Bełczyce

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Buczkowski_Maciej

Sympatyk

Bełczyce

Post autor: Buczkowski_Maciej »

Zgodnie z aktem ślubu zawartego w Luszynie w 1865r. moja praprababka Jaskólska pochodziła z Bełczyc. Niestety nie mogę odnaleźć tej miejscowości. Może dziś znajduje się poza granicami kraju i ma inna nazwę?

Czy ktoś natknął się kiedyś na tą miejscowość? Gdzie i jak jej szukać?
Ostatnio zmieniony pt 27 lut 2009, 19:44 przez Buczkowski_Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Bełczyce

Post autor: Michał_D.Wysocki »

A może chodzi o Bełczące, niem. Grossdorf 1938, Belzonzen gm., jań.
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Bełczyce

Post autor: Michał_D.Wysocki »

W "Słwoniku Geograficznym KP" istnieje właśnie tylko miejscowość Bełczące z pow. lubartowskiego, gmina i par. Czemierniki nad rzeką Tyśmienicą
Buczkowski_Maciej

Sympatyk

Bełczyce

Post autor: Buczkowski_Maciej »

Raczej nie. W akcie wyraźnie jest napisane "urodzoną w Bełczycach".
Tomek1973

Sympatyk

Re: Bełczyce

Post autor: Tomek1973 »

Buczkowski_Maciej pisze:Zgodnie z aktem ślubu zawartego w Luszynie w 1965r. moja praprababka Jaskólska pochodziła z Bełczyc. Niestety nie mogę odnaleźć tej miejscowości. Może dziś znajduje się poza granicami kraju i ma inna nazwę?

Czy ktoś natknął się kiedyś na tą miejscowość? Gdzie i jak jej szukać?
Chodzi chyba o rok 1865? Jeżeli twoja prababcia nie brała ślubu w parafii swego urodzenia, spróbuj się dowiedzieć, czy zachowały się alegata z parafii, w której brała ślub. W alegatach będzie metryka jej urodzenia.
pozdrawiam serdecznie - tomek
A może chodzi o podlubelskie Bełżyce?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”