Podolscy nazwisko spotykane w Polsce przynajmniej od XVI wieku. Pochodzić może od nazwy krainy na Kresach Wschodnich lub od miejscowości Podole. Według znanych herbarzy Podolscy herbu Nałęcz należeli do bardzo licznych w Polsce rodzin szlacheckich. Herbarz Niesieckiego wymienia tych członków rodziny, którzy w XVII i XVIII wieku doszli do znaczniejszych stanowisk w służbie cywilnej, w wojsku i w stanie duchownym. Zapisy z lat 1578, 1595 i późniejsze zaświadczają, że rodzina posiadała dobra ziemskie.
Całość przedstawiłem na moim blogu w linku poniżej. Są tu przedstawione przykładowe karty z drzewa oraz wszystkie nazwiska w nim występujące. Drzewo ciągle się rozwija o nowych potomków oraz są odnajdywane (m.in. dzięki portalowi Genealodzy) kolejne dane przodków.
http://mieleckaopozycja.type.pl/9597/dr ... odolskich/
Pozdrawiam
Marek
Drzewo Genealogiczne rodziny Podolskich
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Marek.Podolski

-
Sawicki_Julian

Witam Marek i przejrzyj sobie metryki z Wąchocka, tu są poniżej w wątku od Kamila, to praca Piotra i Tadeusza za którą Wam Wszystkim Bardzo Dziękuję. Widzę tam jest za chrzestnego G. D. Józef Podolski, Ekonom Wąchocki, str 53, 19 luty 1728 r. i to ten pierwszy u góry po lewo komplet zdjęć od 1713 r. Agnieszka Podolska też tam jest chyba za chrzestną, tylko nie pamiętam czy przed tym rokiem 1728, czy po, ale ładne pismo i można sobie szukać dowoli dzięki kolegom i Zakonnikom Wąchockim w domu ; pozdrawiam - Julian
- Marek.Podolski

Dzięki Julianie za podpowiedź. Na pewno to przejrzę.
Teraz jestem jednak w trakcie pisania następnego tekstu, który umieszczę na moim blogu. Też natury genealogicznej. Jest to przedstawienie Drzewa Genealogicznego Rodziny Nowaczyńskich. Gdzieś bardzo daleko obie rodziny Podolskich i Nowaczyńskich z Mielca są skoligacone. Z tego co wiemy na pewno - to, że adwokat Stanisław Nowaczyński z Mielca kupił od mojego nieletniego dziadka Antoniego Podolskiego ziemię rodzinną dając mu w ten sposób utrzymanie po śmierci ojca oraz prowadził postępowanie spadkowe gratis. Nie mając konkretnego dokumentu pokrewieństwa postanowiliśmy drzewa rozdzielić i są dwa drzewa osobne.
Pozdrawiam
Marek
Teraz jestem jednak w trakcie pisania następnego tekstu, który umieszczę na moim blogu. Też natury genealogicznej. Jest to przedstawienie Drzewa Genealogicznego Rodziny Nowaczyńskich. Gdzieś bardzo daleko obie rodziny Podolskich i Nowaczyńskich z Mielca są skoligacone. Z tego co wiemy na pewno - to, że adwokat Stanisław Nowaczyński z Mielca kupił od mojego nieletniego dziadka Antoniego Podolskiego ziemię rodzinną dając mu w ten sposób utrzymanie po śmierci ojca oraz prowadził postępowanie spadkowe gratis. Nie mając konkretnego dokumentu pokrewieństwa postanowiliśmy drzewa rozdzielić i są dwa drzewa osobne.
Pozdrawiam
Marek