Roguski Piotr - poseł liwski na sejm w 1764 roku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kornaś_Maciek

Sympatyk

Post autor: Kornaś_Maciek »

Szanowni Państwo,

Poszukuję informacji na temat Piotra Roguskiego, posła liwskiego na sejm z 1764 roku. Piotr Roguski zw. Samuel (Samel) ożenił się z Marianną Roguską w 1737 roku - parafia Pniewnik; pochodził z miejscowości Rąbież - parafia Liw; miał syna Grzegorza. Jeżeli ktoś z Państwa posiada akt urodzenia Piotra Roguskiego, albo posiada wiedzę o jego rodzicach lub przodkach to bardzo proszę o kontakt.

Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,
Maciek
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Maciek: mam do Ciebie pytanie: czy przypadkiem nie spotkałeś w swoich poszukiwaniach Marceli Roguski ur.w 1851 r, potem ożenił się z Marjanną Kopeć / miejsce i data śl nieznana/, z tego małżeństwa wiem tylko o 1-nym Edwardzie ur w 1878 r w Wyszkowie Węgroskim .
Pochodzą z tamtych stron.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Roguski Piotr - poseł liwski na sejm w 1764 roku

Post autor: Szymański_Wojciech »

O tym chyba Piotrze Roguskim zob. L.Zalewski. Szlachta ziemi liwskiej..., Warszawa 2005 (indeks). Był on posłem na sejmik ziemi liwskiej i sprawował z tego tytułu różne lokalne funkcje. Jego rodziców łatwo można ustalić pozyskując z Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej (strona z adresem w Internecie) skan tego aktu ślubu ujawnionego w genetece.

Życzę owocnych poszukiwań!
W.Szymański

Kornaś_Maciek pisze:Szanowni Państwo,

Poszukuję informacji na temat Piotra Roguskiego, posła liwskiego na sejm z 1764 roku. Piotr Roguski zw. Samuel (Samel) ożenił się z Marianną Roguską w 1737 roku - parafia Pniewnik; pochodził z miejscowości Rąbież - parafia Liw; miał syna Grzegorza. Jeżeli ktoś z Państwa posiada akt urodzenia Piotra Roguskiego, albo posiada wiedzę o jego rodzicach lub przodkach to bardzo proszę o kontakt.

Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,
Maciek
Kornaś_Maciek

Sympatyk

Re: Roguski Piotr - poseł liwski na sejm w 1764 roku

Post autor: Kornaś_Maciek »

Nie natrafiłem w swoich poszukiwaniach na Marcela Roguskiego.
Niestety Archiwum Diecezjalne Warszawsko - Praskie dysponuje aktami urodzeń jedynie z parafii Pniewnik, natomiast Piotr Roguski pochodził z miejscowości Rąbież, która należała do parafii Liw.

Pozdrawiam,
Maciek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Z tego co wiem ksiegi Liwa z XVIII wieku się zachowały. Sa bodaj w parafii, a jesli nie tam to w Archiwum w Drohiczynie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”