Intromisja Woźnieńska z 1827 roku

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Intromisja Woźnieńska z 1827 roku

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Ciekawa, choć już nieco zapomniana procedura...

Intromisja Woźnieńska dóbr Kozłowicze na rzecz Józefa Lisowskiego, regenta grodzkiego grodzieńskiego

Karta 99-100v

Wedle Ukazu Jego Imperatorskiej Mości Samowładrzącego Całą Rosją etc. etc. - Wypis z ksiąg Litewskich Powiatu Grodzieńskiego.

Roku 1827 miesiąca Septembra 25 dnia.

Przed Aktami Ziemskiemi Powiatu Grodzieńskiego stawając osobiście Wielmozny Kazimierz Lenkiewicz, Woźny tegoż Powiatu, Intromisją przez się uczynioną zeznał, której Intromisji wyrazy następne:

Kazimierz Lenkiewicz, Woźny Powiatu Grodzieńskiego, niżej własnoręcznie podpisany, zeznam tym moim legacyjnym uczynionej Intromisji kwitem, iż na dniu 22-im idącym miesiąca i roku byłem użytym i wzruszonym przez WJP Józefa Lisowskiego, Regenta Grodzkiego Grodzieńskiego dla zaintromitowania Folwarku Kozłowicze za Prawem Przedażnym na rzecz Jego, a Folwarku Obuchowicze w Powiecie Grodzieńskim położonych na rzecz WWJP tegoż rzeczonego Regenta i Jana Braci rodzonych Lisowskich naturalnym krwi prawem na ich po onych Antecesorach spadłego.

Przeto ja Woźny z obowiązku swojego ze stroną Szlachty wiary godnymi osobami do Folwarku Kozłowicze przybywszy i w prawo wieczyste przedażne przez WJP Annę z Baranowskich 1-voto Horbaczewską a teraz Lisowską, w roku idącym 1827 miesiąca lipca 26 dnia, Mężowi swojemu wyż rzeczonemu Regentowi Lisowskiemu wydane, et eorandam miesiąca augusta 10 dnia przed Aktami Ziemskimi Grodzieńskimi przyznane wejrzawszy i one dostatnie odczytawszy Folwark Kozłowicze i drugi Obuchowicze w Powiecie Grodzieńskim Parafii Jezierskiej sytuowane ze wszystkimi gruntami ornymi i nieornymi, pognojami i prostopolnymi w trzech zmianach leżącymi, sadzikami, ogrodami warzywnymi i fruktowymi, wygonami, wypustami, gajami, lasami, borami, łąkami, sadami, ługami, błotami, zatokami, ze wszystkim ogólnie zabudowaniem i ogrodzeniem dwornym i włościańskim, w obu tych Folwarkach znajdującymi się, włościaninem Maciejem Szydłowskim, z jego siemienitosią obojej płci, pańszczyznen daniną i ogólnym onego funduszem, z karczmami i z nich pobierającymi się intratami, oraz z rozmaitymi żywiołami różnego rodzaju i ptactwem, ze wszelkim leżącym sumownym i nieruchomym zbiorem, naszym funduszem pod jakim bądź tytułem i nazwaniem w tych Folwarkach będącym oraz różnych miejscach, nomenklaturach i gdziekolwiek okazać i znajdując się mogącym nic zgoła nie wyłączając ani ekscypując.

Co do obu tych Folwarków z dawna należało, teraz należy i teraz przynależącym pokażą się, się Folwark Kozłowicze WJP Józefowi Lisowskiemu, Regentowi Grodzieńskiemu Grodzkiemu za Powyższym Prawem przedażnym, a zaś Folwark Obuchowicze w Powiecie Grodzieńskim sytuowane na twierdzi Prawa Statutowego Art. 17 Rozdz. 3, naturalnym krwi przelewem po zeszłych Krzysztofie Janowiczu – praprapradziadu, Mikołaju Krzysztofowiczu – prapradziadu, Marcinie Mikołajewiczu – pradziadu, Franciszku Marcinowiczu – dziadu oraz Kazimierzu Franciszkowiczu – ojcu i Marcinie Kazimierzowiczu – bezpotomnie zmarłym bracie rodzonym, Lisowskich spadły i do nich należący WWJPP wspomnianym już Józefowi Regentowi i Janowi Braciom między sobą rodzonym Lisowskim, bez niczyjego zgoła i najmniejszego wzbronienia oraz zaprzeczenia w wieczystą dziedziczną Possesją władanie i rządzenie podałem, zaintromitowałem Possesję, na gruncie obwołałem i oną przez trzy dni wysiedziałem oraz o takowym mym legotnym uwiązaniu sam siadujących zawiadomiłem i onym opowiedziałem i niniejszy mój Relacyjny kwit uczynionej Intromisji Stronie wydając one dla większego dowodu własnoręcznym podpisem umacniam i zatwierdzam. Datowane roku 1827 miesiąca septembra 25 dnia. W tej Intromisji podpis Woźnego tak się wyraża – Kazimierz Siękiewicz, Woźny Powiatu Grodzieńskiego, który to Woźny na dowód zeznania powyższej Intromisji podpisuję się /:w Księdze podpisano:/ Kazimierz Sienkiewicz, Woźny Powiatu Grodzieńskiego, że powyższy podpis jest aktualnie osoby Zeznawającej – świadczę /:podpisano:/ W. Kudarowski, Pisarz Ziemski Powiatu Grodzieński.

Roku 1835 miesiąca oktobra 17 dnia, że niniejszy Wypis skutkiem podanej przez W. Lisowskiego, prośby nastałej na oną, Sądowej Rezolucji wydającej, jest wiernie z Księgi wypisany.
O tym Sąd Powiatowy Grodzieński należytym podpisem z przy wyciśnieniem Urzędowej Pieczęci poświadcza. Zasiadający Piotr Tatarowski. Naczelnik stołu – Mokrzecki (M.P.).
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 17 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: maria.j.nie »

Proszę sprawdzać podforum tematyczne [Wejdź na Forum] http://genealodzy.pl/PNphpBB2.phtml
przed wysłaniem zapytania, informacji.

To jest podforum : General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne ) opis General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku); Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku) zostało założone dla gości z zagranicy, którzy najczęściej nie znają języka polskiego

Każdy Użytkownik ma obowiązek przestrzegania Regulaminu ... pkt 2. Zakładanie nowego tematu - Regulamin http://genealodzy.pl/index.php?module=p ... lamin#IV.2

Pozdrawiam serdecznie Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”