Niemieccy koloniści w Galicji - pomogę
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Mogę pomóc przy poszukiwaniach osób z niemieckich kolonii w Galicji: Obersorf, Bobrka, Brygida, Dornfeld, Gillesdorf, Josefsberg, Konigsberg, Ranischau, Reischeim, Ugartsberg, Uhersko, Siegenhal, Lindenfeld, Neu Chrusno, oraz kolonistów we Lwowie.
Oczywiście bezpłatnie.
Oczywiście bezpłatnie.
Witam serdecznie mily kolego,
Czy moglby Pan sprawdzic w dostepnych Panu zrodlach nazwisko "Jardel" .
Moja rodzina przyjechala z Francji, przez Niemcy do Polski. Musialo to miec miejsce okolo 1700 roku.
Odnajduje te rodzine w 1745 roku w Rakowie (kieleckie) juz wyznania katolickiego.
Lecz odnajduje rownolegle te rodzine na Kepie Radwankowskiej (Czersk) w 1809 roku, wsrod kolonistow niemieckich i wyznania ewangelickiego.
Nie wiem gdzie osiedlili sie najpierw, moze wlasnie w Galicji ?
Zostawilam te sama prosbe Panu Edwardowi w rownoleglym temacie.
Z gory dziekuje
Bozenna
Czy moglby Pan sprawdzic w dostepnych Panu zrodlach nazwisko "Jardel" .
Moja rodzina przyjechala z Francji, przez Niemcy do Polski. Musialo to miec miejsce okolo 1700 roku.
Odnajduje te rodzine w 1745 roku w Rakowie (kieleckie) juz wyznania katolickiego.
Lecz odnajduje rownolegle te rodzine na Kepie Radwankowskiej (Czersk) w 1809 roku, wsrod kolonistow niemieckich i wyznania ewangelickiego.
Nie wiem gdzie osiedlili sie najpierw, moze wlasnie w Galicji ?
Zostawilam te sama prosbe Panu Edwardowi w rownoleglym temacie.
Z gory dziekuje
Bozenna
Niestety wśród mieszkańców ww. kolonii nie było osoby o tym nazwisku, moje dane odnoszą się do osadników kolonii niemieckich powstałych na skutek kolonizacji józefińskiej, pod koniec XVIII wieku w 99, 9 % dane odnoszą się do osób wyznania ewangelickiego.
Witam serdecznie i proszę o wyszukanie nazwiska RAJMAN /REIMAN, REIMANN, RAJMANN/.
dziękuję - tomek
dziękuję - tomek
Slicznie dziekuje za odpowiedz
Bozenna
Bozenna
W Dornfeld mieszkały dwie rodziny Johannesa Reimana był dwa razy żonaty, druga żona to moja krewna, oczywiście bardzo daleka ale jednak, jeżeli są to Pana krewni, szerszy opis prześle do Pana na prywatną pocztę:
1. REIMANN, Johannes * ......1798r1 † 22.08.1845v
∞ 18.5.1823
Żona KRÄMER , Elisabetha,
• ......1795
Córki:
•
• 1) REIMANN, Philippina, * 18.08.1823 in Dornfeld Nr. 19
• 2) REIMANN, Maria Magdalena, * 22.03.1825 ] Nr. 69
2. REIMANN, Johannes, luth. * ......1798r1 † 22.08.1845
∞ 22.6.1827
Żona
THOMAS , Katharina Elisabeth, * ......1805 in Dornfeld {Ternopilla}/Gal. [UA]12 † 18.04.1848 Nr. 16
Synowie
1) REIMANN, Johann Karl, * 10.12.1828 Nr. 267
2) REIMANN, Jakob, * 26.10.1832 Nr 26
3) REIMANN, Philipp Jakob, * 21.05.1836 Nr 26
4) REIMANN, Georg, * ...03.1839 in Dobrzany (Szczerzec) Nr. 2
1. REIMANN, Johannes * ......1798r1 † 22.08.1845v
∞ 18.5.1823
Żona KRÄMER , Elisabetha,
• ......1795
Córki:
•
• 1) REIMANN, Philippina, * 18.08.1823 in Dornfeld Nr. 19
• 2) REIMANN, Maria Magdalena, * 22.03.1825 ] Nr. 69
2. REIMANN, Johannes, luth. * ......1798r1 † 22.08.1845
∞ 22.6.1827
Żona
THOMAS , Katharina Elisabeth, * ......1805 in Dornfeld {Ternopilla}/Gal. [UA]12 † 18.04.1848 Nr. 16
Synowie
1) REIMANN, Johann Karl, * 10.12.1828 Nr. 267
2) REIMANN, Jakob, * 26.10.1832 Nr 26
3) REIMANN, Philipp Jakob, * 21.05.1836 Nr 26
4) REIMANN, Georg, * ...03.1839 in Dobrzany (Szczerzec) Nr. 2
Mam inny pomysł - to ja panu przyślę moich Rajmanów. Panu będzie się latwiej zorientować, czy te osoby są za sobą spokrewnione. Natrafiłem na tę gałąź kilka dni temu i jeszcze nie mam bladego pojęcia, jak ten temat ugryźć.
Pozdrawiam i dziękuję - odezwę się niebawem.
tomek
Pozdrawiam i dziękuję - odezwę się niebawem.
tomek
Bardzo się cieszę, że mogę innym pomóc. Mała prośba, proszę podawać, jakie miejscowości mam sprawdzić.
W koloniach o których pisałem na początku nie było osób o nazwisku GRAFLING i GREAFLING. Marek
- Adamiec_Walenty

Proszę o sprawdzenie nazwiska Flejszer (pisownia współczesna). Nie znam pisowni orginalnej. Osiedleni w miejscowości Markowa k/Rzeszowa. Dziękuję.
Niestety nie mam danych z tej miejscowości.
-
franciszka_gdak

witam!czy ma moze ktos informacje o rodzinie Griegel/Grygiel?moja prababka to była Anna Griegel.z góry bardzo dziękuje za odpowiedz.
Trudno odpowiedzieć na takie pytanie. O jaką konkretnie rodzinę chodzi? Grygierów jest prawie 5000, Griegierów tylko kilkadziesiąt. Jeżeli Pani prababcia pochodziła z powyższych kolonii, mogę to sprawdzić, jeżeli nie może ktoś inny może pomóc, ale trzeba podawać bardziej szczegółowe dane. Marek