Wyszukiwarka na forum

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Wyszukiwarka na forum

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Witam.
Możliwe,że temat był już poruszany. Czy jest możliwość przeszukania postów na forum jednocześnie dla rożnych odmian tego samego nazwiska. Chodzi mi o formy Borkowski, Borkowskiego, Borkowskim. Obecnie przeszujuję forum dla każdej formy osobno i zastanawiam się, czy jest jakiś lepszy na to sposób.

Po wyszukaniu konkretnego słowa w tekstach postów pojawia się lista wszystkich wątków zawierających szukane słowo. Czy jest sposób, żeby "skoczyć" do odpowiedniej strony w wątku z szukajmy słowem? Szczególnie trudno jest odnaleźć odpowiednią stronę, gdy jest kilkadziesiąt odpowiedzi do jednego wątku.

Pozdrawiam
Aleksandra
DanutaP

Sympatyk

Wyszukiwarka na forum

Post autor: DanutaP »

A po co wyszukujesz "Borkowskiego" Borkowskim"? Przecież nazwisko Borkowski zawiera się w tych odmianach.
Na dole masz pewnie zaznaczone - pokazuj w tematach, zaznacz: pokazuj w postach
pozdrawiam
Danuta
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: Wyszukiwarka na forum

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Gordziejuk_tanyi pisze:Witam.
Możliwe,że temat był już poruszany. Czy jest możliwość przeszukania postów na forum jednocześnie dla rożnych odmian tego samego nazwiska. Chodzi mi o formy Borkowski, Borkowskiego, Borkowskim. Obecnie przeszujuję forum dla każdej formy osobno i zastanawiam się, czy jest jakiś lepszy na to sposób.

Pozdrawiam
Aleksandra
Przede wszystkim najlepiej czytać instrukcje. Obok okienka do wpisywania szukanego słowa stoi:

Szukaj Słów Kluczowych:
Możesz używać AND aby określać, które słowa muszą znaleźć się w wynikach, OR dla tych, które mogą się tam znaleść i NOT dla tych, które nie mogą wystąpić. Znak * zastępuje dowolny ciąg znaków. Aby szukać zwrotu umieść go wewnątrz ""
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Wpisz w wyszukiwarce Borkowsk*
[używając * jako zamiennika dowolnego ciągu znaków].
Zaznacz przy "Pokaż wyniki:" [Posty], wtedy wyświetlą się wszystkie posty z poszukiwanym przez Ciebie nazwiskiem we wszystkich jego odmianach.

Pozdrawiam serdecznie -
Lidia
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Lidio, dziękuję za konkretną i przyjazną odpowiedź. Sprawdziłam i rzeczywiście działa jak powinno. Brakowało mi tego pokazywania w postach- to mi zaoszczędzi wiele czasu.

Sławku, dziękuje za odpowiedź. Instrukcje widziałam i w przeszłości stosowałam, ale jak wyraz jest wpisany z * to mi się w postach nie podświetlał i cieżko było te interesujące posty znaleźć. Myślałam, że coś robię nie tak jak powinnam. Teraz dzięki Lidii już nie będę miała problemów :-)

Danuto, twój sposób nie działa. Sprawdź sobie wyszukiwanie Borkowski (ponad 100 wyników) a potem borkow ( tylko 2) Bez użycia gwiazdki wyszukiwany jest tylko konkretny wyraz.

Bardzo dziękuję za pomoc. :-)
Pozdrawiam
Aleksandra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”