Wilków n/Wisłą:Parafia pw św.Floriana i Urszuli
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- mądzik_władysław

Wilków n/Wisłą:Parafia pw św.Floriana i Urszuli
Jestem w posiadaniu „ Księgi Akt Zaślubionych w parafii wilkowskiej,1741-1797 ”,wydanej przez Regionalne Towarzystwo Powiślan w Wilkowie nad Wisłą (woj.lubelskie) , autorstwa Wojciecha Włodarczyka przy udziale Michała Kopczyńskiego i Janusza Ogińskiego.Księga zawiera 1574 zapisów,w tym także sporadycznie 18 zapisów chrztów-była prowadzona w języku łacińskim.
Władysław
Władysław
WILKÓW n/Wisłą:Parafia pw św.Floriana i Urszuli
Witam serdecznie, poszukuję informacji o ślubie Wawrzyńca Bieleckiego z Krystyną (niestety nie znam naziwska, po śmierci męża mieszkała z synem na Wólce) oraz Mateusza Mroza z Zofią z Rożków (po ślubie mieszkali w Podgórzu).
Karolina
Karolina
Dzien dobry Wladku,
Jak mozna sprawdzic dwa nazwiska w tej ksiazce?
Czy jest jakis indeks?
Szukam ciagle moich Jarockich - Zukowskich z Opola Lubelskiego.
Pamietasz? Wiele mi pomogles.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Jak mozna sprawdzic dwa nazwiska w tej ksiazce?
Czy jest jakis indeks?
Szukam ciagle moich Jarockich - Zukowskich z Opola Lubelskiego.
Pamietasz? Wiele mi pomogles.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
- magda_lena

Podepnę się
Kluziak Jan z Marianną Kijak.
Roku nie znam, mój bezpośredni ur. ok 1760 (syn tej pary) , więc ślub odpowiednio wcześniej, Jana Kluziaka i Marianny Kijak
Tak wiem, super zestaw.
Można jakoś sprawdzić?
Z góry dziękuję.
Kluziak Jan z Marianną Kijak.
Roku nie znam, mój bezpośredni ur. ok 1760 (syn tej pary) , więc ślub odpowiednio wcześniej, Jana Kluziaka i Marianny Kijak
Tak wiem, super zestaw.
Można jakoś sprawdzić?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Magdalena
Magdaleno
Jedyny Jan Kluziak poślubił Kijak ale Małgorzatę i to w 1773 roku.Natomiast w 1748 jest ślub Kluziaka o niepewnym imieniu Jakub a może Jan, z Marianną,panną z Podgórza.
Bożennko
Jan Jarocki wdowiec pośl.Katarzynę Dziwiszek wdowę.,30stycznia 1752 ,z Zastowa.
1786 14 maja prac.Stanisław Zukowski wdowiec poślubił Annę Wiszynę -Wichową wdowę ,z Kłodnicy.
Dane z książki,która zawiera tylko śluby.
Dana
Jedyny Jan Kluziak poślubił Kijak ale Małgorzatę i to w 1773 roku.Natomiast w 1748 jest ślub Kluziaka o niepewnym imieniu Jakub a może Jan, z Marianną,panną z Podgórza.
Bożennko
Jan Jarocki wdowiec pośl.Katarzynę Dziwiszek wdowę.,30stycznia 1752 ,z Zastowa.
1786 14 maja prac.Stanisław Zukowski wdowiec poślubił Annę Wiszynę -Wichową wdowę ,z Kłodnicy.
Dane z książki,która zawiera tylko śluby.
Dana
Slicznie dziekuje, Danusiu.
Jana Jarockiego juz znalam. Natomiast o Stanislawie Zukowskim nic nie wiedzialam.
Moi Jaroccy mieszkali w Kluczkowicach w pierwszej polowie XVIII wieku - to juz wiem, ale niestety metryki Kluczkowic (filia parafii w Opolu) sie nie zachowaly z tego okresu.
Szukam wiec, gdzie moge.
Serdecznosci,
Bozenna
Jana Jarockiego juz znalam. Natomiast o Stanislawie Zukowskim nic nie wiedzialam.
Moi Jaroccy mieszkali w Kluczkowicach w pierwszej polowie XVIII wieku - to juz wiem, ale niestety metryki Kluczkowic (filia parafii w Opolu) sie nie zachowaly z tego okresu.
Szukam wiec, gdzie moge.
Serdecznosci,
Bozenna
- mądzik_władysław

Witam.
Moniko, niestety, "Twoich " aktów ślubu w okresu 1741-97 nie ma .Jeśli były zawarte w Wilkowie to pewnie w latach 1798-1809, a z tego okresu aktów ślubu nie ma w archiwum parafialnym. Z innych aktów po 1810r. wynika,że Twoi Mrozowie pojawiali się w Wólce,Dobrem i Podgórzu-możesz to sprawdzić osobiście w Lubgensie.Wg mojego rozeznania w zakresie nazwisk ówcześnie występujących w parafii wilkowskiej: Bielecki i Mróz przyszli prawdopodobnie z którejś sąsiednich parafii ( może Opole Lub.? ).Dowód - w tzw. tabelach prestacyjnych z 1846r. nazwisko Mróz występuje tylko w Wólce :Paweł-dom nr 11, grunt razem Franciszkiem Złotuchą i Bartłomiej,ogrodczasz, dom nr 30, morgi 2.
Pozdrawiam
Władysław
Moniko, niestety, "Twoich " aktów ślubu w okresu 1741-97 nie ma .Jeśli były zawarte w Wilkowie to pewnie w latach 1798-1809, a z tego okresu aktów ślubu nie ma w archiwum parafialnym. Z innych aktów po 1810r. wynika,że Twoi Mrozowie pojawiali się w Wólce,Dobrem i Podgórzu-możesz to sprawdzić osobiście w Lubgensie.Wg mojego rozeznania w zakresie nazwisk ówcześnie występujących w parafii wilkowskiej: Bielecki i Mróz przyszli prawdopodobnie z którejś sąsiednich parafii ( może Opole Lub.? ).Dowód - w tzw. tabelach prestacyjnych z 1846r. nazwisko Mróz występuje tylko w Wólce :Paweł-dom nr 11, grunt razem Franciszkiem Złotuchą i Bartłomiej,ogrodczasz, dom nr 30, morgi 2.
Pozdrawiam
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
- magda_lena

Danusiu, również ślicznie dziękuję.
Jan z 1773 odpada. Jego syn, Wawrzyniec, pochował żonę w 1811 r, miał wtedy 50 lat. Coś w tym musi być, bo żona miała ... 80
W 1811 żenił się ponownie i miał 52 lata, według aktu.
Nawet jeśli staro wyglądał
to w dalszych aktach jego wiek się mniej więcej pokrywa.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy można sprawdzić ślub w/w Wawrzyńca Kluziaka w 1787, z Marianną Galant wdową? Ślub jest w genetece, ale żadnych informacji przy nim nie ma. Najbardziej mnie intryguje wiek tej wdowy, o ile oczywiście został wpisany.
Jan z 1773 odpada. Jego syn, Wawrzyniec, pochował żonę w 1811 r, miał wtedy 50 lat. Coś w tym musi być, bo żona miała ... 80
W 1811 żenił się ponownie i miał 52 lata, według aktu.
Nawet jeśli staro wyglądał
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy można sprawdzić ślub w/w Wawrzyńca Kluziaka w 1787, z Marianną Galant wdową? Ślub jest w genetece, ale żadnych informacji przy nim nie ma. Najbardziej mnie intryguje wiek tej wdowy, o ile oczywiście został wpisany.
Pozdrawiam, Magdalena
Nie zapisano wieku. Akt numer 2 - Zastaw http://www.ksiegimetrykalne.pl/viewer/# ... 1_0084.jpg
Grzegorz
- magda_lena