Jaki to stopień?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zbigiza

Jaki to stopień?

Post autor: Zbigiza »

http://www.starogrod.pl/galeria/expose/ ... 914-01.jpg
Jaki to muindur i stopień a może coś więcej da się z niego wyczytać?
Drugi podobny post ale tam chyba komuś się niechcący wpakowałem na jego :oops:
Znalazłem to zdjęckie przeglądając stonę sołectwa w ktrorej umieszczona jest parafia moich przodków
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Jaki to stopień?

Post autor: matix123 »

Witaj.

Jak dobrze widzę to zdjęcie pochodzi ze Starogrodu w Kujawsko - Pomorskim. Od końca XVIII wieku do 1918 r. miejscowość znajdowała się w Zaborze Pruskim. Zdjęcie zrobione najlepwniej w okresie jeszcze przez I WŚ, co widać po strojach cuwilów. Nie znam się za dobrze na umundurowaniu armii pruskiej. Ale mogę powiedzieć, że osoba na zdjęciu to na pewno kawalerzysta. wysokie buty i pruska szabla kawaleryjska wz. 1852 na to wskazują. Więcej nie jestem w stanie z moją wiedzą odszyfrować.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Pułk Strzelców Konnych Jäger-Regiment zu Pferde. Nie powiem niestety który, naramienniki niezbyt widoczne. Biały szamerunek na kołnierzu i mankietach i kolor chyba zielony na otoku czapki, kołnierzu i mankietach. Kolor munduru feldgrau, czyli zdjęcie po 1910 r.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Zieliński_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Zieliński_Piotr »

Dla podparcia twierdzenia Mateusza, że „na pewno” osoba na zdjęciu to kawalerzysta dodam, że na podłodze widzimy białego, pruskiego i niewątpliwie bojowego rumaka wz. 1903(?). Jak nic rodzina kawalerzystów !

Pozdrawiam,
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”