Proszę o Pomoc bądź informacje na temat Rodziny

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Zuberek

Post autor: Zuberek »

Witam!!
Mam na imię Piotr i interesują mnie dzieje rodziny mojej mamy jak i ojca.
Mianowicie chodzi mi o rodzinę mamy Piotrowskich zamieszkujących od pokoleń miejscowość Sobolewo woj. Podlaskie okolice Białegostoku.
Dla dodatkowych informacji jakie zdobyło mi się uzyskać to około roku nie powiem dokładnie od 1800 roku żył mój pra pra dziadek króry był dość zamożnym człowiekiem dzięki biznesowi jaki prowadził (ceglarnie).
Miał kilku synów którym pobudował domy. Jak mi wiadomo jedna kamienica znajdowała się na ul. Lipowej w Białymstoku, duży drewniany dom w Dojlidach (możliwe że przy ul. Plażowej) i 2 domy z cegły w Sobolewie które stoją do dziś.
Chciałbym się dowiedzieć co się działo przed urodzeniem mojego pra pra dziada Pawła ponieważ ślad się urwał i nic nikomu nie wiadomo co się działo we wcześniejszych latach. Skąd pochodził ten dokładny ród, jak mieli na imię pozostali członkowie rodziny i co się z nimi działo itp.

Mianowicie jeżeli ktoś by coś wiedział na temat rodu Malinowskich z Załuskich Kościelnych spod Brańska to również był bym wdzięczny.

ZA WSZELKIE INFORMACJE KTÓRE POMOGŁY BY MI PRZYPOMNIEĆ O MOJEJ RODZINIE I POPRZEDNICH LAT BYŁBY NIEZMIERNIE WDZIĘCZNY.

Pozdrawiam Piotr Malinowski
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

O takie bezpośrednie informacje jest dość trudno, szczególnie jeśli chodzi o tak odległe czasy. Może warto poszukać w dokumentach sądowych, hipotecznych, spisach ludności ziemiańskiej litp. Teraz odkrycia genealogiczne będą postępowały wolno, ale materiału różnego trzeba przejrzeć dużo.
Nie trzeba się zniechęcać. Życzę powodzenia. Ania
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”