Zamierzam w najbliższym czasie złożyć zamówienie na wykonanie kwerendy w Archiwum Akt Nowych w Warszawie w zespole:
Rejonowi Przedstawiciele Rządu RP do Spraw Ewakuacji Ludności Ukraińskiej z Polski - grupa zespołów (1944-1946). Przedstawiciel Rejonowy Rządu Tymczasowego RP do Spraw Ewakuacji Ludności Ukraińskiej z Polski w Przemyślu (1944-1946)
w skład zespołu wchodzą:
- Wykaz ludności ukraińskiej z Przemyśla. 1945-1946
- Wykaz imienny mienia pozostawionego przez ewakuowaną ludność z rej. Przemyśla. Ok. 1946r.
- Wykazy rodzin ewakuowanych z rej. Przemyśla ok. 1946r.
- Spis ludności ewakuowanej z rejonu Przemyśla ok. 1946r.
a sprawa dotyczyć będzie właśnie tychże spisów i wykazów ludności ukraińskiej, rodzin ewakuowanych w ww latach z rejonu i z samego Przemyśla.
1. Czy ktoś z Państwa miał styczność z tymi dokumentami lub dokumentami w innych archiwach państwowych, które mogłyby być jak wynikałoby z nazwy zespolu "spokrewnione" jakoś z ww zespołem i jego zawartością jak w temacie (np. w archiwum w Przemyślu - ewidencja ludności ukraińskiej lub wykazy osób przesiedlonych w akcji "W" z powiatu Przemyśl itp.).
2. Jakie informacje o osobie / rodzinie mogą zawierać te spisy i wykazy ?
Może ktoś z Państwa posiada skan z takiego spisu i mógłby wkleić w komentarzu dla wglądu.
3. czy wraz z wykazami mogą być w tym zespole także inne dodatkowe dokumenty odnoszące się do wymienionych w wykazie osób np. akty urodzenia, jakieś inne np. świadectwa ukończenia szkoły, czy raczej są to tylko "suche" dane imię i nazwisko oraz skąd ewakuowany
Ciekawy jestem czy są tam informacje które już znam, czy coś nad to
wykazy lud. ukraińskiej z rejonu Przemyśla w AAN w W-wie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
wykazy lud. ukraińskiej z rejonu Przemyśla w AAN w W-wie
Krzysztofie, trudno powiedzieć czy znajdziesz coś nad to co już wiesz, nie wiedząc co wiesz.
Swego czasu przeglądałem w AAN analogiczne akta dotyczące ewakuacji Polaków z Litewskiej SSR do Polski w 1945, mogę skrótowo opowiedzieć co zawierają akta, mam kilka przykładowych fotografii. W moim przypadku większość to były raporty, zestawienia i inne papiery administracyjne (także meldunki, podania itd).
Nie wiem w jakim charakterze będziesz składał wniosek o kwerendę, ja jako człowiek "z ulicy" (nie naukowiec, nie dziennikarz itp.) otrzymałem tylko zanonimizowane kopie spisów imiennych. Ochrona danych dała tu znać o sobie.
Do pewnego stopnia sposobem na to może być próba dotarcia do tych materiałów (a raczej ich odpowiedników) z drugiej strony - w mojej sprawie Litwini nie mieli żadnych zastrzeżeń i otrzymałem zwykłe kopie list repatriantów (a ściślej - fragmentów które wskazałem - listy wagonowe itp.).
Temat jest bardzo ciekawy, w samym AAN jest o nim materiałów na (niejedną) książkę.
Gdybym mógł pomóc - napisz na PW, może coś podpowiem.
Swego czasu przeglądałem w AAN analogiczne akta dotyczące ewakuacji Polaków z Litewskiej SSR do Polski w 1945, mogę skrótowo opowiedzieć co zawierają akta, mam kilka przykładowych fotografii. W moim przypadku większość to były raporty, zestawienia i inne papiery administracyjne (także meldunki, podania itd).
Nie wiem w jakim charakterze będziesz składał wniosek o kwerendę, ja jako człowiek "z ulicy" (nie naukowiec, nie dziennikarz itp.) otrzymałem tylko zanonimizowane kopie spisów imiennych. Ochrona danych dała tu znać o sobie.
Do pewnego stopnia sposobem na to może być próba dotarcia do tych materiałów (a raczej ich odpowiedników) z drugiej strony - w mojej sprawie Litwini nie mieli żadnych zastrzeżeń i otrzymałem zwykłe kopie list repatriantów (a ściślej - fragmentów które wskazałem - listy wagonowe itp.).
Temat jest bardzo ciekawy, w samym AAN jest o nim materiałów na (niejedną) książkę.
Gdybym mógł pomóc - napisz na PW, może coś podpowiem.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki