Poszukuje starych map katastralnych i informacji na temat podzialu katastralnego dla wsi Nawsie Brzosteckie (gmina Brzostek, powiat Debicki, woj. podkarpackie).
Dzieki z gory za kazda informacje!
Mapy katastralne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wojciech_Trojan

MApy katastralne
Archiwum Rzeszów - mapy katastralne, A.P w Przemyślu - wykazy właścicieli do map katastralnych. Uprzedzam że mapy katastralne w AP w Rzeszowie nie są łatwo dostępne, napewno nie do celów genalogicznych. Polityla pana dyrektora. Radziłbym sprawdzic regionalne muzeum czesto mają jakies zasoby. Wykazy do map znajdują się w Przemyślu. Pani dyrektor bardzo miła, personel również, całkiem inaczej niż w Rzeszowie.
A tu masz szczegóły. Wystarczy sprawdzić baze
sygnatura: 59/1313/0/0 nr. poz. 2982
tytuł i daty: Gemeinde Nawsie brzosteckie, Kreis Jaslo, Steuerbezirk Brzostek, Prowinz Galizien [Gmina Nawsie Brzosteckie, pow. Jasło, pow. podatkowy Brzostek - Galicja]; ewidencja gruntów; 1852; 1852
opis: litografia; ; 3; 907, 506, 195, 1047; Nawsie Brzosteckie;
Oczywiście archiwum rzeszowskie na Bożniczej. Tak jak pisałem wcześniej poszukiwanczom historii rodzinnej mapy są nieudosteniane ze względu na ich stan i ich unikalność.
Pozdrawiam
Władek
A tu masz szczegóły. Wystarczy sprawdzić baze
sygnatura: 59/1313/0/0 nr. poz. 2982
tytuł i daty: Gemeinde Nawsie brzosteckie, Kreis Jaslo, Steuerbezirk Brzostek, Prowinz Galizien [Gmina Nawsie Brzosteckie, pow. Jasło, pow. podatkowy Brzostek - Galicja]; ewidencja gruntów; 1852; 1852
opis: litografia; ; 3; 907, 506, 195, 1047; Nawsie Brzosteckie;
Oczywiście archiwum rzeszowskie na Bożniczej. Tak jak pisałem wcześniej poszukiwanczom historii rodzinnej mapy są nieudosteniane ze względu na ich stan i ich unikalność.
Pozdrawiam
Władek
-
Wojciech_Trojan

MApy katastralne
Dzieki serdeczne!
Materialy w AP Rzeszow juz znalazlem jakis czas temu. Nawiazalem nawet kontakt telefoniczny, ale odzew dokladnie tak jak napisales. Mam natomiast problem w znalezieniu na bazie danych sygnatury do podanych przez Ciebie wykazow właścicieli do map katastralnych w AP Przemysl. Mozesz podac jakies dokladniejsze informacje?! Dla sprecyzowania interesuje mnie przedzial koniec XVIII w do 1939 r.
Pozdrawiam
Wojtek
Materialy w AP Rzeszow juz znalazlem jakis czas temu. Nawiazalem nawet kontakt telefoniczny, ale odzew dokladnie tak jak napisales. Mam natomiast problem w znalezieniu na bazie danych sygnatury do podanych przez Ciebie wykazow właścicieli do map katastralnych w AP Przemysl. Mozesz podac jakies dokladniejsze informacje?! Dla sprecyzowania interesuje mnie przedzial koniec XVIII w do 1939 r.
Pozdrawiam
Wojtek
MApy katastralne
Wykazy właścicieli gruntów i domów znajdziesz w Archiwum Państwowym w Przemyślu. Będą to 3 rodzaje dokumentów: Wykaz imienny z podaniem nr domu i numerow parcel; opis granic gromady; szkic mapy. w niektórych teczkac są dołaczone arkusze mapy, którą możez znaleść w Rzeszowie. Wykazy wlaścicieli bedą z 1850 r. Proponuje ci zadzwonic do Przemysla albo się tam wybrac. Musisz tam byc rano gdyz zamówienia przyjmowane są chyba do dziesiątej, zresztą zadzwoń i zapytaj. Jeżeli chcesz tylko numer sygnatury to spytaj w archiwum w Rzeszowie. Napewno pomogą.
Jak zdobyc mape? Dobre podanie w sprawie majątkowej rozwiązuje sprawę. W mojej sytuacji chcieliśmy z tatą sprawdzic akt własności babci z dzisiejszym stanem rzeczywistym. Numery które były na akcie babci odpowiadaly numerom ze starej mapy z 1852, a ponieważ w wyniku zamiany parcel na dzialki, babci ubyło troche hektarów więc chcieliśmy sprawdzić w której działce. Załatwiliśmy 2 pieczenie na jednym ogniu.
Życze wyrtwalości i zachęcam do odwiedzenia Przemysla. Piękne miasto, archiwum równiez przyjazne ludziom. Przy okazji dodam, ze w Krakowie znajdziesz akta z komisji uwlaszczeniowej.
Pozdrawiam
W.
Jak zdobyc mape? Dobre podanie w sprawie majątkowej rozwiązuje sprawę. W mojej sytuacji chcieliśmy z tatą sprawdzic akt własności babci z dzisiejszym stanem rzeczywistym. Numery które były na akcie babci odpowiadaly numerom ze starej mapy z 1852, a ponieważ w wyniku zamiany parcel na dzialki, babci ubyło troche hektarów więc chcieliśmy sprawdzić w której działce. Załatwiliśmy 2 pieczenie na jednym ogniu.
Życze wyrtwalości i zachęcam do odwiedzenia Przemysla. Piękne miasto, archiwum równiez przyjazne ludziom. Przy okazji dodam, ze w Krakowie znajdziesz akta z komisji uwlaszczeniowej.
Pozdrawiam
W.