ziemia z parcelacji majątku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

janolizka

Sympatyk

ziemia z parcelacji majątku

Post autor: janolizka »

Witam
Mój dziadek około 1945 roku otrzymał ziemię w wyniku reformy rolnej. Była to parcelacja majątku. Gdzie szukać dokumentów z nadania tej ziemi?
Jest to wieś Krzyczki Pieniążki w gminie Nasielsk. Dzwoniłam do Urzędu Gminy w nasielsku, odesłali mnie do Archiwum w Pułtusku. A tam Pani nie ma pojęcia o czym do niej mówię.

Może ktoś ma jakiś pomysł?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

pozdrawiam
Eliza
slawek_krakow

Sympatyk

Re: ziemia z parcelacji majątku

Post autor: slawek_krakow »

janolizka pisze:Witam
Mój dziadek około 1945 roku otrzymał ziemię w wyniku reformy rolnej. Była to parcelacja majątku. Gdzie szukać dokumentów z nadania tej ziemi?
Jest to wieś Krzyczki Pieniążki w gminie Nasielsk. Dzwoniłam do Urzędu Gminy w nasielsku, odesłali mnie do Archiwum w Pułtusku. A tam Pani nie ma pojęcia o czym do niej mówię.

Może ktoś ma jakiś pomysł?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

pozdrawiam
Eliza

Księgi wieczyste sprawdziłaś z całym dobrodziejstwem wszystkich ich działów?
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Dąbkowska_Alina »

Możesz spróbować w Starostwie Powiatowym w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Jeśli gospodarstwo to istnieje do dziś, po numerze księgi wieczystej można sprawdzić w aktach tej księgi czy jest akt nadania. Może nawet w dokumentach geodezyjnych jest dokument nadania?... Nie wiem jak jest na tamtym terenie, ale w kujawsko-pomorskim akty nadania znajdują się w księgach wieczystych. Może pomóc geodeta (ale potrzena jest kasa) ale może dzięki uprzejmości pracownika Starostwa coś znajdziesz. Życzę powodzenia !!!
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
jeśli znasz obecny nr księgi wieczystej /płacisz podatek, to wiesz/, to wejdź na stronę ekw.ms.gov.pl wpisz cały nr księgi wieczystej. Treść księgi znajduje się w Centralnej Bazie Danych, można przeglądać wraz ze wzmiankami i dokonanymi przez sąd.
przykład: KR1Y/00020000/5
Gienia.
janolizka

Sympatyk

Właśnie problem jest tego typu, że księgi wieczystej na tą działkę nie ma, nigdy nie została założona. W Starostwie odsyłają do Archiwum, w Archiwum rozkładają ręce.
Czy możliwe że te akty nadania mogą być w Sądzie Grodzkim, lub notariacie?

Eliza
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Elizo, ja przechodziłem przez to i jest tak ; musisz jechać osobiście do Sądu Powiatowego, przy którym są Księgi Wieczyste, czyli archiwum takie i tam podać rok 1945 i wieś - dwór który był parcelowany. W spisie powinien być numer księgi danej wsi i w tej księdze z numerem wsi jest na pewno działka i kto ją otrzymał. W AP też mają takie akta pisane przez notariusza z tego roku i musi taki być akt przekazania - sprzedaży działki i komu ; powodzenia - Julian
janolizka

Sympatyk

Ogromne dzieki za podpowiedzi. Już dzwoniłam do Sady - Wydziału Ksiąg Wieczystych, w teorii mają te akty nadania, ale w praktyce Pani nie bardzo ma ochote tego szukać. Napiszę prośbę na piśmie i zobaczymy co bedzie dalej :)
Jeszcze raz ogromnie dziękuję.
pozdrawiam
Eliza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”