Jan i Franciszka Strugarek - poszukiwania

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Widelec

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Widelec »

Moi Drodzy,

od dłuższego czasu próbuję ruszyć dalej w poszukiwaniach moich pradziadków od strony mojego nieżyjącego już dziadka ojczystego, Romana Strugarka. Niestety mam tylko strzępy informacji, które do tej pory nie doprowadziły mnie do żadych nowych odkryć. Sprawa jest o tyle trudna, że dziadek Strugarek rozwiódł się z babcią niedługo po ich ślubie. Babcia, mimo upływu lat unika tego tematu i obawiam się, że od niej niczego się już nie dowiem. Wiem tylko, że rodzicami dziadka mieli być Jan Strugarek i Franciszka zd. Krzyżańska.

To, co udało mi się sprawdzić i potwierdzić, to kolejno:
1. Dziadek zmarł 30 czerwca 1984 roku w Poznaniu (wyciągnąłem odpis aktu zgonu z USC Poznań, przybliżoną datę znał mój ojciec). Dokument zawierał oczywiście datę urodzenia dziadka, więc poprosiłem o odpis aktu urodzenia i już wiem, że...
2. ...dziadek urodził się 12 stycznia 1938 roku również w Poznaniu. Niestety, dane rodziców ograniczają się do imion i nazwisk (potwierdziło się, że rodzicami są wspomniani wcześniej Jan i Franciszka Krzyżańska, które to informacje były przekazywane w rodzinie). Dat i miejsc ich urodzin w akcie niestety brak. Jest za to adnotacja, że dziadek urodził się w Zakładzie Położniczo-Ginekologicznym Poznańskiego Samorządu Terytorialnego.

Na podstawie wspomnianego aktu urodzenia i rodzinnego przekazu, że dziadek pochodził z Poznania pokładałem duże nadzieje w Kartotece Ewidencji Ludności Miasta Poznania /1870-1931/. Karty, w których spisano rodziny posługujące się nazwiskiem Strugarek w końcu zostały zamieszczone na szukajwarchiwach.pl. Pełen nadziei przejrzałem właśnie nowe skany, jednak nie natknąłem się ani na samego Jana (czy jako kawalera czy jako syna), ani na Jana i Franciszkę. Kilka miesięcy temu przeprowadziłem też żmudne poszukiwania samej Franciszki Krzyżańskiej (dość popularne nazwisko poznańskie) w Ewidencji - również bezowocnie. Próbowałem także przez USC w Poznaniu dotrzeć do aktu ślubu pradziadków, jednak w okolicach przypuszczalnej daty zawarcia przez nich związku małżeńskiego nie odnaleziono poszukiwanego przeze mnie aktu.

Nie wiem już z której strony do tego podejść. Może gdzieś są dane ze szpitala, gdzie urodził się Dziadek Roman i tam znajdę więcej informacji o rodzicach, jednak nie wiem gdzie ich szukać. Czy ktoś z Was znajduje jakieś wyjście z tej patowej dla mnie w tej chwili sytuacji?

Kuba Strugarek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Kubo,

mnie kiedyś udało się namierzyć krewnych w księgach adresowych, licznie rozproszonych w sieci.
W znanej już wyszukiwarce: http://genealogyindexer.org/ odnalazłam sporo informacji na ich temat, a potem nie było problemem ustalić parafię.
Drugie źródło - dokumentacja pracownicza - czasem w zachowanych ankietach byłych pracowników można spotkać informacje o rodzicach, pochodzeniu, etc.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Trzecie źródło, choć nie tak już łatwe do eksploracji - prasa i nekrologi.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

Post autor: mirella48 »

Rodzina Strugarek za moich pieknych młodych lat ;) była w Wilkowyi.
Nie wiem czy odłam tej rodziny mógł przywedrować tutaj.
Wydaje mi się, że grób tej rodziny jest nadal na cmentarzu w Wilkowyi.
Bedę tam to sprawdzę.
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Kubo,

To że nie znalazłeś śladu Jana i Franciszki może wskazywać na to, że nie pochodzili z Poznania a tam się tylko przeprowadzili. Osobiście sprawdziłbym najpierw w pobliżu Poznania parafie i USC w poszukiwaniu ich aktu ślubu przed 1938 (a może i wcześniej, jeżeli Twój dziadek miał rodzeństwo) i równolegle sprawdziłbym w celu wyeliminowania (lub potwierdzenia) kilku "prawdopodobnych" poszukiwanych chociażby Franciszkę Krzyżańską rocznik 1908 (USC Mikuszewo) http://szukajwarchiwach.pl/53/1897/0/1/ ... cqn2hwJI-Q
Poza tym biorąc pod uwagę ewentualność nadania takiego samego imienia dziadka wnukowi lub ojca synowi, można prześledzić dalsze losy chociażby Jana Strugarka - występującego w akcie z 1894 roku (USC Kórnik) http://szukajwarchiwach.pl/53/1876/0/1/ ... DYm1YLeTag

Wielokrotnie udało mi się trafić na trop poszukiwanych właśnie w taki sposób. W chaosie jest metoda.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Nie wiem czy to Twoja witryna na MH a- ale tu też sa dodatkowe dane:
http://www.myheritage.pl/FP/name-page.p ... a%C5%84ska#

Franciszka Strugarek (zd. Krzyżańska)
Franciszka Strugarek (zd. Krzyżańska) i Jan Strugarek byli małżeństwem.
Jan urodził się dnia ?paź 29 1908?.
Mieli 3 dzieci: Roman Andrzej Strugarek i 2 innych dzieci.
Franciszka zmarła.

Ps2: Zweryfikuj także tego Jana Strugarka: http://www.myheritage.pl/person-1502551 ... -strugarek
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Panie Kubo, przeczytałem Pana wpis o poszukiwaniu informacji o dziadku i pradziadkach ojczystych. Zauważyłem, że wymienił Pan wiele potencjalnych źródeł informacji, które mogą doprowadzić do ustalenia poszukiwanych przez Pana danych o dziadku i pradziadkach – prawdopodobnie ich Pan nie sprawdził, bo nic o tym Pan nie wspomniał. Niewątpliwie może Pan zwrócić się do wielu instytucji z zapytaniem o swoich przodków. W zależności z jakiej instytucji i jakie informacje Pan uzyska, to pozyskana wiedza będzie warunkowała Pana dalsze poszukiwania. Tak w stosunku do pana dziadka jak i jego rodziców ( pradziadków ).

Na początek proszę ustalić numer PESEL Pana dziadka. W wielu przypadkach jest bardzo pomocny, bo identyfikuje osobę.

Napisał Pan, że posiada akt zgonu dziadka, który nie zawiera ważnych danych. Jeżeli zna Pan ostatnie miejsce zamieszkania dziadka, to ustali Pan do jakiej parafii należał Pana dziadek. Kościelne księgi zgonów różnią się od ksiąg zgonów USC. Proponuję udać się do parafii i poprosić o możliwość przejrzenia ksiąg z czerwca 1984 roku i odnaleźć wpis dotyczący Pana dziadka – może będą tam informacje o jego rodzicach, adresie zamieszkania, miejscu zamieszkania, osobie zgłaszającej zgon itp.

Następnym dokumentem, znajdującym się w parafii , jest tak zwana „karta parafianina”. Znajdują się w niej bardzo ciekawe informacje o danej osobie, to jest o przynależności do poprzedniej parafii, żonie, dzieciach, ślubie kościelnym, poprzednim miejscu zamieszkania itp. Jeżeli karta się zachowała, to może ksiądz proboszcz ją Panu udostępni? To kopalnia wiedzy?

Jeżeli zna Pan status własnościowy mieszkania, w którym mieszkał Pana dziadek, to może Pan zwrócić się do administracji, to jest do spółdzielni czy kwaterunku o udostępnienie teczki mieszkania. Teczka zawiera wiele informacji np. przydział, dane osobowe i wiele innych. Udostepnienie teczki na podstawie przepisów o udostępnieniu informacji publicznej i dotyczącej osoby zmarłej.

Proponuję wystąpić do urzędu gminy ( miasta ) Poznań o udostępnienie teczki dowodu osobistego dotyczącej zmarłego dziadka. Teczka taka zawiera sporo danych osobowych, w tym o rodzicach, miejscu zamieszkania w chwili składania wniosku itp. Pierwszy wniosek o dowód osobisty powinien zawierać adres zamieszkania, ten pod którym mieszkał wraz ze swoimi rodzicami ( jeżeli mieszkał z rodzicami ) itp.
Proponuję wystąpić do urzędu na podstawie przepisów o udostępnieniu informacji publicznej i wykazać powinien Pan interes prawny w dostępie do tych materiałów – np. pokrewieństwo, badania naukowe nad historią rodziny, ustalenie danych osobowych Pana pradziadków lub inna przyczyna.

Prawdopodobnie Pana dziadek pobierał emeryturę. Zatem, powinien Pan wystąpić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych ( ZUS ) o udostępnienie informacji z danych dotyczących Pana zmarłego dziadka ( podać powinien Pan jakie informacje Pana interesują ). Powinna być tam historia zatrudnienia pana dziadka, dane osobowe, w tym o jego rodzicach itp. Uzasadnienie do wniosku jak powyżej.

Jeżeli Pan ustali miejsca pracy Pana dziadka. To może Pan wystąpić do zakładu pracy o udostępnienie teczki osobowej pracownika – może to być kopalnia wiedzy o człowieku. Jeżeli zakład pracy już nie istnieje, to dokumentacja danego zakładu pracy została przekazania do państwowego archiwum i tam powinien Pan szukać informacji. Uzasadnienie wniosku jak powyżej.

Wspomina Pan, że dziadkowie się rozwiedli. Taka informacja jest przekazywana do Urzędu Stanu Cywilnego i zapisywana w aktach ( akta prawdopodobnie są w archiwum USC ). Proponuję wystąpić do USC o podanie numeru sprawy rozwodowej, który sąd wydał wyrok rozwodowy. Ewentualnie wnosić o kserokopię wyroku rozwodowego. Uzasadnienie jak powyżej.

Po ustaleniu numeru sprawy rozwodowej i sądu, który wydał wyrok, może Pan wystąpić do sądu o wgląd do akt sprawy lub poprosić o ich kopię. Może rodzice Pana dziadka byli świadkami na rozprawie rozwodowej? Może Pana dziadek miał rodzeństwo? Może i ono też było świadkami w tej sprawie? Wtedy, z akt sprawy uzyska Pan ich dane osobowe, w tym o ich miejscu zamieszkania, urodzenia itp. Będą też i inne informacje. Uzasadnienie jak powyżej.

Proponuję ustalić gdzie jest przechowywana ( może się zachowała ) dokumentacja medyczna ze szpitala, w którym urodził się Pana dziadek. Może w dokumentacji będzie informacja o miejscu zamieszkania jego rodziców oraz ich dane osobowe. Jeżeli dokumentacja jest w archiwum państwowym, to wgląd do niej lub uzyskanie jej kopi nie powinno nastręczać większych trudności. Jeżeli będzie znajdowała się w szpitalu, to mogą być trudności. Proszę się nie zrażać gdy szpital będzie powoływał się na ochronę danych medycznych ( osobowych ) i nie udzieli Panu dostępu do danych. Ochrona danych osobowych, z tego co wiem, nie dotyczy osób zmarłych i wtedy proponuje ponownie zwrócić się do szpitala o udostępnienie informacji. Uzasadnienie jak powyżej.

Panie Kubo, moje sugestie są tylko propozycją dla Pana.
Pozdrawiam - Roman.
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

zelezny pisze:
Franciszka Strugarek (zd. Krzyżańska) i Jan Strugarek byli małżeństwem.
Jan urodził się dnia ?paź 29 1908?.
Mieli 3 dzieci: Roman Andrzej Strugarek i 2 innych dzieci.
Franciszka zmarła.
Zauważcie, że w bazie poznańskich cmentarzy (obejmuje wszystkie najważniejsze cmentarze Poznania prócz sołackiego) jest tylko jeden Jan Strugarek, właśnie ten urodzony pod powyższą datą:

Cmentarz Junikowo
Jan Strugarek
(1908-10-29 – 1972-03-14)
pole:24 kwatera:6 rząd:11 numer:408

http://www.poznan.pl/mim/public/necropolis/search.html

Można kliknąć na lokalizację grobu i dostać pozycję GPS.

Na miejscu Kuby poszedłbym z tą datą do USC w Poznaniu, zadeklarował, że zmarł on w Poznaniu (nie jest to oczywiste, ale dość prawdopodobne) i że jest to jego pradziadek (jakby co imię ojca w akcie urodzenia dziadka przecież się zgadza), i wyciągnął odpis zupełny aktu zgonu. Z nim już myślę, że poszukiwania ruszą z kopyta.

Kuba, jak będziesz już miał info gdzie urodził się Jan i jak nazywali się rodzice, napisz do mnie. Ja też badam rodzinę Strugarków wywodzącą się spod Zaniemyśla/Kórnika. Może będzie jakieś pokrewieństwo.

Pozdrawiam,
Łukasz Bielecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”