Czy jest na sali grafolog?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

igorczajka

Sympatyk

Post autor: igorczajka »

Witam,

Czy ktoś zna namiar na grafologa, będącego w stanie stwierdzić czy podpisy należą do tej samej osoby?

Podpis wątpliwy pochodzi z roku 1881.
5 podpisów porównawczych pochodzi z lat 1884-1894.

Podpisy są tutaj:
https://www.dropbox.com/s/yw8z2i37imbns ... iego_r.jpg

Jeśli będzie potrzeba mogę oczywiście przesłać na priv fotki w lepszej rozdzielczości...

Pozdrawiam - Igor
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Igor, nie jestem żadnym grafem, ale mam kilkanaście podpisów w rodzinie tej samej osoby w metrykach i w aktach u notariuszy i nie są te podpisy do siebie bardzo podobne.
W Twoim przypadku widzę tak ; rok 1881 i rok 1894 ( pierwszy i ostatni ), to ta sama osoba, rok 1884 i dwa razy rok 1885 to też ta sama osoba, ale nie ta co powyżej pisałem, a z roku 1890 to już podróbka.
Brałem pod uwagę jak pisana jest literka ; a, zamknięta lub otwarta jak ; u, pozdrawiam - Julian
igorczajka

Sympatyk

Zdaję sobie sprawę, że podpisy mogą być baaaardzo różne. ;-) Szukam jakiegokolwiek potwierdzenia, że akt z roku 1881 może dotyczyć tej samej osoby, co w pozostałych przypadkach. Podobieństwo podpisu z roku 1881 do pozostałych nie do końca mnie przekonuje, bo widziałem już zadziwiająco podobne podpisy innych Janów Czarneckich, którzy na pewno nie mieli nic wspólnego z "moim". ;-) Stąd decyzja o zasięgnięciu opinii grafologa...

Pozdrawiam - Igor
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

To moga byc podpisy tej samej osoby. Kazdy podpis moze odbiegac od " pierwowzoru " zaleznie od sytuacji i okolicznosci jego skladania: w czasie choroby, w pospiechu, emocji majacych miejsce w chwili jego skladania no i oczywiscie wieku skladajacego podpis. Prawdopodobnie jeszcze paru innych przyczyn. Jak pamietam przez cale moje zycie moj podpis zmienial sie a nawet znianie ulegalo pisanie niektorych zawartych w nim liter. Dla przykladu podam, ze duza " M ", " Z " i mala litera " r " absolutnie nie przypominaja tych pisanych przed laty.

Zbyszek Maderski
igorczajka

Sympatyk

No mogą... ale czy muszą? ;-)

Pozdrawiam - Igor
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Moim zdaniem wszystko ten sam człowiek. Wybacz, że nie uzasadnię, więc traktuj moją opinię dowolnie. Pewnym kluczem są litery J i C.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
igorczajka

Sympatyk

Też mi się wydaje, że to ten sam człowiek, ale szukam jakiegokolwiek potwierdzenia. Tym bardziej, że widziałem już niemal identyczne podpisy całkiem obcych osób. Kontekst problemu opisałem tutaj:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 839#265839

Tracę powoli nadzieję na dotarcie do jakiegoś dokumentu potwierdzającego tożsamość, stąd pomysł poszukania wsparcia w fachowej analizie grafologicznej ;-)

Pozdrawiam - Igor
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie Igor, tak naprawdę to ten największy kawałek pokazuję kilka charakterów pisma, nawet widzę tu po rosyjsku pisze ; Paweł Sawicki wice... To ten kawałek metryki jest oryginałem, bo inny charakter pisma po rosyjsku, podpis - Jan Czarnecki po polsku i wchodzi na skos w metrykę, następny podpis dużymi literami też jest oryginalny. Ale na pozostałych skrawkach nie ma z czym porównać podpisu Czarneckiego. Tu może nikt nad tym się nie zastanawia, ale ja przeglądałem tysiące różnych metryk i w tych latach po 1800 były pisane wszystkie metryki podwójnie, czyli pierwopis i przepisana kopia, albo się zwie ; oryginał i duplikat. Tylko jest jedno pytanie, w księdze którą pisał ksiądz metrykę w obecności świadków i ci mogli się podpisać od ręki na metryce. Ale druga księga pewnie przepisana z tej pierwszej już na koniec roku, tylko czy pisał duplikat ten sam ksiądz, czy inny ksiądz. Jeśli pisał nawet ten sam ksiądz to już nie było świadków wpisanych w metrykach w ciągu całego roku. Co wtedy pisali, wiadomo ze pod każdą metryką jest podpis księdza, ale czy tego samego z oryginału ?, czasem nawet jest podane w metryce ze są i podpisani świadkowie, ale ich nie ma, czyli to jest duplikat. Pytanie, skąd wiadomo czy w duplikacie ksiądz nie przepisał wszystko razem z podpisami świadków. To też można odkryć po charakterze pisma całej metryki jednakowo zapisanej. Moim zdaniem to jeszcze w Aktach u notariusza jest oryginalny podpis i trzeba szukać w Księgach Wieczystych takich zapisów np. zapis ziemi, domu, testament, albo spadek ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Wg mnie wszystkie podpisy złożył ten sam człowiek - świadczy o tym bardzo charakterystyczne "C", ale również podobne pochylenie pisma, podobna wielkość czcionki i siła nacisku na pióro.
Można natomiast sobie wyobrazić, że pismo było składane z większą lub mniejszą starannością - mogło to wynikać np. z ułożenia ręki podczas postawy (siedzenia lub stania).

Pozdrawiam,
Aneta
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: wiwisniewski »

Zaznaczam na wstępie nie jestem grafologiem. Po namyśle, uznałem, że podpisywała się ta sama osoba.
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”