Pocztówka wojskowa-nie do rozczytania!

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kaszuba

Pocztówka wojskowa-nie do rozczytania!

Post autor: Kaszuba »

Witam jestem w posiadaniu pocztówki z 1916 wraz ze zdjęciem żołnierza,który jest prawdopodobnie moim bardzo ważnym przodkiem.Niestety nikt z żyjących nie jest w stanie potwierdzić tożsamości osoby.Jedyną wskazówką są zapisy w j.niemieckim,których nie potrafię odczytać.Bardzo proszę o prztłumaczenie,a także o określenie stopnia wojskowego.

Z góry dziękuję.

Chciałbym też wiedzieć czy osoba na zdjęciu może być kimś zupełnie obcym,nie związanym ani nadawcą,ani z adresatem.Jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc.Przodek pochodził z Kaszub i tu później wrócił.Pocztówka jest z Hamburga 1916 r.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04b ... d4b54.html

Razem 4 zdjęcia
Awatar użytkownika
Alfut_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Alfut_Piotr »

sierzant Pul Miotke pisze do kochanego brata Pozdrawiam
Kaszuba

Przepraszam za kłopot i wśibskość,ale czy z tekstu może wynikać,że nadawca jest na zdjęciu?Jeżeli jest to możliwe proszę o przetłumaczenie wszystkiego,ponieważ jest to dla mnie bardzo istotne.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Wydaje mi się, że na dole tekst podpisany jest jako Gustaw Paul, ale mogę się mylić.

podrawiam
Jurek
Kaszuba

Nazwisko Miotke jest w 100 % prawdopodobne.Wkroczyłem jednak na całkowicie inny trop,dlatego bardzo proszę o dalszą pomoc.
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Treść samej kartki jest typowa dla poczty polowej podlegającej cenzurze - "Kochany Bracie! Czy otrzymałeś kartkę pocztowa etc. - nic charakterystycznego.

Ale masz tam dwa ciekawe tropy.
- Przynależność do konkretnego oddziału "17 Korpus Armii, ......, 36 .... Inf. Regiment 128, 12 Kompania. (Więcej by odczytali specjaliści od wojskowości)
- Adres w Hamburgu "Feldwebel Miotke, Hamburg, Sieg. (Siegfieg) Grun.... strasse. 72

To już jest coś, można drążyć spisy ludności albo spisy oddziałów.
Ja bym to wrzucił na jakieś niemieckie forum genealogiczne.

Dodane
Znalazłem informacje o tym 17 Korpusie Armijnym
Stacjonował w Gdańsku. Jest też 128 Regiment Piechoty
SIEDEMNASTY (17.) KORPUS ARMIJNY (17. Armeekorps), związek taktyczny wojsk lądowych II Rzeszy Niemieckiej, obejmujący zasięgiem prowincję Prusy Zachodnie, z siedzibą dowództwa w Gdańsku, od 1901 roku przy Elisabethwall 1 (ul. Wały Jagiellońskie). Utworzony 1 IV 1890 poprzez wydzielenie z 1. Korpusu Armijnego z siedzibą w Królewcu, istniał do roku 1920 (w Gdańsku do 1919). Składał się z: 35. dywizjonu piechoty (miejsce stacjonowania: Toruń); 36. dywizjonu piechoty (Gdańsk); batalionu strzelców nr 2 (Chełmno); pułku artylerii pieszej nr 11 (Toruń), pułku artylerii pieszej nr 15 (Toruń, Grudziądz), zastąpionego później pułkiem artylerii pieszej nr 17 (Gdańsk, Piława); pomorskiego batalionu saperskiego nr 2 (Toruń), zastąpionego później przez batalion saperski nr 17; batalionu taborów nr 17 (Gdańsk, Toruń). W latach 1913 i 1914 przechodził reorganizacje, oprócz wyłączanych jednostek pojawiły się nowe, np. wojska łączności (5. batalion telegraficzny, 1. i 2. kompania forteczna łączności telefonicznej, później 17. oddział łączności telefonicznej), inżynieryjne (17. oddział budowy mostów i pluton reflektorów) i lotnicze (17. oddział lotniczy). 17. Korpusowi Armijnemu podlegały liczne warsztaty wojskowe i fabryki broni, inspekcje wojskowe, zabudowania koszarowe, place ćwiczeń, twierdza w Wisłoujściu, urzędy zaopatrzenia, szpitale, więzienia oraz umocnienia garnizonowe, dom inwalidów (Słupsk) i inne.

Oddziały stacjonujące w Gdańsku: 1) Dowództwo 36. dywizji piechoty (36. Infanterie-Division); utworzona 1 IV 1890, istniała do 1919 roku (w Gdańsku do 1918); w Gdańsku stacjonowało dowództwo dywizji i część jednostek. Skład: 71. brygada piechoty (Gdańsk), 72. brygada piechoty (Iława, Ostróda i Działdowo); 36. brygada kawalerii (Gdańsk, Słupsk, Sławno); 36. brygada artylerii polowej (36. Feldartillerie-Brigade). a) 71. brygada piechoty (71. Infanterie-Brigade) utworzona 1 IV 1890, istniała do roku 1919. Skład: 5. pułk grenadierów im. króla Fryderyka I (Grenadier-Regiment König Friedrich I. Nr. 5 (4. Ostpreußiches)) i 128. gdański pułk piechoty (Infanterie-Regiment Nr. 128).
http://www.gedanopedia.pl/gdansk/?title ... US_ARMIJNY

W wydawnistwach dotyczących Rumii przewija się nazwisko Miotke (przedstawiane jeko kaszubskie)
Bardziej szczegółowymi danymi dla dwóch „rumskich” folwarków dysponujemy dla lat
1880–1909 (patrz tabela 9). Z tego czasu znamy również nazwiska kolejnych ich właścicieli,
odkąd przestali nimi być Hannemannowie. Od 1867 roku właścicielem folwarku Rumia,
obejmującego wówczas 280 ha, był H. Pferdemenges8
. Później obszar majątku wzrósł do
około 302 ha. Janowo już wcześniej, bo 22 kwietnia 1863 roku kupił na subhaście, najpewniej
będącej skutkiem niewypłacalności dotychczasowego właściciela Ludwiga Hannemanna,
kupiec Samuel Hirschmann. W latach 1869–1891 właścicielem Janowa był gdań-
ski kupiec Wilhelm Wirtschaft, który zarządzał majątkiem poprzez swych administratorów
(zob. tabela 9.). Przed 1894 roku sprzedał Janowo Fritzowi Wentzelowi, który w 1895 roku
przeprowadził jego parcelację9
. W 1909 roku właścicielem pozostałej po parcelacji tzw.
resztówki, o powierzchni około 130 ha był Wiktor Miotke – sądząc po nazwisku – z pochodzenia
Kaszuba.
Kaszuba

Wielkie dzięki za wnikliwe informacjie.Wszystko jednak wskazuje na to,iż tą osobą jest https://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%8 ... 5%82_Miotk

Teraz pozostaje mi tylko ustalenie stopnia pokrewieństwa,ale to już raczej sprawa wewnątrz rodzinna.Bardzo istotne jest dla mnie to,iż pocztówka jest kierowana do brata.Gdyby w tekście było wymienione chociaż imię lub adres,ale i tak dowiedziałem się bardzo dużo,ponieważ przed przetłumaczeniem miałem na myśli kogoś całkowicie innego.Wielkie dzięki za czas i bezinteresowną pomoc!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”