Witem serdecznie wszystkich formowiczów.
natknąłem się na problem w moim drzewie dotyczący właśnie małżeństw mieszanych.
Chodzi o śluby zawierane do końca XIXw w Łodzi i okolicach.
1) Czy dopuszczalne były w ogóle małzeństwa mieszane do końca XIX wieku?
2) Czy zwyczajowa taki ślub osbywał się w parafii panny młodej?
3) Czy dzieci płci męskiej i żeńskiej były chrzczone w (odpowiednio) parafii ojca i matki?
Mam problem z moją rodziną:
akt zgonu babki jest spisany w parafii prawosławnej, zaś akt zgonu jej męża w parafii ewangelico - augsburskiej. Gdzie szukać ich aktu ślubu?
jeden syn z tego małżeństwa wziął ślub z katoliczką w parafii katolickiej w Łodzi, ale pochowany jest na cm prawosławnym.
kolejny syn pochowany jest także na prawosławnym - żona wyznania nieznanego,
następny syn wziął za pierwszą żonę katoliczkę, druga to mariawitka i pochowany jest na tym cmentarzu no ale pochwoany w latach 1960 więc tutaj już była większa swoboda.
a ostatni syn pojechał do Rosji i tam pozostał ze swoją rodziną
---------------------------
W innej części rodziny panna młoda była ewangeliczką, on zaś katolikiem i:
a) ślub brali w parafii ewangelickiej
b) wszystkie dziedi (niezależnei od płci) były chrzczone w parafii katolickiej św krzyża
---------------------------
w jeszcze innej częśxci rodziny panna młoda to ewangeliczka, pan młody to katolik i:
a) ślub w ewangelickiej
b) chłopcy chrzczeni w katolickiej
b) dziewczynki w ewangelickiej
Czy jeszcze ktoś z forumowiczów i genealogów z Łodzi natknął się na takie problemy wyznaniowe?
Czy takie małżeństwa/chrzty /zgoby było w ogóle w jakikolwiek sposób usystematyzowane? Czy był jakiś schemat działań w takich wypadkach?
Będę niezmiernie zobowiązany za podzielenei się widzą w tym zakresie,
pozdrawiam serdecznie
/K.
[łódź] pomieszanie wyznań w rodzinie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
krzysztof.krauze

Witaj,
takie małżeństwa się zdażały.
Co do zawierania małżeństw. przeważanie odbywały się one w parafii panny młodej. W przypadku małżeństw różnych wyznań zależy to od tego jak sobie młodzi to między sobą ustalili.
Co do chrztu w kościele katolickim dzieci innych wyzanań, to były one na porządku dziennym. Zwłaszcza na terenach wiejskich, gdzie gęstość parafii katolickich jest o wiele większa niż innych wyznań.
W moim przypadku dzieci" ewangelickie" chrzczone były w kościołach katalickich, a ślub zawierały w kościołach ewangelickich i na odwrót chrzczone w kościele ewangelickim a ślub w kościele katolickim . Podobne przypadki miałem z osobami wyznania unickiego.
Pozdrawiam
Marcin
takie małżeństwa się zdażały.
Co do zawierania małżeństw. przeważanie odbywały się one w parafii panny młodej. W przypadku małżeństw różnych wyznań zależy to od tego jak sobie młodzi to między sobą ustalili.
Co do chrztu w kościele katolickim dzieci innych wyzanań, to były one na porządku dziennym. Zwłaszcza na terenach wiejskich, gdzie gęstość parafii katolickich jest o wiele większa niż innych wyznań.
W moim przypadku dzieci" ewangelickie" chrzczone były w kościołach katalickich, a ślub zawierały w kościołach ewangelickich i na odwrót chrzczone w kościele ewangelickim a ślub w kościele katolickim . Podobne przypadki miałem z osobami wyznania unickiego.
Pozdrawiam
Marcin
-
krzysztof.krauze

dziękuję za podpowiedzi.
Czyli może istnieć całkowita dowolność.
pozdrawiam serdecznie
/K.
Czyli może istnieć całkowita dowolność.
pozdrawiam serdecznie
/K.
- Krzysztof_Wasyluk

Unici byli katolikami obrządku (a nie wyznania) greckokatolickiego.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk