Jordanów i Łętownia

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Jordanów i Łętownia

Post autor: Kostkowski »

jeśli ktoś z szanownych genealogów zna historię parafii Jordanów i Łętownia to bardzo proszę o wyjaśnienie :
1 - W jakich latach Jordanów był parafią, a w jakich przynależał do Łętowni?
2 - Gdzie szukać ksiąg z tamtego terenu z XVIII wieku?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Jordanów i Łętownia

Post autor: Maślanek_Joanna »

1 - http://www.jordanowskiesanktuarium.pl/hkip.html
2 - nie wiem
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Jordanów i Łętownia

Dziękuję za odpowiedź, ale (nie będąc nowicjuszem) nie pytałbym o stronę parafii, na której przecież nie ma informacji o księgach metrykalnych, a zawarte tam treści są miałkie i w poszukiwaniach genealogicznych nieprzydatne (pominięto tam i ważne szczegóły i duże okresy).
Interesuje mnie wiek XVIII, a wówczas był okres jednej księgi dla wszystkich miejscowości i był też okres oddzielnych ksiąg dla każdej z miejscowości. Ponadto w pewnym okresie Jordanów był parafią, a w innym przynależał do parafii Łętownia. W pewnym okresie ksiądz mieszkał w Jordanowie mimo iż Jordanów wówczas formalnie nie był parafią, jednakże potocznie był nazywany parafią. Chciałbym wyjaśnić te niuanse i dlatego zwracam się do znawców historii tamtego regionu w tamtym czasie.
Marszycki

Sympatyk

Jordanów i Łętownia

Post autor: Marszycki »

Słownik podaje ze Jordanów do 1857 był filialnym Łętowni!!
Z tego co wiem księgi tylko w parafiach chciaż mozliwe ze cos po 1800 roku ma Arch.Archid.w Krakowie.Mnie interesuje Łętownia.O ile tam sie wbierasz daj znać.
Stefan
annaurgaczszczesna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annaurgaczszczesna »

Witam,

ja również jestem zainteresowana Łętownią, przełom XVIII i XIX wieku, przynajmniej na początek. Czy ktoś był na miejscu lub w krakowskim archiwum szukać metryk?

Ania
Awatar użytkownika
Dobry_Duszek91

Sympatyk

Post autor: Dobry_Duszek91 »

Dzień dobry,

w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie przechowywane są księgi metrykalne dla parafii w Łętowni z następujących lat:

-chrzty, śluby, zgony - 1819-1826, 1828-1837, 1839-1846.

Odnośnie metryk z parafii Jordanów to nie mam informacji. Archiwum w Krakowie jest zamknięte do 10 stycznia.

Serdecznie pozdrawiam,
Przemysław.
Serdecznie pozdrawiam,
Przemysław
annaurgaczszczesna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annaurgaczszczesna »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety, interesuje mnie okres do około 1807 roku z Łętowni.
Michał_Bąbol

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Michał_Bąbol »

Witam! Podczas wakacji byłem na parafii w Łętowni i przeglądałem księgi chrztu, doszedłem do rocznika 1822, więc podejrzewam, że w Kurii są przechowywane kopie lub od sierpnia się coś faktycznie zmieniło.

A jeśli zaś chodzi o parafię w Łętowni to powstała ona 10 listopada 1492 na mocy dekretu biskup krakowskiego Fryderyka Jagiellończyka. Do schyłku XVIII wieku należały do niej między innymi Tokarnia, Więcierza, Skomielna Czarna, Naprawa, Wysoka, Rabka, Zaryte i do roku 1856 Jordanów.

Jeśli chodzi zaś o jedną księgę to sprawa ma się tak, że bodajże od roku 1784 w Galicji cesarz Józef II zarządził aby w każdej parafii postały osobne księgi dla każdej z miejscowości należącej do danej parafii. I tak będąc w Łętowni chciałem zobaczyć księgi ze wsi Naprawa, więc musiałem się udać do parafii w Naprawie. Z tego co pamiętam z rozmowy z księdzem w Łętowni to wszystkie te księgi, które nie dotyczyły bezpośrednio wsi Łętownia są obecnie na parafiach w odpowiednich miejscowościach. Tak więc to jest już kwestia zadzwonienia na odpowiednią parafię i dogadania się z księdzem.

Przeglądałem księgi chrztu z lat 1822-1860.

A, z tego co pamiętam to starsze księgi też tam były :)
Pozdrawiam, Michał!

Poszukuję informacji o Bąbolach z Łętowni, Skawy, Nowego Targu i innych okolicznych miejscowości
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Poszukuję ksiąg dla Jordanowa z lat 1897-1919.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

loreii pisze:Poszukuję ksiąg dla Jordanowa z lat 1897-1919.
Wprawdzie mnie interesują lata ciut wcześniejsze: 1877-1897, ale daj znać gdy znajdziesz te, których szukasz, bo i te chętnie przejrzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”