Widerski sprzed 1786 roku-Czepow Dolny, parafia Uniejow

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: IrminaWiderska »

Witam,
Zastanawiam sie, czy ktos z Was posiada jakiekolwiek informacje na temat parafian Uniejowa sprzed 1786 roku. Moj protoplasta pochodzil prawdopodobnie z Czepowa Dolnego. Nazywal sie Bogumil Widerski (Wyderski), byl mlynarzem i ozenil sie z Anna Lesniewska. Za jakakolwiek pomoc z gory dziekuje
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Witaj Irmino
Zauważyłam Twój post i właśnie skończyłam przeglądać indeksy jakie posiadam z Uniejowa.
Niestety nie zauważyłam tam Twoich nazwisk,ale w moich indeksach nie ma wszystkich lat,
więc wcale nie znaczy że ich tam nie było.
Ja mam w Drzewku Annę Widerska oo Karol Nykiel ,ale to Chełmno,choć widzę tam i Twoich
Bogumiła i Annę.Oj, chyba mamy coś wspólnego :) /a raczej Ty i mój mąż/

Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Tak, pozniej Bogumil wraz z Anna mieszkali przez pare lat w Brzezowku, troche w Cichmianie a na koncu osiedli w Rzuchowie- parafia Chelmno. Posiadam rozpiske drzewa genealogicznego Bogumila z czasow Rzuchowa. Ja rowniez natknelam sie na Anne Widerska I jej meza Karola. Mysle, ze to moze byc siostra Bogumila. Ale dlatego musze odnalezc jego akt slubu. W parafii Wilamow, odnalazlam zapis gdzie Bogumil byl ojcem chrzestym jakiegos dziecka I przy nim zapisano wlasnie, ze pochodzi z Czepowa. Zalozylam, ze to parafia Uniejow, choc pare minut wczesniej przeczytalam na jednym z forow, ze to moze byc takze parafia Wielenin.
Jesli chodzi o drzewo genealogiczne Bogumila, to troche z tego moze Pani znalezc na nowo powstalym blogu moim: www.poznajac-nasze-korzenie.blogspot.com To dopiero poczatki blogu wiec nie mam wiele postow, ale zapraszam:)
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Zaraz zerknę na Twój blog:)
Sama rozglądam się za Anną ,więc jeśli coś znajdę zaraz Ci dam znać.
I proszę bez "Pani" ,po prostu Grażyna :)

Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Super:) Grazynko, nie wiem jak sprawdzasz dane, ale jesli tylko sluby, to w takim razie przyszlo mi cos do glowy. Bogumil mial syna Kacpra, ktory zmart w 1787 roku w Brzezowce. Urodzil sie jednak gdzies indziej- prawdopodobnie w Czepowie Dolnym. Jesli zatem oddzielnie masz dane na temat urodzin, to moze wtedy znajdziesz Kacpra Widerskiego:)
Ja tez, jak tylko czegos sie dowiem, to dam Tobie znac. Anne ciagle trzymam w pamieci, jako ewentualna rodzine.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”