Na tropie przodków Kaszczyc

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Zwracam się ponownie do Was, ponieważ nigdy mnie nie zawiedliście, a borykam się od paru lat z trudnością znalezienia kolejnej gałęzi przodków. Wszystko się zaczyna od mojej prababci Antoniny Biczel z domu Kaszczyc. Z nazwiskiem panieńskim właśnie jest problem, ponieważ do końca nie wiem jak ono na prawdę brzmiało. W rożnych dokumentach padały takie wariacje jak: Kaszczyc, Koszczyc, Kaszyc, Kastrzyc, Kostrzyc itd :) W parafii Oszmiana występują Kaszczycowie, ale moi pochodzili z parafii Trokiele. Chodzą plotki, że byli szlachectwem, z opowiadań wiem, że polowali na wiewiórki (nie wiem, czy chłopi też się tym zajmowali :P) Byli zamożni co wynikało z ich dworku położonego w lesie. Wiem także, o dwóch braciach, którzy byli księżmi o tym nazwisku. Przejrzałem schematyzmy archidiecezji wileńskiej i natrafiłem tylko ks. Władysława Kaszczyca, którego już wykluczyłem. Także w bazie represjonowanych widnieje ks. Adolf Kaszczyc, ale także nie jest ze mną związany. Plotki chodziły, że jeden zginął w powstaniu warszawskim (kresy i dlaczego akurat te powstanie?), a drugi prawdopodobnie o imieniu Józef jeszcze w latach 70' mieszkał w sędziwym wieku w hospicjum (?) w Grodnie. Byłem w kontakcie z pewnym księdzem z Grodna, który podpytał znajomych księży czy znali takiego, ale niestety także nie skończyło się to sukcesem.

Brakuję mi już pomysłów co robić w tej chwili, więc proszę o podsunięcie mi jakiegoś pomysłu :)

Pozdrawiam

Daniel
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Ponawiam :D
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Ma ktoś może jakieś pomysły? :P
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Daniel,
nie mogę Ci pomóc w kwestii Twoich przodków - Kresy to nie mój rejon i niewiele o tym wiem. Natomiast hipoteza ,że kresowiak mógł zginać w Powstaniu Warszawskim jest jak najbardziej prawdopodobna- w Kampinosie walczyli tzw. "Doliniacy" i inne oddziały z Kresów.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_Kampinos
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Witam,

Niestety są to ty tylko pogłoski i skoro ta osoba była księdzem to bez problemu powinno się go znaleźć, czyż nie?

Też teraz tak myślę, że skoro braci nie udało się znależć w schematyzmach archidiecezji wileńskiej to może byli braćmi zakonnymi?

No nic, szukam dalej :P

Pozdrawiam

Daniel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”