Kock i Trzebieszów, Czy istnieją stare księgi

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rob7777

Sympatyk

Kock i Trzebieszów, Czy istnieją stare księgi

Post autor: rob7777 »

T:"Czy istnieją stare księgi parafii Kock i Trzebieszów" *

Witam

Widzę że na internecie są księgi z parafii Kock od 1817, a z parafii Trzebieszów od 1810. A czy istnieje cokolwiek sprzed tych lat?

Co do Kocka to dzwoniąc do parafii poinformowano mnie że wszystko zostało przesłane do AP w Lublinie. Natomiast AP w Lublinie podało mi że co do starszych roczników muszę zapytać w parafii.

No więc, czy to oznacza że nic, nawet po łacinie, nie istnieje w tych parafiach sprzed podanych lat?

Tak dokładnie, to interesują mnie najbardziej małżeństwa w latach 1812-1816 w Kocku i urodziny w latach 1788-1795 w Trzebieszowie.

Czy ktoś może wie coś na ten temat czy muszę się pogodzić z tym że po prostu nic tu się nie znajdzie?

Niestety mieszkam zbyt daleko żeby zapukać do drzwi parafii i zapytać ....

Dziękuje
Robert

*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam na właściwe podforum tematyczne (m.j.n) Regulamin
Czarnecki_Krzysztof

Sympatyk

Czy istnieją stare księgi parafii Kock i Trzebieszów

Post autor: Czarnecki_Krzysztof »

Dzwoniłem nie tak dawno na parafię w Kocku i proboszcz powiedział, że starszych ksiąg niż te co są na SzwA nie ma. Na FS też nie można zamówić starszych ksiąg niż te z 1817 więc to chyba prawda jest co proboszcz powiedział.
Pozdrawiam
rob7777

Sympatyk

Czy istnieją stare księgi parafii Kock i Trzebieszów

Dziękuje za odpowiedź.

Na to wygląda - czy ktoś może coś jeszcze do tego dodać jeśli chodzi o parafie Kock ? Jakieś sugestie ?

A czy ktoś wie na temat ksiąg urodzenia w latach 1788-1795 w Trzebieszowie ?

W publikacji "Herbarz Szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie" niektóre wpisy dotyczą urodzeń i małżeństw w Trzebieszowie w XVIII wieku i zapiski źródłowe mówią że pochodzą one z akt parafii Trzebieszów. Z tego by wynikało że coś w parafii istnieje. Czy może ktoś wie coś na ten temat?

Dziękuje
Robert
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Robercie,
w parafii Trzebieszów są stare księgi metrykalne ochrzczonych z lat interesujących cię 1781-1794, 1795-1797, a nawet z lat wcześniejszych ( kiedy zaczynałam swoją przygodę z genealogią w 2008r - były). Wtedy b. miły ksiądz proboszcz udostępnił mi szereg ksiąg z lat trochę późniejszych - od 1802 roku. W następnym roku jak chciałam zajrzeć do ksiąg już nie mogłam, bez podania żadnego powodu, a ja nie nalegałam (zmienił się proboszcz). Ale w parafii kupiłam bardzo ciekawą monografię „Dzieje parafii Trzebieszów i jej mieszkańców w latach 1430-1860”, autor Jan Rzewuski, Warszawa 2006, gdzie w bibliografii podany jest wykaz zasobów Archiwum Parafialnego w Trzebieszowie. Jeśli chcesz więcej szczegółów proszę na priw.
Pozdrawiam Krystyna
rob7777

Sympatyk

Witaj Krystyno,

Bardzo dziekuje za odpowiedź - to bardzo ciekawe i oczywiście proszę o informacje na priwa tutaj lub na maila

Szkoda że nie ma tych ksiąg z Kocka bo to parafia panny młodej i zapewne tam odbył się ślub i podani byliby rodzice młodej pary co byłoby dowodem na pochodzenie pana młodego (bo o pannie młodej wiem).

Natomiast Trzebieszów mnie interesuje bo pan młody to Ludwik Głuchowski, a było wielu Głuchowskich w Trzebieszowie. Widziałem też osoby tak samo się nazywające czyli Ludwik Głuchowski, a często dzieci są/były nazywane po rodzicach i dziadkach - tym bardziej że Ludwik to trochę nietypowe imię. Opieram się tu oczywiście o męską intuicję :-D

Wiedząc że "mój" Ludwik zmarł w 1836 w wieku 45 lat (akt zgonu nie podał rodziców), gdybym znalazł akt urodzenia Ludwika około roku 1791-ego +/- to przynajmniej byłoby pewne prawdopodobieństwo że to ten. A jak nie to przynajmniej wiem że jednak to nie ta parafia. Jak ta właściwa to oczywiście będzie interesowało mnie o wiele więcej.

Proszę o ten wykaz zasobów. A gdyby ktoś miał dostęp to prosiłbym o sprawdzenie czy Ludwik Głuchowski urodził się tam w 1791 roku +/- (bo jak wiado wiek przy zgonie często był błędny). Ewentualnie gdyby ktoś interesował się nazwiskiem Głuchowski i znalazł narodziny Ludwika w jakiejś innej parafii około roku 1791 to prosiłbym o informacje

Najlepiej gdyby zasoby były na internecie ale zapewne niestety ich nie ma.

Dziekuje i pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”