Genealogia rodziny Wojtasów

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wojtas76

Sympatyk

Post autor: wojtas76 »

Witam Pracuję nad drzewem genealogicznym rodziny Wojtasów.Do 1748r czyli urodzin mojego przodka Antoniego Wojtasa odnalazłem w archiwach dość obszerną dokumentacje (rodzina Wojtasów pochodzi ze wsi Orzk dawniej Orszk w parafii Dłutowskiej).Księgi parafialne od 1599 małżeństw i od 1655r urodzin i zgonów są w miare kompletne.Antoni Wojtas był synem Aleksego i Zofii małżeństwa Wojtasów.W księgach jest jeszcze zapis o zawarciu małżeństwa przez Tomasza Wojtasa z 1727r lecz o narodzinach Aleksego nie ma już nic.I od tego roku następuje przerwa do 1670r gdzie znowu kilkukrotnie pojawia się nazwisko Wojtas przy wzmiankach o narodzinach dzieci najwcześniejsze z 1655r z ojca Stanisława Wojtasa.Moje pytanie jest takie skąd może wynikać ta luka bo 50 lat różnicy miedzy pokoleniowej to trochę dużo???Jeśli to możliwe do wyjaśnienia będe wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi.
zlotko

Sympatyk

Post autor: zlotko »

Przyczyn może być kilka. Najbardziej chyba prawdopodobne są "wahania" nazwiska, które w tym okresie mogło się jeszcze na dobre nie ustalić. Ambroży w akcie chrztu mógł byc zapisany pod innym nazwiskiem. Nazwiska w tym okresie pojawiały się, potem znikały, aby później znowu się "ujawnić". Inną możliwością jest, że Ambroży był chrzczony w innej parafii, być może sąsiedniej. Zapisu chrztu może też nie być z powodu niedbalstwa prowadzącego księgi metrykalne.
Pozdrawiam
Złotko
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, jeśli jest taka duża przerwa między rodzeństwem, to mogą być dwie matki i jednego ojca. Czyli kiedy np. pierwsza żona zmarła po 40 latach związku małżeńskiego, ojciec z drugą żoną miał ponownie dzieci nawet w wieku 70 lat, takie były czasy, pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”