Kowalska Stanisława ( Borzenkowo, Żołedowo, Nekla, Osielsko)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Ryszard_Wodzynski

Kowalska Stanisława ( Borzenkowo, Żołedowo, Nekla, Osielsko)
Poszukiwania moje dotyczą babci mojej Stanisławy Kowalskiej. Była ona żoną Augustyna Wodzyńskiego. Najprawdopodobniej jej matką a moją prababcią była Leokadia Kowalska ur. około 1880 roku. Jej zgon nastąpił w 1936 roku w Borzenkowie. Leokadia miała siostrę Mariannę ( ur. 1879 - zm. 1933 ), która była żoną Tomasza Kościelnego. Oboje mieszkali i zostali pochowani na cmentarzu w Żołędowie. Siostra mojej babci Jadwiga Kowalska, żyła tylko 28 lat a zmarła w marcu 1936 roku. Była żoną Józefa Szymańskiego. Mieszkali w Borzenkowie ( Bożenkowie ) a pochowani zostali na cmentarzu w Żołędowie. Niestety nie mogę ustalić miejsca zgonu ani miejsca pochówku mojej babci Stanisławy Kowalskiej. W Parafii w miejscowości Żołędowo, niestety nie ma po niej śladu. Pozostało mi dotrzeć do Parafii p.w. Narodzenia N.M.P w Osielsku. Wszystkie te miejscowości geograficznie są umiejscowione w dzisiejszym województwie Kujawsko - Pomorskim. Moja prośba dotyczy dotarcia do ksiąg Parafi z okresu 1915 - 1939. Może ktoś ma już dostęp i mógłby mi pomóc w moich poszukiwaniach. A może trafię na kogoś kto jest potomkiem rodziny Kowalskich z wymienionych miejscowości. Pozdrawiam Ryszard
info o kowalskim
Witam
Potomkiem rodziny nie jestem, ale wiem ,ze przy ulicy Centralnej 72(chyba) w Osielsku mieszka/mieszkał Przemysław Kowalski.Jego dom w ktorym bylem, wybudowany byl na poczatku XXw .Wiecej danych ,moze nawet nr. telefonu, uzyskasz po wygooglaniu (Kowalski Osielsko).
Pozdrawiam
Wieslaw
Potomkiem rodziny nie jestem, ale wiem ,ze przy ulicy Centralnej 72(chyba) w Osielsku mieszka/mieszkał Przemysław Kowalski.Jego dom w ktorym bylem, wybudowany byl na poczatku XXw .Wiecej danych ,moze nawet nr. telefonu, uzyskasz po wygooglaniu (Kowalski Osielsko).
Pozdrawiam
Wieslaw