Bardzo proszę o przetłumaczenie AU Mikołaja Andrzeja Karczewskiego z 1796
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/128 ... 045da.html
z góry wielkie dzięki
Prośba o tłumaczenie AU z 1796 r - łacina :)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- jarymi

Prośba o tłumaczenie AU z 1796 r - łacina :)
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
-
Gawroński_Zbigniew

Olszewki.
Roku Pańskiego 1796 dnia 6 grudnia. Ja Franciszek Józef Bońkowski [?], dziekan (...) [?], prepozyt, (Kudeboricensis) [?], ochrzciłem dziecko, syna wielmożnych państwa Stefana i Marianny ze Słotwieńskich Kurczewskich [albo Karczewskich], prawnie poślubionych, dwojgiem imion: Mikołaj, Andrzej. Chrzestnymi przy Źródle Życia zostali jaśnie wielmożny pan Józef Bońkowski, podstoli płocki [dalszy ciąg tytułu dla mnie nieczytelny] z wielmożną Zofią z Bogdańskich, małżonką swoją.
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
…Kawaler Orderu Orła Białego i Świetego Stanisława ….- tak odczytuję ten zapisGawroński_Zbigniew pisze: Olszewki.
Roku Pańskiego 1796 dnia 6 grudnia. Ja Franciszek Józef Bońkowski [?], dziekan (...) [?], prepozyt, (Kudeboricensis) [?], ochrzciłem dziecko, syna wielmożnych państwa Stefana i Marianny ze Słotwieńskich Kurczewskich [albo Karczewskich], prawnie poślubionych, dwojgiem imion: Mikołaj, Andrzej. Chrzestnymi przy Źródle Życia zostali jaśnie wielmożny pan Józef Bońkowski, podstoli płocki [dalszy ciąg tytułu dla mnie nieczytelny] z wielmożną Zofią z Bogdańskich, małżonką swoją.
____
Krystyna
- jarymi

Krysiu, Bartku wielkie dzięki.
To będzie dziekan szreński. Parafia Szreńsk leży 11 km od Kuczborka
Jeszcze raz dziękuję
To będzie dziekan szreński. Parafia Szreńsk leży 11 km od Kuczborka
Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz