cyrylica

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gośka

Sympatyk
Legenda

cyrylica

Post autor: Gośka »

Wysłałam e-mailem (po raz pierwszy) list napisany cyrylicą a jak weszłam w wiadomości wysłane to są jakieś robaczki a nie litery. Jak tu zrobić żeby były normalne litery????
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

cyrylica

Post autor: ofski »

jak chcesz odzyskać treść to spróbuj ten mail z krzaczkami przesłać dalej to w nowym oknie z tym mailem powinien ponownie pojawić się Twój oryginalny tekst.
Mam podobny problem na poczcie wirtualnej polski, więc staram się wysyłać (i o to samo proszę mojego odbiorcę) treść napisaną po rosyjsku zarówno bezpośrednio w mailu oraz w pliku Word, który dodatkowo z tym samym tekstem załączam do listu.
Krzysztof
Gośka

Sympatyk
Legenda

cyrylica

dzięki :)
Gośka
Pozdrawiam - Gośka
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

To kwestia wyboru tzw. strony kodowej.

Jeśli ma Pani skrzynkę pocztową w sieci i otwiera Pani pocztę w przeglądarce internetowej, to należy właśnie zmienić stronę kodową. We Internet Explorer wygląda to tak:
1. kliknąć wewnątrz okna prawym przyciskiem myszy - otworzy się tzw. menu podręczne;
2. z listy wybrać pozycję "kodowanie" lub o podobnej nazwie (korzystam z wersji angielskiej systemu, dlatego nie wiem jak dokładnie brzmi polskie tłumaczenie) - pojawi się podmenu; wybrać dalsze podmenu "Więcej"
3. z listy w tym podmenu wypróbować jedną z możliwości: Cyrylica (DOS), Cyrylica (ISO), Cyrylica (KOI8-R) rożne inne cyrilce;

Któraś z możliwości wyświetli poprawne znaki.

Jeśli zaś korzysta Pani z klienta poczty, trzeba zmienić kodowanie w ustawieniach.

Pozdrawiam
mlszw
Gośka

Sympatyk
Legenda

Dzięki - zrobiłam już tak jak poradził Krzysztof ale i to sprawdzę. :)
Gośka
Pozdrawiam - Gośka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”