Do jakiej parafii około 1781 roku przynależały Harbutowice (Galicja austriacka, cyrkuł myślenicki)?
W latach 1781-1782 w Harbutowicach urodził się Ambroży Sztankar lub Stankar. W tamtejszej parafii w latach 1806-1824 mógłby też być jego ślub z Marianną Zuzanną Kostkowską.
Jeśli ktoś z szanownych genealogów ma dostęp do tamtejszych akt to bardzo bardzo proszę o te dwa akty, albo choć o dane z nich lub podpowiedź gdzie ich szukać?
Harbutowice w XVIII wieku - jaka parafia?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kostkowski

Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Orzechowski_Marek

Na podstawie schematyzmu diecezji tarnowskiej z 1828 Harbutowice były filią parafii Sułkowice. Prawdopodobnie również wcześniej należały do tej parafii.
- Kostkowski

Bardzo dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie.
-
Jancarczyk_Piotr

Cześć
Władku, jeśli chodzi o metryki z Harbutowic to kopie znajdują się w Archiwum Kurii Metropolitarnej w Krakowie.
Księgi ślubów, urodzeń i zgonów mają od 1796.
Akurat z Harbutowic pochodzi moja rodzina (dzięki Gieni z tego forum będę miał zdjęcia metryk urodzenia moich pradziadków) jednak utknąłem przed 1800 rokiem bo Jancarczyki pewniej się tam osiedlili.
Możliwe, że w Archiwum będą również kopie ksiąg z Sułkowic. Napisz tam emaila albo zadzwoń się spytać. Ale trzeba się śpieszyć bo mają zaraz przerwę wakacyjną.
Miłego dnia
Piotrek
Władku, jeśli chodzi o metryki z Harbutowic to kopie znajdują się w Archiwum Kurii Metropolitarnej w Krakowie.
Księgi ślubów, urodzeń i zgonów mają od 1796.
Akurat z Harbutowic pochodzi moja rodzina (dzięki Gieni z tego forum będę miał zdjęcia metryk urodzenia moich pradziadków) jednak utknąłem przed 1800 rokiem bo Jancarczyki pewniej się tam osiedlili.
Możliwe, że w Archiwum będą również kopie ksiąg z Sułkowic. Napisz tam emaila albo zadzwoń się spytać. Ale trzeba się śpieszyć bo mają zaraz przerwę wakacyjną.
Miłego dnia
Piotrek
- Kostkowski

Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Niestety w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie akta metrykalne z Harbutowic są z lat o ćwierć wieku późniejszych niż mnie interesują.
Spodziewam się, że Ambroży Sztankar lub Stankar urodził się w roku 1781 lub 1782, a w AKM są metryki z lat 1796-1889 i to jeszcze z przerwami.
Natomiast wakacyjna przerwa jest u nich już od 29 VI czyli poszukującym pozostało zalewnie pięć dni.
Niestety w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie akta metrykalne z Harbutowic są z lat o ćwierć wieku późniejszych niż mnie interesują.
Spodziewam się, że Ambroży Sztankar lub Stankar urodził się w roku 1781 lub 1782, a w AKM są metryki z lat 1796-1889 i to jeszcze z przerwami.
Natomiast wakacyjna przerwa jest u nich już od 29 VI czyli poszukującym pozostało zalewnie pięć dni.
-
Jancarczyk_Piotr