Pliki w formacie DJVIU tragedia !
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
MalyRycerz

znam się na komputerze dość dobrze i jego programach, sam stworzyłem nie jedną stronę interentową, nie mogę jednak jak dzieciak poradzić sobie z prostą sprawą. Oglądaniem w Bibliotece Kresowej plików w formacie DjView.
W przeglądarce zainstalowałem sobie wtyczkę odpowiednią i np jeśli coś jest do obejrzenia w bibliotekach innych i do otwarcia w przeglądarce spokojnie mogę w to wejść.
Natomiast jeśli chodzi o Bibliotekę Kresową klikając na Link pobiera mi się plik który otwieram programem WinDjView. Pliki otwierają się i widzę strony ale każda z nich jest pusta. Otwierałem tym programem inne pliki w tym formacie z innych zasobów i wszystko było ok.
Ktoś mi może poradzić jaki program ściągnąć aby poradzić sobie z oglądaniem Biblioteki Kresowej bez problemu....
Mam nadzieję, że kiedyś odejdzie się od tego dziwnego fromatu...
pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc.
W przeglądarce zainstalowałem sobie wtyczkę odpowiednią i np jeśli coś jest do obejrzenia w bibliotekach innych i do otwarcia w przeglądarce spokojnie mogę w to wejść.
Natomiast jeśli chodzi o Bibliotekę Kresową klikając na Link pobiera mi się plik który otwieram programem WinDjView. Pliki otwierają się i widzę strony ale każda z nich jest pusta. Otwierałem tym programem inne pliki w tym formacie z innych zasobów i wszystko było ok.
Ktoś mi może poradzić jaki program ściągnąć aby poradzić sobie z oglądaniem Biblioteki Kresowej bez problemu....
Mam nadzieję, że kiedyś odejdzie się od tego dziwnego fromatu...
pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc.
- Waldemar_Stankiewicz

- Otrzymał podziękowania: 4 times
- Kontakt:
Gdyby ktoś się zdziwił, że po aktualizacji Firefoksa do nowszej wersji wtyczka DjVu przestała działać lub nie ma jej w ogóle na liście about:plugins, to podaję tymczasowe rozwiązanie problemu:
1. należy przejść do zaawansowanej konfiguracji (wpisać about:config w pasku adresu,
następnie Enter i zaakceptować ostrzeżenie)
2. wyszukać zmienną plugins.load_appdir_plugins wpisując jej nazwę w polu "Szukaj"
3. zmienić podwójnym kliknięciem jej wartość z "false" na "true"
4. zamknąć Firefoksa.
Po ponownym uruchomieniu wtyczka DjVu powinna działać jak wcześniej.
Przyczyną tych problemów jest brak współpracy pomiędzy programistami. Więcej o tym można przeczytać w FAQ min u wydawcy LizardTech.
W rezultacie okazuje się że "dziwne rzeczy" dzieją się nie w zasobie Biblioteki Kresowej a w Twoim pc-cie.
Pozdrawiam,
Waldemar
1. należy przejść do zaawansowanej konfiguracji (wpisać about:config w pasku adresu,
następnie Enter i zaakceptować ostrzeżenie)
2. wyszukać zmienną plugins.load_appdir_plugins wpisując jej nazwę w polu "Szukaj"
3. zmienić podwójnym kliknięciem jej wartość z "false" na "true"
4. zamknąć Firefoksa.
Po ponownym uruchomieniu wtyczka DjVu powinna działać jak wcześniej.
Przyczyną tych problemów jest brak współpracy pomiędzy programistami. Więcej o tym można przeczytać w FAQ min u wydawcy LizardTech.
W rezultacie okazuje się że "dziwne rzeczy" dzieją się nie w zasobie Biblioteki Kresowej a w Twoim pc-cie.
Pozdrawiam,
Waldemar
-
Piotr_Juszczyk

-
MalyRycerz

ale to nie chodzi o wtyczke wtyczka działą mi dobrze. chodzi mi o linki ktorę są skrótem do pobrania pliku djview. Otwierają sie pobranym przeze mnie programem adresowanym do czytania tych plików ale żaden plik nie otwiera się poprawnie. Tzn otwiera się i widzę puste strony...
To nie problem przeglądarki. Ta działa dobrze do otwarcia plików nie używam przeglądarki tylko oddzielnego programu do tego dedykowanego o którym pisałem wyżej. Może on jest żły i może ktoś mi popowie jesłi wie jakim mam otwierać te pliki?
czyli jak teraz klikasz na ten link to nie żąda od Ciebie pobrania pliku tylko otwiera się w przeglądarce ? Czyli może rzeczywisćei prblem wtyczki
Na stronie Biblioteka Kresowa żaden pobrany plik Dj Viue nie otwiera się poprawnie
To nie problem przeglądarki. Ta działa dobrze do otwarcia plików nie używam przeglądarki tylko oddzielnego programu do tego dedykowanego o którym pisałem wyżej. Może on jest żły i może ktoś mi popowie jesłi wie jakim mam otwierać te pliki?
czyli jak teraz klikasz na ten link to nie żąda od Ciebie pobrania pliku tylko otwiera się w przeglądarce ? Czyli może rzeczywisćei prblem wtyczki
Na stronie Biblioteka Kresowa żaden pobrany plik Dj Viue nie otwiera się poprawnie
- Mirek.Kozak

Piotrek Juszczyk poprosil o podanie linku... - tak trudno to nam udostepnic?
I nie ma potrzeby odchodzenia od formatu djvu, gdyz oszczedzamy na wielkosci plikow - bez straty jakosci.
Ale co ja Ci bede wyjasnial, przeciez znasz sie dobrze na komputerach, jak piszesz, albo jednak sie nie znasz?
I nie ma potrzeby odchodzenia od formatu djvu, gdyz oszczedzamy na wielkosci plikow - bez straty jakosci.
Ale co ja Ci bede wyjasnial, przeciez znasz sie dobrze na komputerach, jak piszesz, albo jednak sie nie znasz?
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Piotr_Juszczyk

MalyRycerz - jest tu wiele osób które chętnie by pomogły. Ale wielu ludzi zadaje zbyt ogólne pytania.
Ja już czekam kiedy pojawi się post z wiele mówiącym tekstem: "Mam problem".
Wiele postów jest już dość podobnych:
"szukam przodka" ale nie napiszę jak jego imię i nazwisko "pomóżcie".
W naszym hobby prawie non stop ktoś szuka pomocy ale nie podaje:
parafii
nazwisk
imion
dat
linków.
I jak mu pomóc? Pomodlić się? Trzymać kciuki?
Tymczasem jest tu masa ludzi i zazwyczaj znajdą się ludzie z danej parafii, danej miejscowości o danym nazwisku. Tylko te dane najpierw muszą się pojawić. A najlepiej gdy pojawiają się już w temacie.
Ja już czekam kiedy pojawi się post z wiele mówiącym tekstem: "Mam problem".
Wiele postów jest już dość podobnych:
"szukam przodka" ale nie napiszę jak jego imię i nazwisko "pomóżcie".
W naszym hobby prawie non stop ktoś szuka pomocy ale nie podaje:
parafii
nazwisk
imion
dat
linków.
I jak mu pomóc? Pomodlić się? Trzymać kciuki?
Tymczasem jest tu masa ludzi i zazwyczaj znajdą się ludzie z danej parafii, danej miejscowości o danym nazwisku. Tylko te dane najpierw muszą się pojawić. A najlepiej gdy pojawiają się już w temacie.
-
Janina_Tomczyk

RE: Pliki w formacie DJVIU tragedia !
Przed chwilą otworzyłam Bibliotekę Kresową i po wybraniu spisu właścicieli ziemskich pokazała się jak zwykle informacja, że otwarcie wymaga mojej zgody więc kliknęłam w ten napis polecając uruchomienie wtyczki i wszystko jest ok.
Może ignorujesz ten zapis i nie dajesz zezwolenia na otwarcie księgi i dlatego ciągle strona jest pusta?
Pozdrawiam
Janina
Może ignorujesz ten zapis i nie dajesz zezwolenia na otwarcie księgi i dlatego ciągle strona jest pusta?
Pozdrawiam
Janina
- Waldemar_Stankiewicz

- Otrzymał podziękowania: 4 times
- Kontakt:
Kliknięciem ppm na link i zapisanie na swoim dysku nie jest równoznaczne z pobraniem zawartości owego pliku. Żeby pobrać sobie na dysk zawartość biblioteki w formacie DjVu trzeba skorzystać z okienka zapisz w zainstalowanym do przeglądarki aplecie.
Ukaże się okienko dialogowe czy zapisać plik scalony czy rozdzielony a po wybraniu opcji nastąpi pobranie materiału. Wówczas do przeglądania można wykorzystać np. WinDjView.
Rozdzielone pliki DjVi można otwierać prawie każdym programem typu Paint.
Niby takie proste a może uatrakcyjnić życie.
Waldemar
Ukaże się okienko dialogowe czy zapisać plik scalony czy rozdzielony a po wybraniu opcji nastąpi pobranie materiału. Wówczas do przeglądania można wykorzystać np. WinDjView.
Rozdzielone pliki DjVi można otwierać prawie każdym programem typu Paint.
Niby takie proste a może uatrakcyjnić życie.
Waldemar
Choć nie w temacie, muszę zabrać głos, gdyż zgadzam się z Piotrem.
Gorąco zachęcam ludzi by się przełamać i nie kryć się z informacjami o poszukiwanych osobach etc. Naprawdę nikt nie wykorzysta przeciwko wam informacji że Iksiński 200 lat temu mieszkał w Igrekowie i miał n dzieci o imionach Alfa, Beta itd.
Zwłaszcza, że akta są jawne i publicznie dostępne.
Tak samo nie kryjmy znalezisk z internetu i innych źródeł, wszystko jest dla ludzi. Jeśli ktoś ciężką pracą sam osobiście zrobi jakieś opracowanie, napisze książkę to w porządku, niech oczekuje jakichś reparacji.
Naprawdę podanie bliższych informacji często naprowadzi innych ludzi na trop, a być może jest to okazja do nawiązania kontaktów z dalszymi krewnymi, którzy również zajęli się genealogią. Ja w ten sposób dotarłem do kilku osób, a i nie brakuje rozmówców których przodkowie mieszkali w tych samych miejscowościach, czasami nawet zachodziły jakieś koligacje między nimi.
Pozdrawiam,
Adam
Gorąco zachęcam ludzi by się przełamać i nie kryć się z informacjami o poszukiwanych osobach etc. Naprawdę nikt nie wykorzysta przeciwko wam informacji że Iksiński 200 lat temu mieszkał w Igrekowie i miał n dzieci o imionach Alfa, Beta itd.
Zwłaszcza, że akta są jawne i publicznie dostępne.
Tak samo nie kryjmy znalezisk z internetu i innych źródeł, wszystko jest dla ludzi. Jeśli ktoś ciężką pracą sam osobiście zrobi jakieś opracowanie, napisze książkę to w porządku, niech oczekuje jakichś reparacji.
Naprawdę podanie bliższych informacji często naprowadzi innych ludzi na trop, a być może jest to okazja do nawiązania kontaktów z dalszymi krewnymi, którzy również zajęli się genealogią. Ja w ten sposób dotarłem do kilku osób, a i nie brakuje rozmówców których przodkowie mieszkali w tych samych miejscowościach, czasami nawet zachodziły jakieś koligacje między nimi.
Pozdrawiam,
Adam
Widzi mi się że w 2 miejscach możesz mieć ów „problem”
1. Być może instalacja WinDjView zmieniła opcje przeglądarki dlatego po kliknięciu w link najpierw pobierany jest katalog z książką a potem twój program próbuje go otwożyć. Chyba wygodniej jest jednak jak to wtyczka otwiera podgląd książki.
Dla Firefoxa:
Opcje > Aplikacje > Typ zawartości > Czynności
Sprawdź jaką „Czynność” masz ustawioną dla „DjVu Document” i ewentualnie zmień.
2. Katalog jest pewnie (upierasz się i nie chcesz podać linku więc nie sprawdzam!!!) spakowany i „problem” może wymagać wcześniejszego jego rozpakowania nim zainicjujesz domyślnym programem plik główny. Nie do końca to logiczne ale komputery jak koty nie zawsze chadzają prostymi ścieżkami.
Hubert
1. Być może instalacja WinDjView zmieniła opcje przeglądarki dlatego po kliknięciu w link najpierw pobierany jest katalog z książką a potem twój program próbuje go otwożyć. Chyba wygodniej jest jednak jak to wtyczka otwiera podgląd książki.
Dla Firefoxa:
Opcje > Aplikacje > Typ zawartości > Czynności
Sprawdź jaką „Czynność” masz ustawioną dla „DjVu Document” i ewentualnie zmień.
2. Katalog jest pewnie (upierasz się i nie chcesz podać linku więc nie sprawdzam!!!) spakowany i „problem” może wymagać wcześniejszego jego rozpakowania nim zainicjujesz domyślnym programem plik główny. Nie do końca to logiczne ale komputery jak koty nie zawsze chadzają prostymi ścieżkami.
Hubert
- Mirek.Kozak

Re: Pliki w formacie DJVIU tragedia !
Wlasnie to jest najwiekszy blad...hniew pisze:Chyba wygodniej jest jednak jak to wtyczka otwiera podgląd książki.
Mam na swojej stronie drzewo w pdf - aby je zobaczyc, nalezy powiekszyc 2.400%...
Niestety zadna wtyczka acrobat reader do zadnej przegladarki takiego powiekszenia nie gwarantuje - powieksza jedynie max. 800% .
Drzewo jest nieczytelne.
Rozwiazanie? - zapis pliku na dysk i otwarcie programem acrobat reader
albo wylaczenie wtyczki przegladarki i otwieranie drzewa od razu w acrobacie.
Ta druga opcja wymaga jednak dosyc dobrej znajomosci komputera...
Tyle w temacie wtyczek...
Pozdrawiam: MireQ
PDF a DjVu to jednak zupełnie inne bajki.
Pdf-y otwieram tylko i wyłącznie dedykowanym programem po wcześniejszym ich pobraniu na dysk.
Co do DjVu to zupełnie subiektywnie preferuję podgląd we wtyczce a dopiero gdy jest potrzeba użycia wyszukiwarki pobieram na dysk i otwieram w programie.
Pozdrawiam
Hubert
Pdf-y otwieram tylko i wyłącznie dedykowanym programem po wcześniejszym ich pobraniu na dysk.
Co do DjVu to zupełnie subiektywnie preferuję podgląd we wtyczce a dopiero gdy jest potrzeba użycia wyszukiwarki pobieram na dysk i otwieram w programie.
Pozdrawiam
Hubert
Autor wątku pyta o program więc odpowiadam moim postem z innego wątku.
Dlaczego używać windjviev? Z pluginem Cuminas nigdy nie miałem problemu.
Dlaczego używać windjviev? Z pluginem Cuminas nigdy nie miałem problemu.
-
MalyRycerz

napisałem już nie otwiera mi się żaden plik w formacie DJView z Biblioteki Kresowej na tym portalu. Oczywiście jak zwykle znajdą się madrale które zamiast pomóc przyczepiaja się, że się nie znam. Nie ma ludzi, którzy by się znali na wszystkim. Dość dobrze radzę sobie z komputerem, na pewno lepiej niż większość ludzi w tym kraju. Nie jestem żadnym specjalistą. Na komputerze potrafię zrobić wiele rzeczy. Od stworzenia prostego logo po całą stronę internetową. Nie mówiąć o takich banałach jak postawienie systemu. Zadałem proste pytanie o to czym otwierać to cholerstwo.
Jaki jest sens zamieszczania takich plików, kiedy znam paru genealogów, którzy mają podstawowe problemu z komputerem, a co dopiero z takimi idiotycznymi plikami jak DJViiew. Proszę tych co przyszli tu się wymądrzać niech pójdą sobie gdzie indziej.
Za wszystkie dobre podpowiedzi z próbą pomocy, szczerze baardzo dziękuje:)))
O i w końcu zamiast idiotycznego pytana o linki jest odpowiedż zamiast używać tego WinDJview można więc użyć pluginu Cuminas. Super Dzięki Sir Daniel.
Nie rozumiem tylko po co na forum zawsze w Polsce w każdym przypadku pojawia się tyle niemiłych osób które zamiast pomóc po prostu chcą komuś dowalić.
Sir Daniel odpowiedział w 3 zdaniach i problem rozwiązany. Sir Daniel nie potrzebował linku i przeczytał ze zrozumieniem moje pytania. Wszystko się otwiera super:)
Jaki jest sens zamieszczania takich plików, kiedy znam paru genealogów, którzy mają podstawowe problemu z komputerem, a co dopiero z takimi idiotycznymi plikami jak DJViiew. Proszę tych co przyszli tu się wymądrzać niech pójdą sobie gdzie indziej.
Za wszystkie dobre podpowiedzi z próbą pomocy, szczerze baardzo dziękuje:)))
O i w końcu zamiast idiotycznego pytana o linki jest odpowiedż zamiast używać tego WinDJview można więc użyć pluginu Cuminas. Super Dzięki Sir Daniel.
Nie rozumiem tylko po co na forum zawsze w Polsce w każdym przypadku pojawia się tyle niemiłych osób które zamiast pomóc po prostu chcą komuś dowalić.
Sir Daniel odpowiedział w 3 zdaniach i problem rozwiązany. Sir Daniel nie potrzebował linku i przeczytał ze zrozumieniem moje pytania. Wszystko się otwiera super:)