Chciałbym uzyskać od Państwa pomoc w kontekście mojego 3x pradziadka, Wacława Sawickiego. Na ten czas wyczerpałem chyba wszelkie możliwości odkrycia jego pochodzenia i przodków, może będziecie mieli jakieś sugestie.
W notatkach rodzinnych zawsze była informacja, że urodził się w 1847r. a zmarł w 1923r. Jest pochowany na cmentarzu we Włocławku, tutaj zmarł.
Uzyskałem akt zgonu z USC, w którym to data zgonu to dokładnie 11 luty 1923r., miejscowość Włocławek. W akcie zgonu byli też wymienieni jego rodzice - Jan i Julia (nie podane nazwisko panieńskie) oraz miejsce urodzenia... "poznańskie".
Prawdopodobnie szukanie Sawickich w poznańskim to jak szukanie igły w stogu siana. W Genetece nie znalazłem takiego chrztu ani ślubu Jana i Julii. Podobnie w PoznanProject (jest ślub Jana i Julii w Odolanowie, chyba w roku 1823, ale to prawdopodobnie nie oni).
Myślę, że Wacław Sawicki mógł być pochodzenia szlacheckiego. W latach 1880-tych był administratorem/zarządcą majątku Zaduszniki i Złowody pod Włocławkiem (były to dobra Dunin-Wąsowiczów). Dotarłem do chrztów jego dzieci - Mieczysława (1880), Władysława (1881), Bolesława (1883), Czesławy (1884) i Klementyny (1886). Wszystkie dzieci rodziły się w Zadusznikach, oprócz pierwszego, który urodził się w Złowodach.
Wacław Sawicki jest wymieniony w indeksie do Księgi Ludności Stałej Zadusznik, pod numerem drugim, a oto informacja, którą dostałem z Archiwum Państwowego we Włocławku:
Wygląda na to, że nie wiadomo czy i gdzie zachowały się pełne Księgi Ludności Stałej z Zadusznik. Więc póki co ta możliwość odpada.W skorowidzu szczątkowo zachowanych Ksiąg Ludności Stałej Gminy Zaduszniki z XIX i początku XX wieku odszukano natomiast wpisy dotyczące rodziny Wacława Sawickiego. W zasobie naszym nie przechowujemy jednak księgi mieszkańców miejscowości Zaduszniki stąd brak możliwości odszukania szczegółowych informacji dotyczących osób z ww. rodziny.
Wacław Sawicki był mężem Marianny z Przybyszewskich - urodzonej około 1863r. w parafii Wielgie. Biorąc pod uwagę, że w roku narodzin pierwszego dziecka miałaby ok. 17 lat, przypuszczam, że ślub Wacława i Marianny odbył się w latach 1876-1880. Z Zadusznik te roczniki się nie zachowały, a prawdopodobnie tam odbył się ślub. Ewentualnie odbył się w parafii Wielgie, bo stamtąd prawdopodobnie pochodziła Marianna. Muszę to sprawdzić.
Oprócz tego jedyną jeszcze możliwością jest sprawdzenie, czy istnieją Księgi Ludności Stałej z ok. 1923r., bo skoro Wacław Sawicki zmarł we Włocławku to może mieszkał tam przynajmniej przez kilka ostatnich lat swojego życia.
Czy macie jeszcze jakieś pomysły jak dojść do Wacława Sawickiego i jego przodków?