Downarowiczów z Dziewałtowa (Deltuva) na Litwie szukam

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Downarowiczów z Dziewałtowa (Deltuva) na Litwie szukam

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

W ramach poszukiwań "okołorodzinnych" zainteresowałam się rodziną Downarowiczów z Dziewałtowa i okolic, oraz Żejm i Szat.
Przeszukałam internet i znalazłam kilka wywodów szlacheckich Downarowiczów herbu Przyjaciel, ale w żadnym z nich nie odnalazłam śladów interesujących mnie osób. Nawet nie wiem czy to ta sama rodzina.
W głównej mierze interesuje mnie Jerzy Downarowicz (ok. 1790 - ok. 1835) i jego potomkowie z Józefaty Dombrowskiej (może Dąbrowskiej?) i Marianny Puczuńskiej.
Gdyby ktokolwiek znalazł jakieś materiały dotyczące Downarowiczów, z okolic Dziewałtowa, Szat i Żejm, a zwłaszcza w połączeniu z nazwiskami Szadziewicz i Dombrowska, to bardzo poproszę o informacje.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Poniżej zamieszczone przeze mnie informacje nie dotyczą konkretnie osób, rodzin, których Pani poszukuje. Niemniej jednak zamieściłem kilka ogólnych informacji, które mogą przydać się w poszukiwaniach. Na pewno część z nich Pani zna, jeżeli nie, to może się przydadzą?
Nazwisko Downarowicz pochodzi od nazwiska Downar i oznacza syna Downara. O takim pochodzeniu świadczy sufiks „-owicz”; Downar – owicz. Jest to nazwisko patrymoniczne, to znaczy, iż od nazwiska ojca pochodzą nazwiska dzieci. Nazwisko prawdopodobnie wywodzi się z Wielkiego Księstwa Litewskiego, raczej ma rodowód Rusiński ( Białorusko – Ukraiński ). Przemawia za tym sufiks –owicz, który pierwotnie brzmiał –owycz i był pochodzenia ukraińskiego. Polskim sufiksem jest sufiks –owic. Z biegiem czasu na terenie Rzeczypospolitej i Wielkiego Księstwa Litewskiego z obu sufiksów powstał jeden, to jest –owicz. Obecnie, na pierwszy rzut oka, trudno jest wnioskować czy nazwisko ma rodowód Polski, Ukraiński czy Białoruski. Aby to ustalić potrzebne są badania genealogiczne konkretnej rodziny. Proponuję Pani aby przy poszukiwaniach odnoszących się do osób o nazwisku Downarowicz wzięła Pani pod uwagę też nazwisko Downar jako to, od którego powstało nazwisko Downarowicz. Na pewnym etapie poszukiwań powinna Pani natrafić na osobę noszącą nazwisko ( imię ) Downar, której syn został zapisany w metryce już jako Downarowicz a córka jako Downarowiczówna. Wiele informacji o nazwisku ( rodzinach, rodach ) Downarowicz i Downar znajdzie Pani na stronach rosyjskich, ukraińskich i białoruskich. Nazwisko Downarowicz po rosyjsku zapisywane jest jako Довнарович. Nazwisko Downar w cyrylicy zapisywane jest po rosyjsku – До́внар, po białorusku – Доўнар, po ukraińsku Довнар.
Ostatnio na forum był poruszany temat dotyczący pochodzenia nazwiska Downar. Temat „Pochodzenie nazwiska Downar” założył Kamil Downar. Posty jakie zostały tam zamieszczone nie dotyczą tylko samej etymologii nazwiska Downar. Można tam znaleźć informacje mówiące o pochodzeniu społecznym, miejscu zamieszkania, herbach rodzin o nazwisku Downar. Jeżeli jest Pani zainteresowana, to proponuję zajrzeć do tego tematu. Tu jest link do strony:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Pozdrawiam – Roman.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Hmmm, widzę, że nie tylko dla mnie rodzina Downarowiczów ukryła się głęboko. Nic nie moge znaleźć oprócz kilku wywodów szlacheckich, w których nie ma "moich". Nawet na ePaveldas po wpisaniu różnych wariantów nazwiska (w kilku językach) jest bardzo mało wyników.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”