Jakie nazwisko jest dobre
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Szanowni Panstwo,
Pisze z Francji i ostatnio znalazlem dostep do Aktow z Pinczowa (Swietokrzyskie)
Duzo znalazlem ale teraz mam problem.
Znalazlem akt urodzenia Malgorzate Napora 1790 i akt malzenstwa gdzie pisza ze rodzice sa Napora Anton Buczak Magdalena.
Szukajac akt malzenstawa Antona i Magdalene wpadlem na akt malzenstwa z 1789 ale Antona GOZALKIEWICZ i Magdelene BUCZAK. Wiec nie wiem czy Anton mial nazwisko GOZALKIEWICZ czy NAPORA. Jezeli mial nazwisko GOZALKIEWICZ to w jakim przepadku mogl by zmienic na NAPORA ,
Dziekuje za pomoc.
Pisze z Francji i ostatnio znalazlem dostep do Aktow z Pinczowa (Swietokrzyskie)
Duzo znalazlem ale teraz mam problem.
Znalazlem akt urodzenia Malgorzate Napora 1790 i akt malzenstwa gdzie pisza ze rodzice sa Napora Anton Buczak Magdalena.
Szukajac akt malzenstawa Antona i Magdalene wpadlem na akt malzenstwa z 1789 ale Antona GOZALKIEWICZ i Magdelene BUCZAK. Wiec nie wiem czy Anton mial nazwisko GOZALKIEWICZ czy NAPORA. Jezeli mial nazwisko GOZALKIEWICZ to w jakim przepadku mogl by zmienic na NAPORA ,
Dziekuje za pomoc.
-
Bednarczyk_Kamil

Czasami jest tak, że jedna osoba w różych aktach ma dwa różne nazwiska. Czasami też bywało napisane nazwisko X vel nazwisko Y, bądź Pan X zwany Panem Y. Ja wśród swoich przodków mam np.:Mikołaja Ołdaka zwanego Balcerem. Akty odnośnie jego osoby zawsze były tak spisywane, a potomkowie Mikołaja byli chrzczeni jako Balcer lub Balcerak. Jeżeli w aktach nie jest to wyszczególnione to może też być tak, że to zupełnie inne osoby. Czasami cieżko to ustalić. Proponuje abyś zamieścił link o tych aktów, może coś przeoczyłeś.
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Kamil Bednarczyk
Tomku,
Zwroc uwage czy oba nazwiska wystepuja w Pinczowie.
Musisz poszukac aktu zgonu Antoniego Napora, ale szukaj rownoczesnie aktu zgonu Antoniego Gozalkiewicz.
Jest szansa, ze odnajdziesz rodzicow.
To moze byc ta sama osoba, ale nie ma pewnosci.
Zmiana nazwisk byla popularnym zjawiskiem.
Trzeba przesledzic rodzenstwo Antoniego i sprawdzic pod jakim nazwiskiem wystepowali.
Pozdrawiam,
Bozenna
Zwroc uwage czy oba nazwiska wystepuja w Pinczowie.
Musisz poszukac aktu zgonu Antoniego Napora, ale szukaj rownoczesnie aktu zgonu Antoniego Gozalkiewicz.
Jest szansa, ze odnajdziesz rodzicow.
To moze byc ta sama osoba, ale nie ma pewnosci.
Zmiana nazwisk byla popularnym zjawiskiem.
Trzeba przesledzic rodzenstwo Antoniego i sprawdzic pod jakim nazwiskiem wystepowali.
Pozdrawiam,
Bozenna
- Niewiadomski_Robert

Najczesciej nie bylo jakiejs oficjalnej procedury "zmiany" nazwiska, zwykle takie sprawy byly regulowane zwyczajowo (w xviii wieku nazwiska w pewnych grupach spolecznych to jeszcze zjawisko plynne) . Mozliwosci sa rozne. Mogla byc pomylka w metryce slubu (wbrew pozorom nie bylo to zjawisko rzadkie); mogl byc znany pod roznymi nazwiskami/ przezwiskami; moze faktycznie zaczal sie poslugiwac innym nazwiskiem z jakiegos powodu; moze chodzi o zupelne inna pare (chociaz wyglada, ze to ci sami ludzie); moze mataka tegoz Antona byla z domu Gozalkiewicz i pod takim go zapisano (trudno tutaj spekulowac bez jakiejs analizy kontekstu), np: jak czesto wystepuje te nazwiska w Pinczowie w tym czasie, czy uzywane sa naprzemienni, poszukac rodzenstwa Antona etc.
Bardzo dziekuje wam za pomoc.
Anton napora umarl w 1807 mial 50 lat wiec urodzil sie 1757 roku ale nic nie pisza o rodzicow.
Znalazlem akt urodzenie Antoniego Napora w 1766 ale nie jestem pewny ze to ten sam.
Nazwisko Napora jest bardzo duzo. Gozalkiewicz bardzo malo.
Szukam teraz czy jest akt urodzenia Antonego Gozalkiewicza i akt zgonu.
Anton napora umarl w 1807 mial 50 lat wiec urodzil sie 1757 roku ale nic nie pisza o rodzicow.
Znalazlem akt urodzenie Antoniego Napora w 1766 ale nie jestem pewny ze to ten sam.
Nazwisko Napora jest bardzo duzo. Gozalkiewicz bardzo malo.
Szukam teraz czy jest akt urodzenia Antonego Gozalkiewicza i akt zgonu.
- Niewiadomski_Robert

No tak, jesli Napora wystepowalo czesto to oczywiscie jest prawdopodobne, ze chodzilo o dwie rozne osoby.
Re: Jakie nazwisko jest dobre
.Tomek6280 pisze:Nazwisko Napora jest bardzo duzo. Gozalkiewicz bardzo malo.
Mam niejasane przeczucie, ze Gozalkiewicz to nowe " nazwisko " nadane panu mlodemu przez ksiadza znajacego jego slabosc do gorzalki lub stawajacego do slubu w stanie mocno " radosnym ".
Bywali ksieza zlosliwi a i w tamtym czasie nie przykladano specjalnej uwagi do nazwisk szczegolnie stanu niskiego.
Dodam jeszcze, ze w ' Slowniku Nazwisk..." kazimierza Rymuta nie znalazlem tego nazwiska nawet z bledem ortograficznym.
Zbyszek Maderski
-
Sawicki_Julian

Witam, według mnie to prawdziwe nazwisko jest ; Napora, to być może pochodzi od starodawnego imienia. A to drugie ; Gorzałkiewicz, jest brane od zawodu, wypada się domyślać ze ktoś w rodzinie, lub sam pan młody był propinatorem, czyli produkował we dworze gorzałkę. A ze dawniej ważne było imię i skąd pochodzi, czym się zajmuje, lub były przydomki, przezwiska, szczególnie na wsi tak było i tak zamiast nazwiska ksiądz zapisał jego zawód ; pozdrawiam - Julian
Nie wiem, czy to coś pomoże, ale nazwisko Napora pojawia się w parafii Janowiec (ob. woj. lubelskie).
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
BaZie - Bartłomiej Zieliński