Giedyminowice są często myleni. Autorem zamieszania jest Jan Długosz
Jaka jest wartość źródłowa strony genealogia.grocholski.pl jeśli chodzi o przodków Andrzeja kniazia Połubińskiego? Czy można się na tej stronie opierać jeśli chodzi o wywód przodków? Zastanawiające jest też to że ojciec Iwana Andrzej Połubiński (i wszyscy Połubińscy) pieczętowali się herbem Jastrzębiec, a domniemany ojciec Andrzeja Fiedor i wszyscy jego przodkowie herbem Pogoń Litewska.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Zmianą herbu sie nie przejmój.
Generalnie tylko doszukaj szlachta a zwłaszcza kniaziowie Litewscy krewni Giedymina mieli herb pogoń
tylko Szlachta polska ich nie honorowała.
Doszukaj czy to akty uni horodelskiej czy Lubelskiej spowodował
[Widziałem ten dokument w sieci i przerabiałem temat przed laty
tylko z Bielskimi.] Adobcje rodów Litewskich do herbów polskich
jest taki dokument kiedy magnaci polscy adoptuja do herbów polskich
tam jest kto kogo
I dopiero po tym akcie .Magnaci polscy uznawali szlachectow tych adoptowanych i prawo do zasiadania w sejmie i senacie .
Tak np adoptowano Radziwiłów do herbu traby.
Pisze na szybko aby miec podlad tematu . Jeste w tej chwili po szpitalu[serce] i troche odpuszczam internet ale doszukaj w tym kierunku
danych.
Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”