Moja 'ściana' - Wacław Sawicki (1847-1923)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Moja 'ściana' - Wacław Sawicki (1847-1923)

Post autor: Vasquez »

Witam,

Chciałbym uzyskać od Państwa pomoc w kontekście mojego 3x pradziadka, Wacława Sawickiego. Na ten czas wyczerpałem chyba wszelkie możliwości odkrycia jego pochodzenia i przodków, może będziecie mieli jakieś sugestie.

W notatkach rodzinnych zawsze była informacja, że urodził się w 1847r. a zmarł w 1923r. Jest pochowany na cmentarzu we Włocławku, tutaj zmarł.

Uzyskałem akt zgonu z USC, w którym to data zgonu to dokładnie 11 luty 1923r., miejscowość Włocławek. W akcie zgonu byli też wymienieni jego rodzice - Jan i Julia (nie podane nazwisko panieńskie) oraz miejsce urodzenia... "poznańskie".

Prawdopodobnie szukanie Sawickich w poznańskim to jak szukanie igły w stogu siana. W Genetece nie znalazłem takiego chrztu ani ślubu Jana i Julii. Podobnie w PoznanProject (jest ślub Jana i Julii w Odolanowie, chyba w roku 1823, ale to prawdopodobnie nie oni).

Myślę, że Wacław Sawicki mógł być pochodzenia szlacheckiego. W latach 1880-tych był administratorem/zarządcą majątku Zaduszniki i Złowody pod Włocławkiem (były to dobra Dunin-Wąsowiczów). Dotarłem do chrztów jego dzieci - Mieczysława (1880), Władysława (1881), Bolesława (1883), Czesławy (1884) i Klementyny (1886). Wszystkie dzieci rodziły się w Zadusznikach, oprócz pierwszego, który urodził się w Złowodach.

Wacław Sawicki jest wymieniony w indeksie do Księgi Ludności Stałej Zadusznik, pod numerem drugim, a oto informacja, którą dostałem z Archiwum Państwowego we Włocławku:
W skorowidzu szczątkowo zachowanych Ksiąg Ludności Stałej Gminy Zaduszniki z XIX i początku XX wieku odszukano natomiast wpisy dotyczące rodziny Wacława Sawickiego. W zasobie naszym nie przechowujemy jednak księgi mieszkańców miejscowości Zaduszniki stąd brak możliwości odszukania szczegółowych informacji dotyczących osób z ww. rodziny.
Wygląda na to, że nie wiadomo czy i gdzie zachowały się pełne Księgi Ludności Stałej z Zadusznik. Więc póki co ta możliwość odpada.

Wacław Sawicki był mężem Marianny z Przybyszewskich - urodzonej około 1863r. w parafii Wielgie. Biorąc pod uwagę, że w roku narodzin pierwszego dziecka miałaby ok. 17 lat, przypuszczam, że ślub Wacława i Marianny odbył się w latach 1876-1880. Z Zadusznik te roczniki się nie zachowały, a prawdopodobnie tam odbył się ślub. Ewentualnie odbył się w parafii Wielgie, bo stamtąd prawdopodobnie pochodziła Marianna. Muszę to sprawdzić.

Oprócz tego jedyną jeszcze możliwością jest sprawdzenie, czy istnieją Księgi Ludności Stałej z ok. 1923r., bo skoro Wacław Sawicki zmarł we Włocławku to może mieszkał tam przynajmniej przez kilka ostatnich lat swojego życia.

Czy macie jeszcze jakieś pomysły jak dojść do Wacława Sawickiego i jego przodków? :) Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,

Karol.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Moja

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Karol i podpowiem Ci tak ;
1 - w poznańskim i w Wielkopolse są od dawna Sawiccy, o tym pisze w Tekach Dworzaczka i też podaje to Ks. Kasper Niesiecki, w okolicach Sieradza są na Elekcjach pisani, to Andrzej, w książkach to okolice Chlewisk.
2- często imię pierwsze było inne i takie zapisywano w metrykach ( np. na ślubie ) niż używane drugie imię, np. Wacław, równie dobrze mogło być to pierwsze imię po ojcu - Jan Wacław
3 - Dunin Wąsowski, to tez dobry ślad, bo zawsze nr 1 domu jest dwór, a nr 2, to obok dworu, np. dom ekonoma i taki Dunin miał kilka majątków w innych stronach i za pracą z innych okolic trafił Jan, lub Wacław w poznańskie.
4 - nazwisko Sawickich jest w 99 % jako szlachta, licząc tamte czasy przedwojenne i tu przydał by się znany ich herb, a wtedy szeroka droga do poszukiwań, w wywodach ze szlachectwa, przywilejach królewskich i nadaniach książęcych, te już lata z czasów kiedy Mazowsze było samodzielnym księstwem jeszcze za króla Jagiełły.
Karol, według moich poszukiwań, kolebka Sawickich dwóch podstawowych gałęzi jest Mazowsze i powiaty ; Sąchocki, Przasnysz, Ciechanów, a potem Podlasie ( wtedy Litwa) i Łomża, ci są z herbem Korwin alias Ślepowron
( Bujno ) i dawne nazwisko to ; Roman, wśród nich zamieszani byli i Jastrzębcy ( Bolesty ).
Druga stara gałąź Sawickich są ci z pochodzenia od Prus, Jaćwingów z herbem z Korczaka u Saczków, Mleczków (nazwisko przed Sawicki ), przeszli na nowy herb Suchekomnaty, ( wcześniej Gołekomnaty ), może nazwa od imienia wodza Jaćwingów z roku 1264 - Komata i wsi Gołoty. Inne herby były nadawane od czasów Jagiełły w naszą stronę, a jest ich około 10 sztuk.
Była też i trzecia gałąź znana od 1571 r. z herbem Bawola Głowa, na początku ich nazwisko było Sawicz, potem był dodatek do nazwiska -Zabłocki, albo Ryczgorski i też Sawicki.
Mam Karol dużo o Sawickich różnych dokumentów ( i z zagranicy ) z Podola, Litwy, Podlasie i inne regiony, ale o Wielkopolsce mam tyko parę metryk ze Starokrzepic, które tu są wymienione i wszystkie moje odkrycia w wątku ; nazwisko Sawicki.
Podam Ci Karol link do książki Pani E. Nejman, tam jest i nazwisko Sawicki w sieradzkim, pozdrawiam - Julian ;
http://tpzw.zdunskawola.pl/?herbarz-szl ... x-wieku,21
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Moja

Dziękuję Julianie za odpowiedź. Wydaje mi się, że hipoteza pochodzenia szlacheckiego jest trafna. Nie chodzi tylko o to, że Wacław Sawicki potrafił się podpisać :) ale w końcu był zarządcą u Dunin-Wąsowiczów,. Jego dzieci odbierały staranne wykształcenie w Rosji. Myślę, że to nie przypadek. Niestety dużo jest niewiadomych - na nagrobku jest data urodzenia 1847, ale kto to wie czy jest to dokładny rok. Rodzice - Jan i Julia, ale też przecież nie ma pewności, że nie doszło do pomyłki. No i to nieszczęsne, bo bardzo ogólne "poznańskie" jako miejsce urodzenia, które też mogło być użyte w bardzo ogólnym znaczeniu. Nie wiem jak się za to zabrać.
Póki co wysłałem wiadomość do AP w Poznaniu, czy w latach 1875-1880 był ślub Wacława Sawickiego i Marianny Przybyszewskiej we Włocławku, w Czarnem czy w Wielgiem. Ponadto, czy mają KLSy z Włocławka z ok. 1920r. i czy jest tam Wacław Sawicki.
Jeśli odpowiedź będzie negatywna, wówczas już nie mam chyba pola manewru. Chyba, że są jakieś nieznane mi dokumenty z Zadusznik, gdzie był zarządcą. Albo kiedyś pojawi się jego chrzest w Genetece... :)
Oczywiście jeśli ma ktoś inne propozycje to z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Moja

Vasquez pisze:Póki co wysłałem wiadomość do AP w Poznaniu, czy w latach 1875-1880 był ślub Wacława Sawickiego i Marianny Przybyszewskiej we Włocławku, w Czarnem czy w Wielgiem.
To się udało. :) Kilka dni temu otrzymałem długo poszukiwany przeze mnie akt ślubu moich przodków. 1878r. parafia Wielgie (pod Włocławkiem), Wacław Jan Sawicki i Marianna Przybyszewska.

Oto skan (w języku rosyjskim): http://oi60.tinypic.com/242sx2u.jpg

Genealogię panny młodej (mojej 3x prababci) mam dość rozbudowaną. Jeśli chodzi o 3x pradziadka to jest dużo więcej nieścisłości.

Zmarł we Włocławku w 1923r. W akcie zgonu podano, że urodził się w "poznańskim". We wspomnianym akcie ślubu jest wzmianka, że urodził się w miejscowości Tobolki w Prusach. Nazwisko - Sawicki - jest bardziej niż popularne, co utrudnia poszukiwania. Wg aktu zgonu i nagrobka urodził się w 1847r., wg aktu ślubu miał mieć 25 lat, więc urodził się ok. 1853r.

Wacław był synem Jana Sawickiego i Julii (Julianny) z Zasadzkich - współcześnie nazwisko matki głównie jest spotykane w okolicach Łodzi, w powiatach kutnowskim, łęczyckim, kolskim. Może to jest jakaś informacja.

Chciałbym odnaleźć akt chrztu Wacława. Wydaje mi się, że mógł mieć pochodzenie szlacheckie, co mogłoby wyraźnie rozszerzyć moje poszukiwania i potencjalne rezultaty. Problem w tym, że miejscowości Tobolki nie ma, w akcie nie napisano z jakiej parafii, jedynie znalazłem kilka możliwości (dodatkowo nie ma alegat z par. Wielgie):

1) Toboły par. Mazew - łęczycki. Tylko, że to był zabór rosyjski.
2) Tobułki, par. Osjaków - też zabór rosyjski.
3) Tobołka, par. Kramsk.
4) Tobolice, par. Domaniew.
5) Toboła, par. Wałdowo.
6) Tobołka, par. Dobrzejowice.
7) Tobółka/Tobułka, par. Chełmonie.
8 ) Tobołki pod Miłosławiem?

Te 8 miejscowości znalazłem w Słowniku Geograficznym KP. Naliczyłem, że metryki z nich znajdują się w co najmniej 5 różnych Archiwach (AP Łódź, AP Poznań o/Konin, AP Toruń i inne). Zwykle zlecałem kwerendę, ale co najmniej 5 w tym samym czasie finansowo mija się z celem. Myślę więc o zleceniu sprawy jakiejś firmie genealogicznej.

Chyba że, jakimś cudem, macie jakieś inne pomysły? :) Może któraś opcja z tych ośmiu odpada, może któraś jest pewniejsza od innych, może macie wiedzę jak inaczej dojść do miejscowości, w której urodził się Wacław Sawicki (w Księgach Ludności Stałej Włocławka nic nie ma, a w KLS Zaduszniki, gdzie był administratorem majątku, jest pod nr 2 w indeksie ale księga się prawdopodobnie nie zachowała :( ).

Dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrawiam,

Karol.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Moja

Post autor: Marynicz_Marcin »

Na początek sprawdź alegata. Skoro pan młody był "obcy" w tej parafii, to najpewniej okazał akt chrztu lub akt znania.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Moja

Post autor: Maślanek_Joanna »

Karolu,
w Twojej sprawie nie umiem pomóc, ale w tekście wspomniałeś o KLSach z Zadusznik z XIX w - czy wiesz, z jakich dokładniej lat pochodzą? Bo mnie interesuje sam początek XIXw - do lat 20-tych, bo wiem, ze ok 1820 "moi" wynieśli się z Zadusznik.
Pozdrawiam
Joanna
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Moja

Marynicz_Marcin pisze:Na początek sprawdź alegata. Skoro pan młody był "obcy" w tej parafii, to najpewniej okazał akt chrztu lub akt znania.
Niestety, napisałem przed wyliczeniem tych ośmiu miejscowości, wg moich informacji nie ma alegat z par. Wielgie... :)
Maślanek_Joanna pisze:Karolu,
w Twojej sprawie nie umiem pomóc, ale w tekście wspomniałeś o KLSach z Zadusznik z XIX w - czy wiesz, z jakich dokładniej lat pochodzą? Bo mnie interesuje sam początek XIXw - do lat 20-tych, bo wiem, ze ok 1820 "moi" wynieśli się z Zadusznik.
Pozdrawiam
Joanna
Joanno, chyba Ci nie mogę jakoś wiele pomóc. Jedynie mogę zacytować Archiwum Państwowe w Toruniu oddział we Włocławku:

"W skorowidzu szczątkowo zachowanych Ksiąg Ludności Stałej Gminy Zaduszniki z XIX i początku XX wieku odszukano natomiast wpisy dotyczące rodziny Wacława Sawickiego. W zasobie naszym nie przechowujemy jednak księgi mieszkańców miejscowości Zaduszniki stąd brak możliwości odszukania szczegółowych informacji dotyczących osób z ww. rodziny".

EDIT:
Ach, znalazłem coś takiego: http://searcharchives.pl/58/456/0/2/A005#tabJednostka - niestety, to nie to Wielgie...
Pozdrawiam,

Karol.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

A czy może ten indeks do KLS z Zadusznik jest dostępny on-line czy tylko w archiwum?
Pozdrawiam
Joanna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Wygląda na to, że w AP nie ma, ale może na parafii się zachowały?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Maślanek_Joanna pisze:A czy może ten indeks do KLS z Zadusznik jest dostępny on-line czy tylko w archiwum?
Pozdrawiam
Joanna
Myślę, że tylko Archiwum, ale akurat AP we Włocławku chyba digitalizuje wszystko co mają, więc może niedługo się pojawi w internecie?
Marynicz_Marcin pisze:Wygląda na to, że w AP nie ma, ale może na parafii się zachowały?
Hmm... wg Katalogu Zasobów Metrykalnych parafia ma metryki tylko od 1910r. (jeśli chodzi o chrzty i śluby; zgony są od 1933r.), więc prawdopodobnie samych alegat od 1878r. nie mają... Ale na pewno warto się upewnić.
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

A co sprawdziłeś już, że się zapytam, Wątek był już pamiętam i te Dobrzejewice dość dobrze się prezentowały, akta są w AP Toruń, jak Pradziad podpowiada. Mormoni też mają na mikrofilmach.
Pamiętam, że obecnie w tamtym miejscu mieszka wręcz ktoś o nazwisku Sawicki, zadzwonić, zapytać, skąd on i jak długo tam mieszka jego rodzina, bo to dość dziwna zbieżność, jego nazwiska i Twoich poszukiwań.
Moja prababcia też miała "poznańskie" jako miejsce urodzenia w akcie zgonu, co ja się najeździłam i naszukałam, a znalazłam ją w końcu w archiwum w Toruniu, urodziła się 80 km od Torunia, bynajmniej nie w kierunku Poznania.

Łucja
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Vasquez pisze:
Marynicz_Marcin pisze:Wygląda na to, że w AP nie ma, ale może na parafii się zachowały?
Hmm... wg Katalogu Zasobów Metrykalnych parafia ma metryki tylko od 1910r. (jeśli chodzi o chrzty i śluby; zgony są od 1933r.), więc prawdopodobnie samych alegat od 1878r. nie mają... Ale na pewno warto się upewnić.
Rok temu byłem na Podkarpaciu i przy okazji odwiedziłem jedną parafię celem przejrzenia ksiag metrykalnych. Gdybym bazował na informacjach z internetu, to najpewniej bym sobie odpuścił - księgi miały być od 1950 r., ale dziwnym spospobem przeglądałem metryki datowane na koniec XVIII wieku :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Łucjo, te Dobrzejewice sprawdzę na pewno, choć chcę się już przygotować na to, że może tam tego chrztu nie być - bo oprócz tej jednej miejscowości jest jeszcze 7 potencjalnych w 4-5 innych archiwach, więc myślę zawczasu co dalej robić. :) A nazwisko Sawicki jest "niestety" tak popularne, że zamieszkują prawie każdy polski powiat - więc nie zdziwiłbym się, gdyby zamieszkiwali w rejonie każdej z tych potencjalnych miejscowości. Niemniej jednak te Dobrzejewice sprawdzę - i zobaczymy co dalej...
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Vasquez pisze:Łucjo, te Dobrzejewice sprawdzę na pewno, choć chcę się już przygotować na to, że może tam tego chrztu nie być - bo oprócz tej jednej miejscowości jest jeszcze 7 potencjalnych w 4-5 innych archiwach, więc myślę zawczasu co dalej robić. :) A nazwisko Sawicki jest "niestety" tak popularne, że zamieszkują prawie każdy polski powiat - więc nie zdziwiłbym się, gdyby zamieszkiwali w rejonie każdej z tych potencjalnych miejscowości. Niemniej jednak te Dobrzejewice sprawdzę - i zobaczymy co dalej...
Tylko to nie jest ten sam powiat tylko, czy nawet ta sama gmina, ale DOKŁADNIE miejsce w lesie gdzie były te Tobołki kiedyś. DOKŁADNIE.
Las, drzewa i sklep Sawickiego, blisko Nadleśnictwa.

Porównaj, dokładnie w punkt:
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/36-53.jpg
na samym prawym brzegu mapy pod Dobrzejewicami jest Tobułka
Między Kawęczynem (na sąsiedniej mapie) i Wrotynią, pośrodku

https://www.google.pl/maps/place/Epass. ... 8ecf0fb026
Dokładnie pomiędzy Kawęczynem i Wrotynią jest sklep Sawickiego.

Łucja
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Rzeczywiście, Łucjo - nawet biorąc pod uwagę popularność nazwiska Sawicki to jest trop, który trzeba sprawdzić. Dzięki. Piszę do Archiwum w Toruniu. Najwyżej później "będziemy" się martwić. :)
Pozdrawiam,

Karol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”