Rzadko wystepujace nazwisko Łysienko,Lysienko

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lysy

Rzadko wystepujace nazwisko Łysienko,Lysienko

Post autor: Lysy »

Witam,
poszukuje wszystkich przodkow z nazwiskiem Łysienko,Lysienko oraz osoby ktore moga miec informacje o tym nazwisku
Awatar użytkownika
dtc65sowa

Sympatyk

Post autor: dtc65sowa »

witaj!
znalazłem coś takiego:
Księga adresowa Polski 1928:
woj.krakowskie - Szczakowa pow. Chrzanów / Łysienko St. rzeźnik
woj.poleskie - Bereźne pow. Stolin / Łysienko J. towary różne.
pozdrawiam Dariusz Tomasz Chojnacki
Zoya

Post autor: Zoya »

prosze zerknac na strony
http://www.eurohandball.com/ec/ehfc/wom ... gaLysienko
http://stayfriends.berlin.de/h/28929063 ... ienko.html
Barbara Lysienko +43 6763157601
Hauptstraße 44b/6, 2753 Markt Piesting
Marek Lysienko Sontheimer Str. 109, 74074Heilbronn
itd itd
Wielebnowski

Członek PTG

Post autor: Wielebnowski »

Łysy
Tu masz link
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... senko.html
Ksiązki telefoniczne i dzwonić.
Czy to nazwisko jest takie rzadkie?
Moje jest jeszcze bardziej rzadkie
Jasiu
Krystyna_Urbanowicz

Sympatyk

Post autor: Krystyna_Urbanowicz »

Nazwisko mojej prababci noszą aktualnie w Polsce 2 osoby,to jest bardzo rzadkie nazwisko.

Pozdrawiam Krystyna
bragus

Post autor: bragus »

Moja prababcia miała na nazwisko Dymońska, nawet google nie znajduje takiego nazwiska 8)
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

I pewnie nie wystąpi. Według prac polskiego etymologa prof. Rymuta nazwisko to nie występuje w spisie polskich nazwisk, ale może pochodzić od staropolskiego nazwania DYM (notowane w Polsce od r. 1471), a od tego wiele nazwisk, w tym najbliższe Twojej prababci DYMOŃ - a te też bardzo rzadkie, wg innej pracy prof. Rymuta i lokalizacji nazwisk wg PESEL spisu powszechnego 1990:
Dymoń 1 Ta:1 czyli tylko 1 osoba - gniazdo nazwiska zlokalizowane w okolicach Tarnobrzegu.
=
Suffix -ski był często dodawany do nazwisk w dawnych czasach, i stąd te -narty stały się polską specjalnością (prócz Finów, a u nich podobnie jak w nas również można czytać -syna "Dymonia").

Mam nadzieję, że to poprowadzi Cię w kierunku nazwisk Twoich przodków DYMOŃ, DYM, itd.

Tadeusz
PolTG23
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

bragus pisze:Moja prababcia miała na nazwisko Dymońska, nawet google nie znajduje takiego nazwiska 8)
Witam !
W parafii Wilków n/Wisłą (woj.lubelskie) w I połowie XVIII wieku nazwisko DYM bardzo często występowało , a zwłaszcza w miejscowości PODGÓRZ (kilka km od Kazimierza Dolnego ).
Pozdrawiam
Władysław
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

Podepnę się pod temat. Czy spotkaliście sie z nazwiskiem Danługowski. W googlach nie wyskakuje. Był to jeden z rzemieślników ze Lwowa którzy wykonali organy w Leżajsku. Jego nazwisko było napisane kredą obok daty 1680. I jest to mi znany jedyny przykład tego nazwiska.
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Anjali

Sympatyk

Post autor: Anjali »

Witam serdecznie , czy spotkaliście się z nazwiskiem Oraczek, Horaczek? Jest dosyć rzadkie w polsce i mam problem.
Pozdrawiam
Anna
bragus

Post autor: bragus »

Dzięki za informację, prababcia rzeczywiście pochodziła z okolic Tarnobrzega (około 30 km).
Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

WG "Słownika nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku" opracowanego przez Kazimierza Rymuta, w 2002 r nazwisko :
DYMON- nosiło 456 osób i tu skoncentrowałbym się na poszukiwaniach (Dymońska =córka Dymona/Dymonia)
HORACZEK-67
ORACZEK-34
Polecam mapę nazwisk na www.moikrewni.pl (wprawdzie nie jest tak super dokładna jak Słownik,gdzie dane nazwisko podawane jest z podziałem na płeć i powiaty ,ale daje pogląd na występowanie nazwiska).
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witajcie,

Władysławie, dzięki za Twoją wiadomość, a więc potwierdza to jedno z gniazd nazwisk pochodzących od DYM z terenu lubelskie/tarnobrzeskie. Jeśli Rymut podał pierwsze notowania jako rok 1471, to można sobie wyobrazić pierwszego przodka w kilkadziesiąt lat po bitwie pod Grunwaldem, który w głębokich lasach nad Wisłą specjalizował się w produkcji np odymianych elementów do budowy domów, może węgla drzewnego, a jak już tę wyobraźnię popuścimy na całego, to widać go od rana odymionego, zapracowanego, patrzącego na snujące się dymy nad dziką Wisłą XV wieku ( i skąd on miałby wiedzieć, że tak tej Wiśle zostało nawet do naszego XXI wieku :)

Dla Genek72: Nazwisko DANŁUGOWSKI
Rzeczywiście, w żadnych opracowaniach Prof. Rymuta, Prof. Kaleta, itd. tego nazwiska nie ma. Ja przypuszczam, że jeśli nie jest to DANIŁOWSKI (notowane z kresów wschodnich, od 1456 r, pochodzące od nazwy miejscowej Daniłów) ale rzeczywiście DANŁUGOWSKI- to ono pochodzi od połączenia DAN (bardzo stare polskie nazwanie notowane od 1416 roku, pochodzące od podstawy dan-,por. słowa "dany, dań") oraz równie starego polskiego nazwiska ŁUGOWSKI (notowane od roku 1488, poch. odmiejscowe od Ług, Ługi, Ługów (kilka wsi).
Etymologia historyczna i nasza własna wyobraźnia łączy więc staropolskie DAN i ŁUGOWSKI w jedno, być może określając bazowe pochodzenie jako ŁUGOWSKI z lubelskiego/kieleckiego/mazowsza, którzy osiedlali się na kresach.
Podstawa: Gniazda rodzinne nazwiska w Polsce - www.herby.com.pl -
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Ługowski 3992 Wa:430, BP:74, Bs:85, BB:9, By:51, Ch:10, Ci:106, Cz:26, El:141, Gd:197, Go:37, JG:84, Kl:86, Ka:115, Ki:34, Kn:38, Ko:48, Kr:20, Ks:2, Lg:38, Ls:15, Lu:32, Ło:20, Łd:170, NS:2, Ol:78, Op:10, Os:16, Pl:50, Pt:5, Pł:34, Po:74, Pr:14, Ra:260, Rz:7, Sd:828, Sr:202, Sk:22, Sł:60, Sz:62, Tb:15, Ta:9, To:84, Wb:52, Wł:65, Wr:124, Za:9, ZG:42
oraz mapy Polski z miejsowościami Ług, Ługi, Ługów, itp.

Dla Anjali: Nazwiska ORACZEK, HORACZEK
No tu już o wiele lepiej. W materiałach etymologiczno-historycznych i u Prof. Rymuta wystepuje nazwisko ORACZEK: pochodzące od staropolskiego nazwania ORA - to od orać, też por. stp. oborzyć - burzyć, niszczyć.
W Polsce jest ich niewiele - lokalizacja w Polsce - www.herby.com.pl -
Nazwisko Ogólna liczba Rozmieszczenie
Oraczek 12 Ka:2, Kr:3, NS:7
= I tu interesujęce potwierdzenie - stare gniazdo rodzinne nazwiska to może być Nowy Sącz i okolice.
HORACZEK:
Rymut wymienia to nazwisko, notowane od 1783 roku, i podaje pochodzenie nazwiska od imienia Horacy, znane w Polsce od XIII wieku.
Ja skromnie uzupełnię jego badania o możliwe wg mnie pochodzenie od nazwania/nazwiska ORACZEK, ale w wersji połączonej z językiem słowackim, czeskim i ukraińskim (a więc cały południowy-wschód Polski), od lokjalnej językowej podstawy -hor, hora - góra, itd.

Tadeusz
PolTG23

"Pozdrawiam idących w przyszłość w swoich badaniach o przeszłości!" - moje ;)
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

Bardzo dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Post autor: katnal »

Witam. Czy mogłabym prosic o sprawdzenie nazwiska ZAKRYŚ.

Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”