Prośba o wyjasnienie zawiłosci metryk

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lukasz_Palys

Sympatyk

Post autor: Lukasz_Palys »

Witam,

Czy może mi ktoś wytłumaczyć gdzie powinienem szukać takiej oryginalnej metryki?

Dane z GenSzukacz
Akt zgonu 1824 nr 86 Bernard Pałys Wzdół Rządowy

W GenBazie pod parafią Wzdół są akty zgonu ale same tabele łacińskie więc osoba, która to indeksowała nie znała by numeru aktu. W Genbazie w parafii Wzdół są również skany z Suchedniowa ale za rok 1823 i 1825 (1824 brakuje). w Familysearch też brakuje tego rocznika. W jaki sposób w takim razie ktoś to zindeksował, na jakiej zasadzie to działa, prywatne zbiory?, czy może do genbazy wgrywa się pliki z jakimś opóźnieniem?

Pisałem do osoby indeksującej i przysłała mi spis metryk z tego rocznika, ale ja szukam metryki i zastanawiam się czy jest może jeszcze jakiś zasób internetowy gdzie to mogę znaleźć?

Będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
Łukaszu czy osoba indeksująca nie poinformowała Cię z jakich materiałów indeksowała? Skoro wysłała Ci spis roczny to znaczy ,że z niego spisywała informacje. Podejrzewam ,że ten spis mógł pochodzić z AA Kielce
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=9950
i tam należy szukać metryki a nie online.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Parafia Wzdół z AD Kielce jest w
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,44911,1 pozycja 25_1797-1831zg; 24_1797-1836_zg

jak zajrzałam[tak na szybko] księga łacinska, tabelaryczna a zgony spisane wg miejscowości.

A i baza pradziad http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Pokazuje dla tej parafii ASC – zgony 1810-1825 http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =Wzd%F3%B3

Co z tych zasobów przejrzałeś w poszukiwaniach aktu zgonu Bernarda w 1824r?

_____
Krystyna
Lukasz_Palys

Sympatyk

Re: Prośba o wyjasnienie zawiłosci metryk

Post autor: Lukasz_Palys »

kwroblewska pisze:Parafia Wzdół z AD Kielce jest w
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,44911,1 pozycja 25_1797-1831zg; 24_1797-1836_zg

jak zajrzałam[tak na szybko] księga łacinska, tabelaryczna a zgony spisane wg miejscowości.
Tu sprawdziłem i nawet znalazłem ale to nic mi nie daje, bo nie ma rodziców np., dlatego szukałem oryginalnej metryki, a musi gdzieś być skoro indeksujący podaje numer aktu (w tabelach tego nie ma bo jest tylko numer domu)

Co do bazy pradziad to jak rozumiem musiałbym się udać osobiście do Kielc żeby to sprawdzić?, lub mail z informacją + opłata za kwerendę?

Zastanawia mnie tylko fakt jak działa indeksacja. czy nie powinno być tak, że osoby indeksujące wrzucają również pełne metryki?

Pozdrawiam,
Łukasz
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

RE: Re: Prośba o wyjasnienie zawiłosci metryk

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Łukaszu,

Może być tak, że indeksujący pisał indeksy tylko z tych łacińskich ksiąg tabelarycznych i numery podawał zapisując jako kolejne z tej księgi, a w tym przypadku tabeli łatwo taki numer nadać. Jeśli masz wątpliwości na jakim materiale oparł indeksy to po prostu napisz do tej osoby i poproś o odpowiedź.
Jeśli chodzi o indeksy czasami robi się tylko z takich ksiąg kościelnych i nie zawsze jest zgoda na ich publikację. Nie sądź naiwnie, że są jakieś księgi metrykalne idealne, pełne i zawierające wszelkie potrzebne nam informacje . Zwykle akta zgonu są bardzo lakoniczne i w przypadku zgłaszania faktu zgonu przez obcych świadków nie ma podanych imion rodziców, albo kompletnie pomylone jak w przypadku mojego pradziadka zmarłego w 1903 roku, gdzie jego matka ma zapisane nazwisko Wrocławska, a faktyczne było Więcławska.
Najczęściej imiona rodziców w tzw. pełnych metrykach podawano tylko przy zgonach dzieci, a przy zgonach osób dorosłych podawano tylko czy to wdowiec/wdowa lub imię małżonka.
Ja mam zgodę księdza na publikację tylko indeksów z ksiąg XVIII wieku, ale bez zgody na załączenie zdjęć z tych ksiąg metrykalnych i ma to być tylko ułatwienie do odnalezienia danej osoby w księdze pozostającej w parafii. Parafie z reguły nie robią kwerend, a im starsze księgi tym większa jest ich niechęć do wertowania bo są bardzo zniszczone.
Może chciałoby się wiele, łatwo i szybko, ale z założenia indeksy mają za zadanie przybliżyć źródło gdzie akt się znajduje i dać informację co w nim jest.
Nie wiem na czym opierasz przekonanie, że jest gdzieś jakiś inny bardziej wyczerpujący akt skoro indeks też zawiera tylko imię i nazwisko zmarłego.

Pozdrawiam
Janina Tomczyk
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

RE: Re: Prośba o wyjasnienie zawiłosci metryk

Post autor: kwroblewska »

Łukaszu,
jeśli byś użył na tym forum hasła „szukaj’ to byś odnalazł, że indeksy z par. Wzdół Rządowy http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... %B3#101894 dodane zostały 01.11.2011r.

Kiedyś było tak, że osoba indeksująca brała kartkę lub laptop i spisywała z ekranu czytnika dane z metryk albo robiła foto spisu rocznego
Lukasz_Palys pisze: […]
Pisałem do osoby indeksującej i przysłała mi spis metryk z tego rocznika, ale ja szukam metryki i zastanawiam się czy jest może jeszcze jakiś zasób internetowy gdzie to mogę znaleźć?
Być może taką/podobna pracę wykonał autor indeksów a całych metryk po prostu nie posiada, a ty dostałeś ten właśnie spis.
Lukasz_Palys pisze: [..]
Zastanawia mnie tylko fakt jak działa indeksacja. czy nie powinno być tak, że osoby indeksujące wrzucają również pełne metryki?
A jak działa indeksacja? Najlepszą drogą do poznania, jest samemu udział w takich inicjatywach.

___
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”